Autor Sanitat
9 Juny 2016 a 10:00

Salut presenta el llibre Menjar bé per viure millor

La publicació conté 44 receptes adreçades a persones amb diabetis i obesitat

LLibre Menjar bé per viure millor // Imatge cedida per la Generalitat

LLibre Menjar bé per viure millor // Imatge cedida per la Generalitat

El Departament de Salut presenta el llibre de receptes Menjar bé per viure millor, adreçat a persones amb diabetis i obesitat. La publicació conté un total de 44 receptes diferents (11 esmorzars i 33 dinars i sopars), a més d’un recull fotogràfic dels menús, de dites populars i frases fetes, i d’imatges que subratllen la importància per a les persones amb diabetis i obesitat de mesurar les quantitats que es poden ingerir de cada aliment.
La guia presenta uns plats senzills, variats i equilibrats, fàcilment adaptables a la planificació dels menús familiars i laborals. El projecte es basa en el que en dietètica es coneix com a mètode del plat, sistema mitjançant el qual es proposa un plat equilibrat que inclogui verdures, aliments proteics i aliments farinacis en quantitats moderades: la meitat del plat són verdures (amanida o verdura cuita); un quart del plat són proteïnes (peix, carn o ous) i l’altre quart del plat està format per aliments farinacis (cereals, tubercles o llegums). Finalment, les postres inclouen una peça de fruita petita.
El llibre també ofereix un seguit de consells, tant alimentaris com d’activitat física, per a les persones amb diabetis i obesitat. En aquest sentit, recomana evitar les mantegues, els sucs de fruita industrials, els fregits o els arrebossats, i també anima a caminar diàriament entre 30 i 60 minuts a pas lleuger o a limitar el consum de cafè a dues tasses al dia.
Aquesta guia de receptes, impulsada pel Departament, sorgeix de la necessitat de poder donar resposta a les demandes sobre alimentació dels pacients que han participat en el programa Pacient Expert Catalunya en relació amb la diabetis mellitus de tipus 2 i l’obesitat. Des d’aquest Programa, adreçat a persones que pateixen una malaltia crònica i que són capaces de responsabilitzar-se de la seva patologia i de tenir cura d’elles mateixes, s’havia observat la necessitat de dotar aquests pacients de material gràfic amb exemples de menús senzills, tipus de cocció i quantitats recomanades dels aliments bàsics més utilitzats en la cuina diària.
Pilarín Bayés ha col·laborat també en l’edició d’aquest llibre amb la il·lustració de la coberta. Editat en català i en castellà, Menjar bé per viure millor es pot consultar a Canal Salut i al Canal Diabetis.
Switch to mobile version