Autor Política
18 Agost 2016 a 10:00

Discurs inaugural de Neus Munté a la 48a Universitat Catalana d’Estiu

Se celebra a Prada de Conflent

Neus Munté. Universitat Catalana d'Estiu

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va afirmar ahir, que “les constants envestides del Govern de l’Estat han refermat la voluntat del nostre país de recuperar espais, recursos, instruments, i per què no dir-ho, també major autoestima. De ser nosaltres mateixos, un estat independent, amb més oportunitats per a les generacions futures que les que podem oferir ara”. I en aquest sentit ha reiterat, que “aquest és el compromís inequívoc del Govern, des de la voluntat de tirar endavant el full de ruta que dóna sentit a aquesta legislatura i que ha de portar Catalunya cap a la independència”. “El procés continua i continua al ritme previst. És més viu que mai. És una constatació, una realitat i un cordial avís a tots aquells que el volen mort i enterrat ha afirmat Munté en referència a declaracions fetes des del PP de Catalunya.”No admetem amenaces, no ens espanten ni acovardeixen. Al contrari, ens refermen en la potència de les nostres reivindicacions, i sabem com de justa és la nostra aspiració nacional i com de democràtica la manera que tenim d’assolir-la”, ha afegit Munté.
La consellera de la Presidència ha fet aquestes declaracions en el transcurs del seu discurs inaugural de la 48a edició de la Universitat Catalana d’Estiu. Munté ha aprofitat per felicitar el nou president de l’equip rector, el catedràtic d’història contemporània Jordi Casassas, i ha destacat amb “orgull” que “les universitats catalanes estan al capdavant de tots els rànquings, i la UCE segueix els mateixos nivells de qualitat i d’excel·lència”.
Munté ha recordat, que la UCE “ha estat sempre, des del seu origen, un espai de pensament i debat, que aplega persones que compartim una mateixa llengua, una mateixa realitat cultural i uns mateixos anhels de llibertat”, i ha fet referència als motius que van portar a la seva primera edició, l’estiu de 1969: l’interès de la gent de la Catalunya del Nord per promoure i fer avançar la llengua i la cultura catalanes i la necessitat de la gent del Principat, les Illes i el País Valencià de trobar un espai de llibertat “en un moment que el franquisme era ben viu i l’hostilitat cap a tot allò que som i representem, total”. Segons Neus Munté, “47 anys després, aquest espai de llibertat i de debat és més necessari i desitjable que mai. Perque més que mai, cal debat serè de les idees, escoltar i fer-nos escoltar ja que ens trobem en un moment de grans canvis, que tenen el seu origen en el mandat democràtic que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya ens varen donar a les urnes el passat 27 de setembre”.
Per tot això, la consellera Munté ha encoratjat els participants a “encetar aquest nou curs de la UCE, tal i com feu, amb l’empenta i l’ambició que el moment històric que vivim exigeix” perquè “l’estiu del 2016 no és l’estiu del 1969, però en certs aspectes, com el tarannà democràtic, el respecte a les minories i els drets i llibertats dels pobles, el retrocés en els darrers anys ha estat evident”, i perquè “cal recuperar l’esperit original de la UCE, demostrant que no ens arruguem ni ens faran callar. I molt menys, posaran límits al nostre pensament o a la nostra voluntat”.
En referència al lema de la UCE d’aquest any, L’Eix Mediterrani: camins de mar, de terra i de cultura, Munté ha destacat que “la Mediterrània hauria de ser més que mai una via de bona entesa i de progrés”, però ha lamentat que “és també un mar sacsejat pel drama dels refugiats, que hem de saber abordar amb exigència, intel.ligència i humanitat, per trobar-hi solucions entre tots”, i ha afirmat que “l’aposta per a una Catalunya independent comporta una aposta clara per a una Europa diferent”.
Munté ha fet referència també al Corredor Mediterrani, “una infraestructura necessària per Europa, però, malauradament, secundària per al Govern espanyol, tal com constaten les seves actuacions” i ha afirmat, que”ben segur que el vostre debat aquí servirà per donar ressò a les veus que considerem que cal impulsar sense demora aquest projecte, que hauria de ser una de les primeres accions del futur Govern de l’Estat”.
Per acabar, la consellera Munté ha utilitzat el lema ‘Camins de mar, de terra i de cultura’, per afirmar, que “són camins que venen de lluny i ens portaran lluny, allà on volem arribar”, ja que, “tenim al davant una gran oportunitat, inclusiva i oberta a tothom. Una oportunitat magnífica que sabrem aprofitar”.
Switch to mobile version