Autor Notícies
8 Març 2016 a 18:00

Crítica: Líbranos del mal (Deliver Us From Evil)

Quan l’Església deixa de ser el que pensàvem

Líbranos del mal (Deliver Us From Evil)

Líbranos del mal (Deliver Us From Evil)

DOCUMENTAL. EE.UU. Estrenada: 2006. Dirigit per: Amy Berg. Participants: Pare Oliver O’Grady, Ann Jyono, Nancy Sloan. Duració: 101 min

Actualment casos d’abusos sexuals a menors relacionats amb l’Església Católica estan creant molta polèmica arreu del món, començant per l’Escola els Maristes a Barcelona i acabant pel film guanyador de l’Oscar a Millor Pel·lícula Spotlight. Però anys abans, al 2006, la documentalista Amy Berg (Janis) va estrenar el documental Líbranos del mal on es presenta el cas del Pare Oliver O’Grady qui, durant dues dècades, va abusar de varis menors (el més petit de 9 mesos) i com l’Església ho va amagar.

Líbranos del mal recull diferents testimonis d’algunes de les víctimes d’O’Grady i del propi abusador, declaracions que aconsegueixen posar els pèls de punta i causen impotència. D’aquesta manera, juntament amb les declaracions d’alguns dels bisbes i del Pare O’Grady fetes als jutjats Amy Berg aconsegueix aprofundir i fer una revisió dels pecats que l’Església cobreix i amaga amb deliberació.

En general el tractament que la directora li dóna al tema és sobri a excepció del final, quan les dues víctimes decideixen anar al Vaticà, un exemple d’alliberació per a les noies i per a la pròpia directora.

Líbranos del mal va causa molta polèmica en el seu moment ja que donava visió arreu del món a un cas, aparentment, aïllat que va aconseguir obrir les portes a denúncies per tot el globus terraqüi.

El documental va ser nominat a l’Oscar a Millor Documental l’any 2006 però desgraciadament no va obtenir el guardó.

Cristina Nocete

@crisnocete

Switch to mobile version