Autor Societat
11 Setembre 2016 a 18:00

El Programa d’Identificació Genètica de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista ja funciona

El programa que oferirà el Govern permetrà dur a terme un encreuament exhaustiu de perfils genètics

Programa d'Identificació Genètica

Programa d’Identificació Genètica

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, el conseller de Salut, Antoni Comín, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, han presentat  el Programa d’Identificació Genètica, impulsat pel Govern, per tal de constituir una base de dades amb els perfils genètics dels familiars dels desapareguts; una base de dades amb els perfils genètics de les restes òssies exhumades; i establir les relacions de parentiu i determinar identificacions personals de les restes.

El Programa d’Identificació Genètica és una iniciativa coordinada i impulsada pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, en col·laboració amb el Departament de Salut i el Departament de Justícia. Els tres consellers han signat aquest matí, a la Sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, els acords necessaris per poder articular el programa. En primer lloc, s’ha signat un Acord marc de col·laboració entre els tres departaments implicats en garantir la identificació genètica de les restes òssies de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.
A més, s’ha formalitzat un acord de col·laboració, entre el Departament d’Exteriors i el de Salut per articular l’extracció i l’anàlisi de mostres biològiques de familiars per al seu contrast amb les dades genètiques extretes de les restes òssies dels desapareguts. D’altra banda, s’ha signat també un acord de col·laboració entre Exteriors i Justícia per garantir l’assistència tècnica de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) en l’anàlisi antropològica de les restes òssies humanes.
El Govern considera un deure localitzar, recuperar i identificar les restes de persones desaparegudes a Catalunya durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Aquest és un deure que es sustenta en la legítima demanda social existent. Aquest programa és un projecte integral agosarat i de llarg recorregut, que és pioner en el context dels territoris que van patir la Guerra Civil i la dictadura i té la voluntat de situar Catalunya com un país que respecta i protegeix la seva memòria.
El conseller Romeva ha destacat que la recuperació de la memòria històrica és “un deure i un dret que té a veure amb la nostra dignitat d’avui, amb la qualitat de nostre sistema democràtic, amb la densitat de la nostra convivència i amb la fortalesa de la nostra identitat”. Segons el conseller d’Exteriors, “ tots plegats ens fem mereixedors del país que aspirem a tenir”, ja que “només amb la memòria endreçada podem mirar endavant amb la mirada neta i serenitat necessària per encarar el futur com a país”.
 
Romeva ha volgut agrair públicament als Departaments de Salut i de Justícia la seva predisposició a col·laborar en aquest programa amb el Departament d’Exteriors. “Els acords que avui subscrivim són un pas endavant de Catalunya per resoldre un dèficit democràtic bàsic”, ha assegurat Romeva. En aquest sentit, ha destacat també que és tracta d’ “un pas pioner” en el context dels territoris que van patir la Guerra Civil i que Catalunya avança així “pel camí del desgreuge i de la visibilització de la memòria de les víctimes de la Guerra Civil”.
 
El conseller Comín ha apuntat que avui es garanteix un dret dels vius: que puguin enterrar els seus morts de la Guerra Civil i de la dictadura franquista dignament. Posarem tots els mitjans per facilitar aquest dret, ha destacat el conseller de Salut. D’altra banda, Comín ha volgut fer un reconeixement especial al Dr. Eduardo Tizzano i al seu equip de l’àrea genètica de l’Hospital Universitari Vall Hebron, que coordinaran la recollida i l’anàlisi de les mostres biològiques dels familiars.
De la seva banda, el conseller Mundó ha assegurat que és un deute del Govern tancar una pàgina negra de la història per recuperar la memòria i retornar a les famílies els cossos dels seus familiars. “El Departament de Justícia està plenament compromès en recuperar la dignitat de les famílies víctimes de la Guerra Civil”, ha afegit.
Funcionament del programa
 
L’accés al Programa es realitzarà a través de la inscripció al Cens de Desapareguts del Departament d’Exteriors i hi pot participar qualsevol persona, independentment de la seva nacionalitat, familiar de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Les persones participants no ha d’incórrer en cap cost per participar en el programa, donat que l’extracció i el tractament de la mostra biològica és gratuïta per les persones sol·licitants.
El Departament d’Exteriors, a través de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament (DGRRII), informarà progressivament a totes les persones registrades al cens sobre l’existència d’aquest projecte i els facilitarà la informació i contacte del personal de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH), competent en programació de visites en tots els centres adscrits al programa i depenent del Departament de Salut, que organitzarà tot el procés de citacions personals per a l’extracció de mostres biològiques. Així, l’HUVH recollirà les mostres biològiques, les conservarà i custodiarà i les processarà.
Per la seva banda, la DGRRII realitzarà l’anàlisi genètica de les restes òssies humanes dipositades al Memorial de les Camposines (La Fatarella), així com de totes les localitzades com a resultat dels treballs d’exhumació arreu del territori català. L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) d’acord amb l’autoritat judicial, també portarà a termes les anàlisis antropològiques de restes humanes. Els resultats i les dades obtingues s’introduiran en una base de dades específica per al seu tractament i conservació.
Mitjançant softwares específics es realitzarà l’encreuament i el contrast amb les dades genètiques obtingudes dels familiars de desapareguts. El laboratori de genètica de l’HUVH emetrà un informe detallat sobre la probabilitat de parentesc en cada cas, atesos els marcadors informatius comuns en les mostres creuades, i el lliurarà a la DGRRII per al seu registre i perquè en cas d’encreuament contacti amb els familiars interessats i els n’informi.
Switch to mobile version