Autor Societat
12 Abril 2016 a 10:00

La inversió dels nous ajuts Leader serà de 62 milions d’euros

Crearà 1800 llocs de treball en zones rurals

Visita de Serret // Imatge cedida per la Generalitat

Visita de Serret // Imatge cedida per la Generalitat

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, acompanyada del director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, i de la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, ha visitat  projectes promoguts pel grup Leader Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.
Serret ha volgut conèixer de primera mà projectes del Berguedà i el Lluçanès que promou el Departament i que es desenvolupen en territoris rurals. Per això, Serret ha destacat la importància del medi rural en el conjunt del territori de Catalunya i ha explicat que programes com el nou període de programació Leader 2014-2020 arriben a unes tres quartes parts de la superfície del territori català.
El nou període de programació 2014-2020 crearà 1.800 llocs de treball
El Departament d’Agricultura ha ampliat l’àmbit territorial del nou període de programació Leader 2014-2020 amb la inclusió de 66 nous municipis. Així, permet aplicar el desenvolupament local participatiu Leader a 556 municipis, que representen el 73,24% del territori català. La despesa pública total per a la implementació de les estratègies Leader que reverteix directament al territori serà de 46 milions d’euros. També cal destacar que es destinaran 7 milions d’euros a projectes estratègics i de cooperació entre grups d’acció local.
La dotació total que es destinarà al desenvolupament participatiu Leader durant aquest període de programació 2014-2020 és de 62.000.000 €, amb un cofinançament del Fons FEADER del 43%. La resta de cofinançament, el 57%,  serà a càrrec del Departament d’Agricultura.
Catalunya ha estat la primera comunitat autònoma de l’Estat espanyol que ha seleccionat els grups Leader i les seves estratègies de desenvolupament local. La primera convocatòria del nou període es va publicar a finals de gener i es preveu que al final de l’etapa s’hagin creat 1.800 nous llocs de treball directes.
La visita ha començat a la masia Els Casals de Sagàs (Berguedà) on la consellera ha pogut conèixer el balanç de l’aplicació del Leader 2007-2013 en l’àmbit territorial de l’Associació. La trobada també ha servit per presentar l’estratègia de desenvolupament local d’aquesta Associació per al període de programació 2014-2020.
L’Associació desenvolupa la seva estratègia en l’àmbit territorial de les comarques del Berguedà i el Moianès, i els municipis del Lluçanès i les Valls de Montcau. L’Associació ha gestionat 6 convocatòries (de 2009 a 2014) amb 140 projectes i un ajut total de 4.925.232 €, cosa que representa una inversió de 18.243.679 € i la creació de 169 llocs de treball directes.
En les zones beneficiàries d’ajuts, hi viu poc més del 10% de la població catalana. És per això que segons la consellera es posa de manifest la necessitat d’implementar programes com aquests que generen activitat econòmica. Una diversificació que Serret explica:  “Ha d’anar dirigida també a la conservació dels recursos naturals, a la millora de la qualitat de vida i a mantenir aquestes àrees i les persones que hi viuen.”
 
El recorregut institucional ha inclòs visites a projectes ubicats entre el Berguedà i el Lluçanès: a Sagàs, l’empresa Roviroli, que ha creat una planta de premsat en fred de llavors oleaginoses, principalment oli de colza; a Sant Martí d’Albars, l’empresa Grans del Lluçanès, SL, comercialitzadora de grans i pinsos, que també va apostar per la biomassa com a energia renovable; i, finalment, a Perafita, la formatgeria Betara, que elabora formatge artesà i productes lactis a partir de llet ecològica.
Switch to mobile version