Autor Societat
22 Octubre 2016 a 18:00

Els Bombers recorden els consells de seguretat per a boletaires

Enguany, 17 recerques de boletaires

Bombers rdp boletaires

Dijous matí, el director dels Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, juntament amb el cap de Regió d’Emergències Centre dels Bombers de la Generalitat, Francesc Boya i del cap de Parc de Berga, Vicenç Vegas, han presentat la Campanya de Seguretat per a Boletaires (#seguretatboletaires) a les instal·lacions del Parc de Bombers de Berga.
D’entre els serveis al medi natural, la recerca de persones perdudes ha mostrat un increment notable en els darrers anys. I la pràctica de buscar bolets s’ha popularitzat força entre la població. En aquest sentit, l’any passat es van fer 383 serveis per recerques, dels quals 48 eren boletaires, i enguany ja portem 290 recerques de persones de les quals 17 han estat recerques per buscar boletaires perduts.
Ens trobem però en un any on la calor intensa i la sequera d’aquest estiu ha fet que la temporada de bolets a Catalunya comenci més tard i sigui més escassa, tot i que les pluges abundants de la setmana passada preveuen una millora en la producció de bolets als boscos catalans.
Tot i això, des de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, es vol insistir en la importància de prendre mesures de seguretat a l’hora de realitzar activitats al medi natural, i en especial en anar a buscar bolets, ja que sovint en aquest àmbit els afectats són del col·lectiu de persones grans. En aquest sentit, tot i que el perfil de boletaires perduts comprèn totes les edats, la majoria oscil·len entre els 60 i 80 anys.
Tant el desconeixement de la zona i del terreny o bé les condicions meteorològiques adverses (especialment la boira) són els motius principals pels quals les persones que van a buscar bolets poden desorientar-se. A més, si bé es tracta d’una activitat que es fa en grup, un cop al lloc, la gent acostuma a separar-se i, si no es coneix la zona, és fàcil desorientar-se.
 
Enguany, des de l’1 de gener fins al 16 d’octubre, s’han realitzat 17 actuacions. L’any passat, només entre setembre i octubre, es va treballar en la recerca de 37 boletaires. Que la temporada de bolets comenci tard i que encara sigui escassa explica aquest descens de les dades. Les comarques on es concentren el nombre més alt de recerques són el Berguedà (7) i el Ripollès (5). Coincideix amb les comarques on l’any passat també es va buscar més boletaires: Alt Urgell (9), Ripollès (7) i Berguedà (6)

Consells de seguretat per a boletaires

És molt important que els buscadors de bolets tinguin en compte els següents consells, que també podeu consultar a la pàgina web interior.gencat.cat/seguretatalamuntanya

• Abans de planificar la sortida, tingueu en compte la previsió meteorològica i no sortiu en cas que el pronòstic sigui desfavorable. Recordeu que, a la muntanya, les condicions meteorològiques poden empitjorar de forma sobtada.

• Adeqüeu el vostre equipament i avituallament (roba, calçat, menjar i aigua…) a l’activitat. L’ús de roba de colors vius facilitarà la vostra localització en cas de pèrdua, especialment l’armilla reflectant del vehicle.

• Informeu-vos sobre la zona on buscareu els bolets, així com les seves vies d’accés, si no la coneixeu. • Adapteu l’activitat a la vostra condició física i edat, evitant realitzar-la per zones abruptes i que presentin risc de precipitació.

• Us recomanem no realitzar l’activitat sols i fer-ho en grup. Manteniu en tot moment el contacte visual o verbal amb la gent que us acompanya i mai deixeu els menors sols.

• Preneu punts de referència que us ajudin a orientar-vos: pistes, barrancs, camins, el lloc on heu deixat el cotxe, etc.

• El telèfon mòbil és el mitjà que us ha de servir per trucar en cas d’emergència al telèfon 112. Us recomanem l’ús de mapes i sistemes tecnològics (telèfon, GPS, aplicacions, etc.) que us poden ajudar a orientar-vos en cas de pèrdua

• No apureu el temps de l’activitat, especialment si la realitzeu a la tarda. Poseu-vos una hora límit a la qual deixar de buscar bolets i comptabilitzeu també el temps que trigareu a fer el camí de tornada amb llum de dia, tenint en compte que cal que sobri temps per imprevistos. D’aquesta manera evitareu que es faci fosc en el camí de retorn, especialment a la tardor, quan el dia s’escurça.

• En cas d’emergència, truqueu al telèfon d’emergències 112. Recordeu que podeu trucar sempre que hi hagi cobertura d’alguna companyia, encara que no sigui la vostra. D’altra banda, també podeu marcar el número 112 sense tenir cap targeta SIM del mòbil, sense tenir saldo i, fins i tot, amb el teclat bloquejat. Podeu trucar al 112 qualsevol dia de l’any a qualsevol hora. La trucada és gratuïta.

• Tingueu molta precaució en la recol·lecció dels bolets. Per a més informació, podeu consultar la pàgina web del Canal Salut del Departament de Salut: http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/Intoxicacions_per_bolets

Switch to mobile version