Autor Articles i estudis
14 Maig 2016 a 18:00

El futur està en les vàlvules cardíaques personalitzades

upf estudi valvules cardiaques00

L’estenosi aòrtica és la valvulopatia més freqüent en els països desenvolupats. La recerca guanyadora del Premi Gemma Rosell i Romero 2016 ha tingut per objectiu desenvolupar un sistema de planificació d’intervencions TAVI (Implantació Transcatèter de la Vàlvula Aòrtica) eficaç per a la pràctica clínica, una intervenció que no està exempta d’efectes no desitjables i complicacions que “en part es podrien evitar millorant la selecció dels pacients, la planificació de la intervenció i la mesura de l’aorta amb el suport d’imatges mèdiques”, manifesta Mariona Castrejón, portanveu de l’equip d’estudiants de 4t. curs del grau en Enginyeria Biomèdica que imparteix l’Escola Superior Politècnica (ESUP) de la UPF que amb aquesta recerca ha guanyat el Premi Gemma Rosell i Romero 2016.

Vàlvules personalitzades segons sigui l’anatomia de cada pacient

El projecte premiat titulat “Un sistema de planificació d’operacions per a procediments TAVI “  ha construït models virtuals de vàlvules 3D de diferents mides i de la geometria de l’aorta d’un pacient, què posteriorment s’han materialitzat físicament mitjançant la tecnologia d’impressió 3D, per tal que el cardiòleg les utilitzi per planificar la intervenció, trobar l’implant que més bé s’adapti a cada pacient i tenir una primera idea del tipus de contacte que faria la vàlvula sobre l’aorta.

L’estudi conclou que tecnologies relacionades amb el processament d’imatges mèdiques, les simulacions in silico i l’ús de la metodologia d’impressió 3D, constitueixen un gran ajut per al TAVI. Els següents passos apunten a dissenyar vàlvules personalitzades segons sigui l’anatomia de cada pacient, afegeixen els investigadors. Un article científic reportant aquest cas d’ús es troba actualment en preparació entre els diferents participants d’aquest treball.

El treball ha estat fet amb el Grup de Recerca PhySense del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, amb el suport del professor Óscar Cámara, i en col·laboració amb el Dr. Salvatore Brugaletta de la Unitat d’Haemodinàmica de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Èxit dels estudiants de la UPF en aquesta convocatòria

El dies 3 i 4 de maig, a l’aula Magna de la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic de Barcelona va tenir lloc les presentacions dels treballs finalistes al Premi Gemma Rosell i Romero 2016 escollits per un tribunal integrat per professionals de l’àmbit biomèdic. Només quinze treballs van ser els seleccionats, set de la UPF, sis dels quals van ser presentats per estudiants del grau d’Enginyeria Biomèdica de la UPF (coordinat pel Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, DTIC, i pel Departament de Ciències Experimentals i de la Salut, DCEXS), un d’ells guanyador del primer Premi Gemma Rosell i Romero 2016.

Treball de referència:

Primer premi Gemma Rosell i Romero 2016: Mariona Castrejon Subirà, Mar Hernández, Sílvia Fernández, Glòria Macià, “Un sistema de planificació per a procediments TAVI”, Physense, UPF.

Switch to mobile version