Autor Societat
6 Febrer 2016 a 18:00

Josep Rull lamenta que les obres de la B-40 entre Terrassa i Abrera s’allarguin fins l’any 2019

L’estalvi intern de les empreses seria de sis milions d’euros anuals

Presentació // Imatge cedida per la Generalitat

Presentació // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha lamentat l’actuació de l’Estat en la construcció del tram Abrera (Baix Llobregat)-Terrassa (Vallès Occidental) de la B-40, l’anomenada Ronda del Vallès, i ha remarcat que serà un dels temes que posarà sobre la taula en la reunió que mantindrà aquest divendres amb la ministra de Foment, Ana Pastor.

El conseller ha insistit: “No és acceptable que les obres s’acabin l’any 2019, ni en termes de productivitat ni de progrés del país”Per a Rull, “Hi ha marge per acabar-les abans i, quan ha interessat, s’ha fet”. A més, ha dit: “Estem parlant d’una actuació de 6,5 quilòmetres que porta cinc anys de retard i que fa 10 anys que es va adjudicar. No és acceptable de cap de les maneres”.

Rull ha fet aquestes declaracions durant la presentació d’un estudi per impulsar la Ronda del Vallès, elaborat per l’Institut Cerdà per encàrrec de la Diputació de Barcelona i la patronal vallesana CECOT.

L’estudi quantifica els beneficis que aportaria per a l’economia i les empreses la finalització i explotació del tram Abrera-Terrassa. L’estalvi intern de les empreses seria de sis milions d’euros anuals i l’estalvi en l’àmbit de la mobilitat, de 24 milions anuals. En termes de sostenibilitat, s’evitaria l’emissió de 6.700 tones anuals de CO2 i l’impacte macroeconòmic s’ha xifrat en 252 milions.

El conseller ha comparat l’esforç d’inversió en obra pública realitzat per la Generalitat els últims 10 anys, quan s’ha desdoblat l’Eix Transversal, s’ha començat l’Eix Diagonal, s’ha desdoblat l’accés a la Costa Brava i els accessos al Pirineu a través de la C-16 i la C-17. I ho ha confrontat amb el paper de l’Estat: “La B-40 no s’ha culminat, l’N-II no s’ha desdoblat a l’entorn de Girona, l’N-240 i l’N-340 no s’han desdoblat i l’A-27 no s’ha culminat”. Per al conseller de Territori i Sostenibilitat, “l’esforç de les administracions no ha estat proporcionat”.

L’estudi conclou que l’acabament del tram Abrera-Terrassa de la Ronda del Vallès, oferiria:

  • Estalvi de costos a l’activitat logística: L’estudi de trànsit corrobora que més de 2.500 vehicles pesants diaris circularien per aquesta via, que ofereix un trajecte més curt que les connexions actuals. Això suposaria un estalvi de 126 milions d’hores anuals i de 3,2 milions de quilòmetres l’any.
  • Competitivitat al teixit productiu:L’estudi detecta oportunitats de creixement de l’activitat empresarial condicionats a la posada en funcionament de la infraestructura com ara implantar noves activitats a les àrees directament afectades; ampliar el mercat i la capacitat comercial de les empreses; millorar la flexibilitat de les cadenes de proveïment i facilitar la mobilitat dels treballadors.
  • Una xarxa viària més sostenible:La posada en funcionament de l’eix viari permetria augmentar la fiabilitat i l’eficiència dels desplaçaments.

 

Switch to mobile version