Autor Societat
9 Octubre 2016 a 10:00

L’Obra Social ”la Caixa” facilita 315 llocs de treball a persones amb trastorn mental

Les últimes dades de l’INE indiquen que el 84 % de les persones amb trastorn mental no tenien feina el 2014

Obra Social La Caixa Incorpora Salut Mental

Obra Social La Caixa Incorpora Salut Mental

Entre gener i agost d’aquest any, Incorpora Salut Mental a Barcelona, la línia del programa d’integració laboral de l’Obra Social ”la Caixa” adreçada específicament a persones amb trastorn mental, ha facilitat 315 llocs de treball a les comarques barcelonines en aquest 2016. A Catalunya, les entitats Incorpora dels grups de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona han aconseguit 415 contractacions el 2016, davant les 343 del mateix període de l’any passat, i a Espanya, 1.203 llocs de treball, davant els 959 del 2015. Es tracta de la xifra més elevada d’insercions registrada durant aquest període des del començament del projecte, el 2013.

Des que es va posar en marxa aquesta línia, Incorpora Salut Mental ha facilitat 4.894 contractacions de persones amb trastorn mental a Espanya. El nombre total d’insercions ha augmentat cada any: 930 el 2013, 1.144 el 2014 i 1.562 el 2015. A Catalunya es repeteix la mateixa tendència: 346 el 2013, 411 el 2014 i 629 el 2015. En total, suma 1.386 contractacions.

Això ha estat possible gràcies a la implicació i el compromís de més de 6.500 empreses contractants i dels tècnics de 380 entitats socials que treballen en xarxa en el programa Incorpora per facilitar l’accés al mercat de treball a persones en situació o risc d’exclusió social.

La barrera del mercat laboral

El mercat laboral ha estat, tradicionalment, un dels entorns que més dificultats d’accés han plantejat a les persones amb un diagnòstic de salut mental. Així ho assegura l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en el seu Pla d’Acció sobre la Salut Mental 2013-2020: «L’estigma i la discriminació que pateixen les persones amb problemes de trastorn mental provoca que tot sovint es vulnerin els seus drets humans. A moltes se’ls neguen drets econòmics, socials i culturals, i se’ls imposen restriccions en l’ocupació i l’educació».

Segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), recollides a l’informe L’ocupació de les persones amb discapacitat (publicat el 2015 a partir de dades del 2014), el 84,2 % de les persones amb certificat de discapacitat associat a un problema de salut mental en edat de treballar (de 16 a 64 anys) no tenen feina. En el global d’Espanya, només 267.200 persones d’aquest col·lectiu tenien una ocupació.

Per tipologia de discapacitat, el trastorn mental és la que registra any rere any una taxa més baixa d’ocupació (15,8 %), molt per darrere de l’auditiva (44,6 %) i la visual (33,6 %), i a una distància més petita de la intel·lectual (17,4 %).

Un problema creixent

L’OMS alerta des de fa anys del creixement sostingut de l’impacte de la salut mental en la població global, un problema que afectarà una de cada quatre persones al món en algun moment de la seva vida.

En el cas concret de Catalunya, el nombre de persones amb discapacitat associada a un trastorn mental ha augmentat el 41 % en deu anys, del 2005 al 2015. Segons l’Idescat, la xifra ha passat de 59.759 a 102.185 persones.

En aquest context, adquireix encara més importància la necessitat de facilitar l’accés al mercat laboral a les persones amb problemes de salut mental. L’ocupació és un dels factors més rellevants a l’hora de garantir la plena participació i inclusió de qualsevol persona en la societat. En el cas concret de les que tenen associat un diagnòstic de salut mental, l’ocupació encara té més importància. És un dels aspectes que més beneficis aporta a la salut i el benestar d’aquestes persones, ja que els permet gaudir d’un projecte de vida amb autonomia i independència, i participar en la societat com a ciutadans de ple dret.

Com s’accedeix a Incorpora Salut Mental

Les persones interessades a acollir-se a Incorpora Salut Mental es poden posar en contacte amb l’Oficina Tècnica de l’entitat a través d’un servei d’assessorament en línia disponible al web del programa (www.incorporasaludmental.org), o es poden adreçar a qualsevol de les entitats col·laboradores: https://www.incorporadelacaixa.com/es/web/incorpora/red-de-entidades-sociales.

En tots dos casos, se’ls farà una avaluació per saber quines són les seves competències i preferències professionals, amb la finalitat d’oferir-los un itinerari laboral i formatiu personalitzat i adaptat, que desemboqui en una ocupació estable i de qualitat. L’itinerari està supervisat per un tècnic de l’entitat Incorpora i preveu accions prèvies, simultànies i posteriors a la contractació.

Switch to mobile version