Autor Societat
1 Juliol 2016 a 16:00

La DGJ registra 2.981 activitats de lleure per aquest estiu

Hi han inscrits un total de 17.830 dirigents i 138.149 participants

L'estiu es teu // Imatge del web de la Generalitat

L’estiu es teu // Imatge del web de la Generalitat

La Direcció General de Joventut (DGJ) ha registrat un total de 2.981 activitats de lleure per aquest estiu, que han estat notificades per les entitats organitzadores de les activitats: entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions.

A aquestes activitats hi ha inscrits, hores d’ara, un total de 17.830 dirigents i 138.149 participants, que majoritàriament faran casals de vacances (66%). La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (15%), les acampades (12%), les rutes (5%) i els camps de treball (2%).

Les entitats organitzadores tenen de termini fins a vint dies abans de l’inici de l’activitat per a notificar-la a la DGJ, de manera que les xifres aniran creixent les properes setmanes. Segons les previsions de la DGJ, de juny a setembre s’arribarà a xifres similars a la participació de l’estiu passat, en què 225.980 nois i noies acompanyats per 30.905 dirigents i monitors van participar en 4.815 activitats arreu del país (unes xifres que van incrementar en 35.533 els participants de l’estiu del 2014, un 16% més).

Entre els joves i infants que s’inscriuen a les activitats d’educació en el lleure s’inclouen els que ho fan per primera vegada, els que majoritàriament s’hi apunten a l’estiu de manera puntual i els que participen en centres d’esplai o agrupaments escoltes durant tot l’any i culminen les seves tasques educatives amb una activitat a l’estiu.

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha destacat la importància que els joves participin en activitats d’educació en el lleure, perquè a través de la convivència i la relació amb l’entorn, contribueixen al creixement integral de la persona, a la transmissió de valors i a la cohesió social.

Així mateix, ha posat de relleu que la DGJ ha notificat, a tancament del 2015, el rècord històric en nombre d’activitats de lleure i de participants en un any a Catalunya des que es registren dades, el 1981: 5.514 activitats i 279.927 joves participants.

Durant el 2015 es van registrar un total de 499 activitats més que l’any anterior, un augment que es va concentrar sobretot en els casals de vacances (+18%), seguits de les rutes (+11%), les colònies (+4%) i les acampades (+1%), mentre que es va realitzar un camp de treball menys, equivalent a un descens de l’1%. En nombre de participants, aquests increments van ser del 21% en els casals de vacances, el 17% a les rutes, el 8% a les colònies i el 7% a les acampades, mentre que als camps de treball i va haver un lleuger descens de quatre punts percentuals.

Garantir l’accés equitatiu a les activitats

Per a promoure l’accés dels infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat a aquestes activitats, una de les mesures que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat en marxa aquest estiu és l’aportació pressupostària de 600.000 euros destinats a les principals federacions d’entitats d’educació en el lleure per impulsar beques per a infants i joves en situació de risc perquè gaudeixin de colònies d’estiu i activitats de lleure.

El Departament també inverteix una partida de 550.000 euros per a atorgar 1.200 beques del programa L’estiu és teu. En aquest sentit, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha manifestat que “des del Govern ens conjurem perquè cap infant quedi apartat de poder gaudir de les activitats de lleure a l’estiu”.

Activitats per demarcacions

Amb les activitats notificades a la DGJ, les comarques de la demarcació de Barcelona són les que de moment concentren més participants aquest estiu, amb uns 99.379 repartits en 1.676 activitats. D’aquestes, un 79% són casals de vacances, un 11% colònies, un 7% acampades, un 2% camps de treball i un 1% rutes.

Les comarques de són les segones en nombre de participants. Segons el registre actual, acolliran 31.622 joves en 656 activitats en aquesta demarcació. En concret, es reparteixen en casals de vacances (41%), colònies (24%), acampades (21%), rutes (13%) i camps de treball (1%).

A la demarcació de Lleida (comptant la plana i el Pirineu) hi ha notificades 362 activitats, de les quals un 47% són casals de vacances, un 22% acampades, un 20% colònies, un 6% rutes i un 5% camps de treball, que acolliran en total més de 13.306 joves i infants.

Segons el mateix registre, al Camp de Tarragona ja hi ha inscrits 8.833 participants, que faran unes 200 activitats repartides en casals de vacances (69%), colònies (21%), acampades (6%), camps de treball (3%) i rutes (1%).

Finalment, a les Terres de l’Ebre s’han registrat 87 activitats per a 2.839 infants i joves. Les activitats més habituals seran els casals (83%), les rutes (7%), les acampades (6%), les colònies (3%) i els camps (1%).

Si bé una part important dels joves i infants catalans ja estan inscrits a les activitats, encara hi ha propostes amb places disponibles. Les persones interessades en conèixer l’oferta de les entitats d’educació en el lleure i informació útil sobre les activitats poden consultar el web www.jove.cat/triaelteuestiu, que la DGJ ha habilitat en el marc de la campanya “Tria el teu estiu”.

Switch to mobile version