Autor Notícies
14 Octubre 2016 a 10:00

El Govern reeditarà el Catalunya Emprèn

Aquest programa va mobilitzar més de 55MEUR

Catalunya Emprèn

Catalunya Emprèn

La Generalitat va ajudar durant el 2015 a la creació o consolidació de de més 5.000 projectes emprenedors a través del Catalunya Emprèn. Així ho ha indicat el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, durant la presentació d’un seminari sobre emprenedoria a Barcelona en el que també ha confirmat la reedició d’aquest programa de suport a l’emprenedoria. Amb tot, aquesta acció transversal de la Generalitat va mobilitzar l’any passat més de 55 milions d’euros, entre ajuts directes a emprenedors, línies de finançament o subvencions a iniciatives específiques de suport a la creació i consolidació d’empreses.

“El dinamisme de la nostra economia es fonamenta en el treball, l’esforç, la capacitat d’assumir riscos,… valors tots ells vinculats a l’emprenedoria”, ha indicat el conseller. De fet, Baiget ha remarcat que “l’emprenedoria és “un pilar” que“influeix de manera important en la competitivitat dels països, i el progrés i benestar de les societats”. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Coneixement ha trobat adient fer un repàs meticulós de les accions més importants que engloba el programa Catalunya Emprèn. “És important que es coneguin tots aquests recursos: els emprenedors han de conèixer com els podem ajudar des de les administracions”, ha subratllat.
Confirmada la renovació del programa
El conseller Baiget ha fet balanç d’aquest programa transversal després de presidir una reunió de la comissió interdepartamental del Catalunya Emprèn. En aquesta trobada, els diferents departaments de la Generalitat que hi participen han reafirmat les bases de la seva estratègia unificada en matèria d’emprenedoria. En aquest sentit, el conseller ha aprofitat la inauguració del seminari per anunciar la reedició del Catalunya Emprèn de cara al proper any, “vist el balanç del programa i les possibilitats que genera l’emprenedoria” per a l’economia del país. Segons ha remarcat, la voluntat és “consolidar Catalunya com a referent en emprenedoria a Europa, i fins i tot al món”. En aquest sentit, el membre de l’executiu català ha volgut subratllar que els països avançats van en aquesta línia i que des del nostre país ja s’han impulsat nombrosos projectes emprenedors que han resultat capdavanters.“Si volem un país de progrés, amb ocupació de qualitat, l’emprenedoria és una eina indispensable per assolir els nostres objectius”, ha reblat Baiget.
Programa transversal amb una quarantena d’accions
La Generalitat va posar en marxa el programa Catalunya Emprèn l’any 2012 amb la missió de fomentar l’esperit emprenedor i promoure la cultura d’empresa a Catalunya. Així, el Catalunya Emprèn és un programa paraigües que inclou una quarantena d’accions que es despleguen des dels diferents departaments del Govern: Empresa i Coneixement però també Ensenyament, Cultura, Treball i Agricultura.  Aquestes mesures inclouen des de convocatòries de subvenció directa a línies de suport al finançament, passant per iniciatives de mentoring i tutorització o programes d’acceleradores d’empreses:
· Una de les iniciatives més destacable és la Xarxa Emprèn. Aquesta xarxa està integrada per un conjunt d’entitats tant municipals com comarcals vinculades al món de la creació d’empreses disseminades arreu de tot el país. L’any 2015 en van formar part 118 entitats que, amb uns 400 tècnics de suport, van ajudar a crear 3.600 empreses.
· Les start-ups són un altre focus d’interès sobre què actua la Generalitat, fonamentalment a través d’ACCIO. Així, el programa Start-up Catalonia, que compta amb 6 acceleradores, va oferir l’any 2015 el seu suport a través de dues línies. DelPla Embarca (acceleració de primeres vendes) se’n van beneficiar 80 empreses. D’aquestes, el 82% van augmentar el seu volum de negoci en un any, van facturar 14,2M€ conjuntament, van crear 142 llocs de treball, i més de 50 van aconseguir finançament d’inversors privats. El programa Start-up Catalonia també compta amb la línia Pla Esprint (internacionalització), que va ajudar 20 companyies a sortir a l’exterior.
· Un altre front prioritari és el treball autònom. En aquest àmbit, la Generalitat ha actuat a través del Programa Consolida’t i de la Línia Emprèn. El primer, que inclou accions formatives en gestió empresarial així com assessorament personalitzat, va donar suport l’any passat a més de 630 treballadors autònoms. Pel que fa a la Línia Emprèn, dedicada a emprenedors, autònoms, microempreses o comerços, va concedir 232 préstecs per un import proper als 13 milions d’euros.
· Amb el Programa Indústria del Coneixement es fa una aposta per promoure la creació d’empreses i la transferència de tecnologia. Aquest programa ha de mobilitzar 30 milions d’euros en 5 anys, per impactar en uns 300 projectes empresarials basats en la recerca, des de la fase inicial de prototipatge fins a la seva introducció en el mercat.
 
D’altres iniciatives també destacables són:
 • la línia d’ajuts de les Unitats de Comercialització de tecnologia de les universitats catalanes, que aquest 2015 va ajudar a crear 30 empreses de base tecnològica;
 • el pla Start DMC, adreçat al sector del turisme, per estimular la creació deDestination Management Companies, amb 10 projectes finalistes;
 • les missions d’ACCIO per fomentar la internacionalització d’start-ups, entre elles una expedició a Tel Aviv a la jornada TAU Innovation Day;
 • la línia de préstecs participatius de l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC), que l’any 2015 va concretar 16 operacions per un import de més d’1,5 milió d’euros;
 • el programa d’innovació i transferència de coneixements InnovaFP, en el marc del qual 53 centre docents van donar suport a 92 empreses i van desenvolupar 210 projectes d’innovació durant el curs 2015-16;
 • el Fòrum d’Inversió Industrial de la Moda, que va celebrar la seva primera edició durant l’última 080 Barcelona Fashion;
 • les línies de préstecs participatius de l’Institut Català de Finances (ICF), a través d’Instruments Financers per a Empreses Innovadores, per a la conversió en start-ups, que van possibilitar 14 operacions per un import de gairebé 2,3 milions d’euros;
 • els Fòrums d’Inversió d’ACCIO, en què es van presentar 21 empreses davant d’inversors privats i 50 més es van recollir en un Catàleg de Projectes;
 • el conveni desenvolupat en col·laboració amb el Consell de Cambres, que ha permès crear o consolidar mitjançant mediació o suport financer 286 companyies;
 • el programa d’emprenedoria corporativa, també d’ACCIO, que ha donat suport a 42 projectes en la recerca de socis corporatius; o
 • el conveni amb la fundació Ship2B per impulsar l’emprenedoria social, que va acabar accelerant 25 projectes.  
El conseller Baiget ha fet balanç del programa Catalunya Emprèn durant la inauguració del seminari ‘Ecosistema emprenedor català’, organitzat per la Generalitat i dirigit específicament als tècnics de la Xarxa Emprèn. Aquest seminari comptarà amb un programa molt complet de ponències que es desenvoluparà entre el 10 i el 14 d’octubre a Barcelona i pretén, entre d’altres coses, fer una radiografia del panorama emprenedor del país. Hi participaran figures destacades del món de la creació d’empreses com Toni Mascaró (creador d’eMascaró i del moviment Barcelona Loves Entrepreneur), Scott Mackin (editor de Barcinno, pàgina web dedicada al informació sobre start-ups) o Simón Lee (cofundador d’Incubio), entre d’altres.
Switch to mobile version