Autor Economia
20 Febrer 2016 a 16:00

La competitivitat en preus de la indústria catalana millora en 0,5 punts interanuals

Competitivitat // Imatge del web de Pixabay

Competitivitat // Imatge del web de Pixabay

L’índex de competitivitat en preus de la indústria manufacturera catalana en relació amb els països industrialitzats presenta una evolució favorable en termes interanuals, amb una millora de 0,5 punts percentuals, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda al tercer trimestre del 2015.
La depreciació de l’euro respecte dels principals socis comercials segueix contrarestant, per cinquè trimestre consecutiu, la pèrdua de competitivitat del component dels preus industrials. El component nominal ha millorat, ja que l’índex disminueix 2,9 punts percentuals al tercer trimestre del 2015 en relació amb el mateix període de l’any anterior. En canvi, el component dels preus industrials ha empitjorat i ha registrat un augment de l’índex de 2,4 punts percentuals.
Per àrees geogràfiques, l’evolució interanual de l’indicador de competitivitat en preus mostra una evolució molt favorable respecte dels nous països industrialitzats d’Àsia, de 3,7 punts percentuals, i una lleugera millora en els països desenvolupats, de 0,4 punts. En ambdós casos, l’evolució dels tipus de canvi contraresta la pèrdua de competitivitat del component dels preus industrials.
D’altra banda, l´índex de competitivitat empitjora respecte als mercats europeus (0,7 punts) i respecte als mercats de la zona euro (1,7 punts), per l’evolució del component preus.

 

Switch to mobile version