Autor Sanitat
8 Setembre 2016 a 15:00

El principal congrés de salut ocupacional reuneix 650 investigadors a Barcelona

Del 4 al 7 de setembre

UPF // Imatge de la Web

UPF // Imatge de la Web

El congrés EPICOH (Epidemiology in Occupational Health Conference, en anglès) arriba a la seva 25a. edició amb un rècord d’assistència (650 investigadors registrats) el que el converteix en l’esdeveniment més multitudinari de l’àmbit de l’epidemiologia ocupacional. El congrés, que ha tingut lloc a Barcelona del 4 al 7 de setembre, s’ha centrat en promoure la connexió entre investigacions amb perspectiva global i accions a nivell local.

El campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra ha estat, durant quatre dies, l’escenari per comunicar noves troballes, idear nous projectes i propiciar accions en el camp de la salut ocupacional.

Manolis Kogevinas, president del Comitè Organitzador de l’EPICOH i cap del Programa de Càncer de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), destaca “la participació de nombrosos científics de tot el món, incloent els països de renda mitjana on els problemes de salut ocupacional són més accentuats”. Fernando G. Benavides, coordinador del Centre d’Investigació en Salut Laboral de la UPF (CiSAL), forma part del Comitè Organitzador juntament amb la investigadora Mònica Ubalde, per a qui “el Congrés és una excel·lent oportunitat per compartir els resultats de recerques realitzades a diferents contextos socials i polítics”. I destaca, “Això ens ajudarà a entendre els efectes en la salut, positius o negatius, que pot tenir el mercat de treballa, cada cop més flexible i amb menys protecció social”.

Al llarg de 75 actes de diversa índole (ponències, simposis i presentacions de treballs, entre d’altres), professionals provinents de 63 països han posat de manifest els resultats dels estudis més recents així com els temes prioritaris que el sector ha d’abordar. EPICOH allotjarà un simposi especial sobre càncer ocupacional, a càrrec de la Generalitat de Catalunya, en el que s’han presentat dades sobre la relació entre exposicions en el lloc de treball i el càncer a diversos països.

Altres estudis que s’han presentat durant el congrés aborden els efectes de la feina per torns en la salut (càncer neurològic, malalties cardiometabòliquess); els efectes de la calor en treballs a l’aire lliure i la relació amb l’epidèmia d’insuficiència renal en diversos països de renda mitjana i baixa; factors psicosocials i salut; noves troballes sobre precarietat laboral i salut; així com estudis internacionals sobre la salut respiratòria, i les afeccions més comunes dels treballadors que són el mal d’esquena i problemes del sistema musculoesquelètic.

Kogevinas, que va inaugurar la trobada diumenge, apuntà que “són moments difícils per a aquest tipus d’investigacions per falta de finançament,” tot i que “els problemes relacionats amb la salut ocupacional haurien de poder prevenir-se a tot el món, ja que tenim molt coneixement de les causes de les malalties relacionades “.

L’esdeveniment ha estat organitzat per ISGlobal, el Comitè Internacional de Salut Ocupacional (ICOH), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat d’Utrecht.

Més informació sobre el congrés: http://www.epicoh2016.org

Sobre ISGlobal

L’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) és fruit d’una innovadora aliança entre institucions acadèmiques, governamentals i l’Obra Social “la Caixa” per contribuir a l’esforç que la comunitat internacional ha emprès amb l’objectiu d’afrontar els reptes de la salut en un món globalitzat.

El 30 de juny de 2016 es va completar la integració d’ISGlobal amb el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), una institució amb deu anys de trajectòria en la promoció i el desenvolupament de recerca epidemiològica avançada sobre els factors mediambientals que afecten la salut humana . La fusió de tots dos centres en un ISGlobal més gran i capacitats culmina un procés d’aliança estratègica que es va iniciar l’any 2013. www.isglobal.org

Sobre CiSAL i la Universitat Pompeu Fabra

El Centre d’Investigació en Salut Laboral (CiSAL) és un centre reconegut per la producció i transferència de coneixement útil per millorar la salut dels treballadors. CiSAL es constitueix com un espai acadèmic singular d’interacció entre ciència i societat, que produeix i difon coneixement científic útil per a la presa de decisions, per tal de millorar la salut dels treballadors.

La Universitat Pompeu Fabra és una universitat pública, internacional i intensiva en recerca que en tan sols vint anys s’ha situat al nivell de les millors universitats europees. Distingida pel Ministeri d’Educació com a Campus d’Excel·lència Internacional (CEI), la Universitat també destaca en diferents rànquings de referència. www.upf.edu

Switch to mobile version