Autor Societat
20 Agost 2016 a 10:00

Fins el 15 d’Agost, 659 rescats aquàtics

Hi han 226 platges vigilades

platja campanya

La present temporada de bany, des de la segona quinzena de juny fins el 15 d’agost, els serveis de vigilància, salvament i socorrisme que presten els seus serveis a les 226 platges catalanes vigilades han dut a terme un total de 659 rescats aquàtics de persones que s’estaven ofegant o tenien serioses dificultats per sortir de l’aigua (per 867 rescats en tota la temporada d’estiu l’any passat). En aquest període han perdut la vida a les platges un total d’11 persones. Cal tenir present, doncs, que tot i les víctimes mortals, la majoria de situacions de risc greu reben una resposta ràpida dels serveis de socorrisme que els municipis ofereixen a les seves platges.
Protecció Civil de la Generalitat insisteix en la importància de triar platges vigilades, fer cas de la bandera que el servei de socorrisme fa onejar (verda: bany permès, groga: molta precaució, vermella: bany prohibit) i respectar sempre les indicacions dels socorristes per evitar situacions de risc. Si observem que algú es troba malament o té dificultats per sortir de l’aigua cal avisar urgentment el socorrista per facilitar la seva actuació ràpida. Si ens trobem malament cal dirigir-se al socorrista i evitar ficar-nos a l’aigua. En el bany, cal tenir present sempre les nostres condicions i limitacions físiques i evitar un sobreesforç que ens dificulti la sortida de l’aigua i ens posi en risc.
A més, enguany fins el 15 d’agost els serveis de socorrisme han dut a terme 25.128 assistències sanitàries, la mateixa quantitat pràcticament que tota la temporada passada (25.159, la meitat per picades de medusa, peixos aranya…).
Fins el 15 d’agost en el 21% de les ocasions ha onejat la bandera groga o vermella a les platges catalanes, mentre l’any passat aquest percentatge va ser del 27%. Enguany les incidències per presència de meduses estan tenint una afectació mitjana, amb tendència a incrementar-se respecte l’any passat.
Per triar una platja vigilada es pot consultar el visor de platges de Protecció Civil de la Generalitat  http://interior.gencat.cat/platges.visor que ofereix dades en obert de totes les platges en temps real, permetent al ciutadà planificar amb garanties de seguretat les sortides a la platja. Enguany, hi ha 226 platges amb servei de vigilància (de competència municipal), corresponents a 61 municipis dels 70 municipis litorals de Catalunya. El centre de Coordinació Operativa CECAT de Protecció Civil de la Generalitat manté durant tota la temporada d’estiu un dispositiu de coordinació dels diferents serveis municipals, amb personal de Creu Roja, PROACTIVA, SEM i en coordinació amb altres serveis de socorrisme que garanteix una ràpida resposta en totes les incidències i emergències a les platges catalanes, tan si són comunicades pel socorrista com si es fan mitjançant el telèfon d’emergències 112 de Catalunya.
El Telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès fins el 15 d’agost 689 trucades per emergències a les diferents platges, mentre que el 2015 (tota la temporada de bany) va atendre un total de 885 trucades per emergències a les platges. Enguany les comarques amb major nombre de trucades són el Barcelonès, el Baix Camp, la Selva, el Baix Llobregat i el Garraf. El dia amb més trucades al 112 per incidències a les platges va ser el 30 de juny amb 32 trucades.
Pel que fa a les incidències per presència de meduses:
  • Costa Brava: 21 dies (per 13 en tota la temporada de bany 2015) hi ha hagut presència de meduses almenys en una platja, amb un total de 89 platges (per 30 platges en tota la temporada de bany 2015) amb presència rellevant de meduses fins el 15 d’agost almenys un dia (en alguns casos com Empuriabrava han estat diversos dies)
  • Maresme: 10 dies (per 11 en tota la temporada de bany 2015) hi ha hagut presència de meduses almenys en una platja, amb un total de 55 (per 41 platges en tota la temporada de bany 2015) platges amb presència rellevant de meduses fins el 15 d’agost en almenys una ocasió
  • Barcelonès: 13 dies (per 8 en tota la temporada de bany 2015) hi ha hagut presència de meduses almenys en una platja, amb un total de 107 (per 30 platges en tota la temporada de bany 2015) platges amb presència rellevant de meduses fins el 15 d’agost en almenys una ocasió
  • Garraf: 34 dies (per 72 en tota la temporada de bany 2015) hi ha hagut presència de meduses almenys en una platja, amb un total de 207 platges (per 260 platges en tota la temporada de bany 2015)  amb presència rellevant de meduses fins el 15 d’agost en almenys una ocasió
  • Costa Daurada: 23 dies (per 36 en tota la temporada de bany 2015) hi ha hagut presència de meduses almenys en una platja, amb un total de 126 platges (per 169 platges en tota la temporada de bany 2015) amb presència rellevant de meduses fins el 15 d’agost en almenys una ocasió
El visor de platges de Protecció Civil de la Generalitat permet consultar les platges vigilades, quina bandera hi oneja en cada moment i els serveis disponibles (lavabos, dutxes, serveis adaptats…). Es pot consultar també en les edicions digitals dels mitjans de comunicació següents: CCMA, Ara, El Periódico, La Vanguardia, El Punt Avui, Diari de Girona, Segre, Regió 7, El Setmanari, Nació Digital i Diari de Terrassa.
A més, el twitter @emergenciescat de Protecció Civil de la Generalitat, amb més de 100.000 seguidors és present a cada fitxa de platja del visor, que inclou la informació de serveis de la platja en qüestió amb el darrer consell de seguretat piulat amb l’etiqueta #platjasegura. Els usuaris de les diferents platges podran valorar-les online, votant les seves platges preferides.
Switch to mobile version