Autor Cultura
22 Octubre 2016 a 10:00

Vila presenta la campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’

Aquesta iniciativa vol reforçar els hàbits de lectura de la població

Santi VIla Campanya lectura

Santi VIla Campanya lectura

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presentat la campanya Fas 6 anys. Tria un llibre, que vol estimular els hàbits de lectura dels infants de 6 anys. Mitjançant aquesta iniciativa, l’infant que fa o hagi fet 6 anys durant aquest 2016, rebrà a casa una targeta que el convidarà a anar a la llibreria més propera, on podrà bescanviar la targeta pel llibre que més li agradi, per un import de fins a 13 euros. La campanya arribarà a 83.314 nens de tota Catalunya, que podran comprar un llibre 180 llibreries agremiades al Gremi de Llibreters de Catalunya d’arreu del territori.
La iniciativa té com a objectius que els infants descobreixin les llibreries amb un adult; que  comencin a crear la seva pròpia biblioteca, així com donar valor al llibre i reforçar les vendes de llibres infantils.
El conseller de Cultura ha explicat que la campanya està pensada per a “una societat que es vol culta i que ha de tenir en el llibre el seu principal instrument d’aprenentatge”. “És una iniciativa pensada per als infants però també pretén impulsar la feina del llibreter com a prescriptor de lectures que ajudarà el nen a triar i li donarà recomanacions”, ha afegit.
Amb aquesta iniciativa és vol reforçar els hàbits de lectura de la població. A la il·lusió de començar la biblioteca personal dels més petits, s’hi afegeix també la transmissió pedagògica als pares, que acompanyaran al nen a la llibreria i també tindran l’oportunitat de conèixer l’oferta de literatura infantil. A més, si als més de 83.000 nens de 6 anys que rebran el seu val per bescanviar per un llibre, si hi sumem els pares i possibles germans, el missatge de foment de la lectura d’aquesta iniciativa arribarà a més de 300.000 persones, més enllà de la campanya de publicitat i màrqueting que comença avui.
“Fas 6 anys. Tria un llibre” és una iniciativa impulsada pel Departament de Cultura en col·laboració amb els Gremi de Llibreters i el Gremi d’Editors de Catalunya i compta també amb la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), IDESCAT i els Departaments de Presidència i Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
La campanya “Fas 6 anys. Tria un llibre” forma part d’un seguit d’actuacions que el Departament de Cultura desplegarà i presentarà en les properes setmanes amb l’objectiu de fomentar els hàbits lectors entre la població i, per tant, reforçar també el sector de les llibreries i editorial. En aquest sentit, Santi Vila ha explicat que la campanya “s’ha de situar en un conjunt d’accions per al foment de la lectura que persegueixen situar l’hàbit i el plaer de la lectura al centre de la vida de les famílies”. Vila ha anunciat que el Departament de Cultura recuperarà els ajuts, amb una inversió prevista de 3 milions d’euros mitjançant el Pla únic d’Obres i Serveis (PUOSC), “per ajudar aquells municipis que han hagut de tirar endavant projectes de noves biblioteques tots sols”. El conseller de Cultura també ha afirmat que tornarem a disposar d’una partida pressupostària perquè les biblioteques puguin comprar llibres nous que resultin atractius pels ciutadans que les visiten i que el més de novembre presentarà un pla de foment de llibreteries de qualitat, que promourà “un segell de qualitat que les identifiqui com a centre rellevant d’activitat cultural.
Hàbits de lectura dels catalans
Actualment el 66,3% dels catalans de 14 o més anys és lector de llibres, si entenem com a lector com aquella persona que llegeix almenys un cop al trimestre. L’any 2011 aquest índex era del 62,3%. D’altra banda, el 61% dels catalans llegeix per oci, amb una mitjana de 10,6 llibres l’any, i el 22,4% llegeix per feina o estudis.
Pel que fa al perfil del lector, un 69% de les dones es declaren lectores, respecte a un 59% dels homes. La franja d’edat més lectora és dels 14 als 34 anys; i hi ha força correlació entre nivell d’estudis i hàbit lector. D’altra banda, el 100% dels infants dels infants de 10 a 13 anys llegeix llibres i que un 86,3% ho fa en el seu temps de lleure, amb una mitjana de 10,4 llibres l’any.
Quant a la llengua, el 26,4% dels lectors té el català com a llengua de lectura habitual; el 71% el castellà i el 2,6% altres llengües. Si s’analitza la preferència de llengua, un 45% dels lectors declara que li és indiferent la llengua de lectura, el 36,8% prefereix el castellà i el 18,1% prefereix el català. Entre 2011 i 2015 els lectors habituals de català s’han incrementat en 5,2 punts percentuals.
Respecte al suport de lectura el 24,3% dels catalans llegeix llibres en suport digital; aquest percentatge se situava en el 5,8% el 2010. Pel que fa als hàbits de compra, el 47,9% de la població va comprar almenys un llibre l’any 2015. En relació a l’assistència a biblioteques el 32,7% de la població catalana va assistir a algun equipament bibliotecari en el darrer any.
Switch to mobile version