Autor Societat
23 Febrer 2016 a 10:00

Jordi Jané: “Els fets delictius registrats a Catalunya acumulen un descens del 9% els últims 4 anys”

Els robatoris amb força a domicili augmenten un 10%

Reducció fets delictius // Imatge cedida per la Generalitat

Reducció fets delictius // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha presentat en roda de premsa les dades del balanç delinqüencial 2015. Jané ha destacat: “Un any més consolidem la tendència descendent dels fets delinqüencials a Catalunya, ja que l’any 2015 s’ha registrat un total de 481.881 fets delictius durant l’any 2.015, el que suposa un descens del 2,36% respecte l’any anterior”.  

Tot i aquesta bona tendència general, el conseller ha explicat: “Hi han dades que ens preocupen com l’augment de les agressions sexuals, la violència física o psíquica en l’àmbit familiar i els abusos sexuals en el cas dels delictes contra les persones i l’augment dels robatoris amb força a domicili en l’àmbit dels delictes contra el patrimoni que augmenten en un 10,14% respecte l’any 2014”. 

En el cas de les agressions i abusos sexuals Jané ha dit que en aquesta pujada hem de tenir en compte que a part d’un possible augment dels casos també ens trobem amb molta xifra negra de casos que abans no es denunciaven. Ha afegit: “Per tant ara tenim coneixement de més supòsits i aquest canvi de tendència és positiu i ens ha de fer reflexionar perquè necessitem que es denunciïn aquests fets”,

Pel què fa a l’augment dels robatoris amb força a domicili  el conseller ha explicat: “Davant d’aquesta pujada, des del cos de Mossos d’Esquadra s’està treballant molt des de les unitats d’investigació per conèixer el perfil dels autors d’aquest tipus de delictes. A més, estem en contacte amb la fiscalia i els propis magistrats perquè de comú acord aconseguim més autoritzacions per investigar aquests casos”. 

Durant la seva intervenció Jané ha posat en valor una vegada més la tasca dels Mossos d’Esquadra i la consciència del Govern davant l’amenaça terrorista amb l’aprovació del fons de contingència i l’esforç dels agents amb moltes hores per donar resposta a l’exigència del Pla Operatiu Específic Antiterrorista. En aquest sentit, el conseller ha tornat a oferir mà estesa absoluta amb els altres cossos policials davant aquesta amenaça que és global i no coneix frontere”.

Durant la roda de premsa el conseller ha estat acompanyat del director general de la Policia, Albert Batlle, del comissari en cap del cos de Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, el cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, el comissari David Piqué, i el cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central, el comissari Ferran López.

Des del 2012 es confirma una tendència decreixent en el nombre de delictes i faltes registrats a tot el territori, fet que comporta una reducció acumulada del 8,9%, amb una disminució de fets durant aquest període de 47.348 fets.

Malgrat que els delictes baixen, les tipologies referents a les agressions sexuals i abusos sexuals han experimentat un augment del 2,26% i del 7,12% respectivament.  Els robatoris violents a la via pública cauen un 17,43%.

Pel que fa el robatori amb força ocupa el 19% dels fets del patrimoni i en totes les seves modalitats s’observa un decreixement, exceptuant els robatoris amb força a domicili que augmenten un 10,14%, passant de 24.952 a 27.481, o el que és el mateix es registren 2.529 fets més que l’any passat.  Els furts  representen el 48% dels fets del patrimoni.

En l’àmbit de  la lluita contra el terrorisme gihadista, la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra ha realitzat 56 investigacions policials durant l’any 2.015.

Switch to mobile version