Autor Societat
21 Febrer 2016 a 16:00

El Govern exigirà a Adif una auditoria de la infraestructura ferroviària del servei de Rodalies

L’objectiu és evitar que es reprodueixin situacions de col·lapse ferroviari com la viscuda la setmana passada

Tren de Rodalies

Tren de Rodalies // Foto: Joan Murcia

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que el Govern exigirà a Adif, l’elaboració d’una auditoria de la infraestructura ferroviària sobre la qual es presta el servei de Rodalies a Catalunya. L’objectiu és avaluar l’estat de la xarxa, pel que fa al seu manteniment, l’estabilitat dels talussos, l’accessibilitat a estacions, les instal·lacions, així com els elements de seguretat.

En resposta a una pregunta parlamentària del grup JxSí, Rull ha concretat tres iniciatives que el Govern posarà en marxa a curt termini per a acabar amb un manteniment inadequat i indigne de la xarxa d’Adif a Catalunya, per a evitar situacions de caos ferroviari com la viscuda la setmana passada a conseqüència d’un incendi en l’estació abandonada de Bifurcació Vilanova, que va afectar uns 100.000 viatgers.
El conseller ha avançat que la comissió de capacitat entre Adif, Renfe i Generalitat passarà a ser un òrgan executiu, i no informatiu com ara, per a abordar i consensuar decisions respecte de les limitacions temporals de velocitat i altres incidències que limiten la capacitat dels Rodalies i Regionals.
Rull ha assegurat que reclamarà a Adif que informi a la Generalitat sobre les limitacions temporals de velocitat existents a la xarxa catalana per poder revertir-les, perquè condicionen la fiabilitat de la xarxa.
Tambè ha afegit: “No volem romandre impassibles, prendrem decisions a curt termini, volem decidir, i, per a això, defensem la independència d’aquest país”. 
 
Pel que fa a les polítiques de transport, el conseller ha insistit que el Govern aposta pel traspàs de la infraestructura, perquè volem tenir un bon servei, i no donar la culpa a Madrid, perquè per al ciutadà qui té la culpa és indiferent. En resposta a una altra pregunta parlamentària, en aquest cas del grup C’s, ha recordat que és un traspàs incomplert, sense el control de les vies, ni la catenària, ni el centre de comandament de trens, i ha emplaçat a C’s a donar suport al Govern per aconseguir un traspàs ple, perquè quan hem gestionat plenament serveis ferroviaris com els FGC ho hem fet amb excel·lència.
Rull ha afegit: “El que necessitem és fer fiable la línia”, i ha recordat que la puntualitat d’FGC està en el 99%, mentre que en els Regionals està en el 58%; a Rodalies, en el 94%, i a la línia de Tortosa, en el 40%, la qual cosa no és acceptable. Per això, ha defensat: “Hem de prendre les decisions”. “Vàrem pactar unes inversions amb l’Estat que volem que es facin” ha conclòs.
Switch to mobile version