Autor Societat
8 Desembre 2015 a 10:00

Territori i Sostenibilitat es prepara per la temporada d’hivern a les carreteres

Té 122 màquines llevaneus i 98 punts d’emmagatzematge de sal

Temporada hivern // Imatge cedida per la Generalitat

Temporada hivern // Imatge cedida per la Generalitat

El director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, ha presentat al Centre de Control de Carreteres de Vic els efectius de què disposa el Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) per la temporada de vialitat hivernal 2015-2016. En total, el Departament té disponibles 122 màquines llevaneus i 98 punts d’emmagatzematge de sal per facilitar la mobilitat a les carreteres durant l’època de fred i de nevades.

Aquests mitjans es distribueixen, segons les característiques de cada àmbit i de les incidències que es produeixen, en 32 centres de conservació i manteniment repartits per tot el territori. La xarxa de carreteres de la Generalitat té actualment uns 6.084 quilòmetres, un 50% de la xarxa de carreteres de Catalunya

En un dia, les màquines llevaneus poden recórrer fins a 4.000 quilòmetres per a dur a terme les diferents operacions. El nombre d’incidències és força variable d’un any a un altre, en funció de les condicions meteorològiques. Cada temporada es produeixen de mitjana unes 120 incidències per gel a les calçades, 200 per neu, i 4 per allaus.

El Departament de TES activa, entre el 15 de novembre i el 15 d’abril, el Pla d’ajuda a la vialitat hivernal amb l’objectiu de garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, així com de minimitzar els temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin quedar afectades.

També participa en els plans especials d’emergències, el NeuCat (per nevades) i l’AllauCat (per allaus), que s’activen davant d’episodis de fred i neu extraordinaris.

El pla de vialitat hivernal consta de dos tipus d’operacions: preventives, que consisteixen principalment en l’estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que qualli la neu, i per altra banda, curatives, corresponents a la retirada de neu o de plaques de gel.

Switch to mobile version