Autor Cinema, teatre i televisió
12 Abril 2016 a 18:00

Crítica cinematogràfica: Hitchcock/Truffaut

La “biblia” del cinema portada a la gran pantalla

Hitchcock Truffaut

Hitchcock Truffaut

DOCUMENTAL. EE.UU. Estrenada: 2016. Dirigida per: Kent Jones. Repartiment: Alfred Hitchcock, François Truffaut, David Fincher, Martin Scorsese, Wes Anderson, Richard Linklater. Duració: 80 min.

Qui millor per explicar què és el cinema que el rei del suspens: Alfred Hitchcock. Quan François Truffaut, cineasta francès i crític de la famosa revista Cahiers du Cinéma, va decidir defensar la seva postura positiva davant els films del director britànic va ser quan va néixer El cine según Hitchcock. El llibre recull unes 50 hores d’entrevista entre el director francès i el britànic, una conversa que fins el moment no s’havia portat a la gran pantalla. Kent Jones, escriptor de cinema, és el responsable que la “bíblia” del cinema – per a molts cineastes – tingui una adaptació cinematogràfica.

El film recull un seguit d’imatges que el fotògraf Philippe Halsman va realitzar durant l’entrevista, acompanyades per l’àudio original de la reunió. Les fotografies són acompanyades de declaracions de grans directors actuals (Wes Anderson, Martin Scorsese, David Fincher,..) que parlen de la seva opinió del llibre o d’escenes de films de Hitchcock.

Tot i que l’essència recollida del film no és la mateixa que recull el llibre, es reafirma el que ja tots sabem: la grandesa del cineasta Alfred Hitchcock i la seva destresa innata en la creació de suspens. A part de la reafirmació innecessària que se’n fa, el que més vida dóna al documental són les interpretacions que el propi director fa dels seus films, com quan descriu la sexualitat de Vértigo que sent el detectiu John Ferguson (James Stewart) cap a Madeleine Elster (Kim Novak). També reforcen la narració les intervencions i opinions que directors actuals fan i que es contraposen amb les realitzacions actuals. Només fa falta recordar quan un d’ells descriu el cinema contemporani com un seguit d’acció on no es deixa ni un minut de descans per què l’espectador paeixi el que està veient.

Kent Jones ha sabut transmetre l’essència del llibre a la perfecció mentre l’acompanya de les millors escenes del realitzador britànic però encara falta un petit tram per arribar a transferir el que Truffaut va fer amb el llibre El cine según Hitchcock (1966).

Cristina Nocete

@crisnocete

Switch to mobile version