Autor Societat
17 Setembre 2016 a 18:00

Comín afirma que el primer pas per reforçar el caràcter públic del sistema sanitari ha culminat amb èxit”

El conseller destaca que la desprivatització de la gestió de la Clínica del Vallès s’ha realitzat sense cap acomiadament

Antoni Comín // Imatge cedida per la Generalitat

Antoni Comín // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha assegurat que el primer procés per reforçar el caràcter públic del nostre sistema sanitari ha culminat amb èxit”en referència a la Clínica del Vallès, gestionada per una entitat privada amb afany de lucre i que fins el passat 15 d’agost rebia activitat per part del Servei Català de la Salut (CatSalut). Ara l’activitat ha estat absorvida pels centres públics de Hospital Parc Taulí de Sabadell i l’Hospital de Terrassa. Aquesta acció engegada pel Departament de Salut s’emmarca en el pla més important en els darrers 35 anys per enfortir el caràcter públic de la sanitat a Catalunya. “És una de les decisions més transcendentals de la conselleria en aquest mandat”, ha reblat.
Comín, que ha fet aquestes declaracions a la Clínica del Vallès, ha recordat que la mesura havia de complir tres condicions: que no hi hagués cap acomiadament, que no afectés els pacients i que no perjudiqués el pressupost públic. “Avui hem vingut a comprovar que aquestes tres condicions s’han complert, tal com vam prometre”, ha destacat el conseller. En aquest sentit ha subratllat que la sanitat pública ha guanyat amb el procés perquè fins ara la Clínica del Vallès rebia 7,5 milions d’euros anuals per fer una determinada activitat i aquesta quantitat es destinarà al Parc Taulí (5 milions) i a l’Hospital de Terrassa (2,5). “També hem reverificat que fer aquesta mateixa activitat al Taulí i a Terrassa costa menys recursos. Per tant s’assumeixen les altes que abans anaven a la Clínica del Vallès i es podran fer altres coses”, ha incidit. En total, l’activitat de la Clínica del Vallès era de 3.700 altes anuals, de les quals un 66,66% van al Taulí i la resta a Terrassa.
D’altra banda, un total de 32 treballadors fixes de la Clínica del Vallès que feien aquesta activitat al centre han estat absorbits pel Taulí (22) i per l’Hospital de Terrassa (10). Precisament, el conseller s’ha reunit amb el comitè d’empresa de la Clínica del Vallès per comprovar com el trasllat s’ha realitzat amb tota normalitat i garanties. “M’interessava molt trobar-me amb ells i que m’expliquessin que estan satisfets perquè les coses s’han fet tal com estaven previstes”, ha apuntat el conseller, que, durant l’atenció als mitjans, ha estat acompanyat dels membres del comitè.
Per tal de poder assumir la nova activitat, el Parc Taulí ha posat en marxa una unitat centrada en el malalt gran i crònic amb 24 llits i ha incrementat 15 sessions de quiròfans setmanals i a Terrassa s’han augmentat vuit sessions de quiròfans setmanals i s’ha obert una unitat d’hospitalització amb 20 llits. “Eren llits i quiròfans que estaven tancats”, ha ressaltat el conseller, que ha recordat que l’èxit de la mesura a la Clínica del Vallès és un aval per poder continuar amb el pla per enfortir el caràcter públic de la sanitat. El següent pas serà el de l’Hospital General de Catalunya i el conseller ha explicat que els treballadors poden estar tranquils després de veure com ha culminat l’operació a Clínica del Vallès.
Comín ha ressaltat que aquest procés ve avalat per la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC), aprovada el 1990, i que indica que els proveïdors públics tenen preferència sobre els privats, i que en l’àmbit dels privats prevalen els que no tenen afany de lucre.
Switch to mobile version