Autor Entitats
1 Novembre 2016 a 11:00

Funerària de Terrassa continua amb la millora del servei

Amb la inversió de més d’un milió d’euros el 2017

Cementiri municipal de Terrassa // Imatge del web de Funerària de Terrassa

Cementiri municipal de Terrassa // Imatge del web de Funerària de Terrassa

Seguint amb la política de millora contínua del servei i de les instal·lacions, Funerària de Terrassa té previst invertir més d’un milió d’euros en el complex funerari al llarg de l’any que ve. Entre les inversions que està previst posar en marxa durant els pròxims mesos, destaca la renovació de dos dels tres forns crematoris, la rehabilitació d’espais per incrementar l’oferta de columbaris i la continuació del procés de renovació de la flota de vehicles. Amb aquestes i d’altres inversions portades a terme els darrers anys, l’Equip de Govern referma el seu compromís amb la gestió de qualitat d’un servei integral -molt ben valorat pels usuaris- que vol fer costat als ciutadans i les ciutadanes atenent a les necessitats de les famílies en moments emocionalment difícils. L’empresa municipal ofereix un servei proper cercant l’equilibri qualitat-preu i aplicant el benefici econòmic a la millora del servei i de la ciutat.

Nous forns crematoris

La incineració de difunts és una opció cada vegada més estesa dins la ciutat de Terrassa i el seu entorn. L’any passat, la meitat dels difunts de Terrassa van ser incinerats, aproximadament 1.000. Amb l’objectiu de millorar el servei de cremació, el complex funerari de Terrassa es prepara per entomar una important inversió en els pròxims mesos. El canvi de dos dels tres forns crematoris, juntament amb una nova instal·lació d’un sistema doble de filtres, permetrà reduir el temps de cremació a la meitat. A més, les famílies disposaran d’un espai més confortable per acomiadar els seus difunts.

Amb els nous sistemes de filtratge, l’emissió de gasos a l’aire serà pràcticament inexistent, preservant l’entorn i el medi ambient.

Rehabilitació d’espais per augmentar l’oferta en columbaris

Funerària de Terrassa té previst ampliar les alternatives de dipòsit i abocament de cendres en el Cementiri municipal. A banda de les cinc propostes que existeixen actualment, s’ampliarà el nombre de columbaris amb altres tres zones noves. Es preveu que les obres es posin en marxa durant els pròxims mesos.

Renovació de la flota de vehicles

L’any 2015 es va iniciar un projecte de renovació de la flota de vehicles funeraris per d’altres vehicles més respectuosos amb el medi ambient. Tres van ser els vehicles que es van adquirir el 2015 -dos híbrids i un elèctric-, i abans de finalitzar el 2016 hi ha la previsió d’incorporar dos nous vehicles fúnebres elèctrics, que es posaran a disposició de les famílies en els funerals que es facin dins del complex funerari (substituiran els actuals vehicles elèctrics que tiren de carrosses) i en els funerals que es fan en les esglésies de la ciutat. Els nous vehicles, a diferència dels actuals, sumaran la funció de vehicles funeraris en serveis de trasllat dins de la província de Barcelona. Per tal de completar les actuacions relatives a vehicles elèctrics, s’ha treballat per a la instal·lació d’un subministrador d’energia elèctrica (carregador) que s’ha localitzat a la zona pàrquing davant del Tanatori municipal.

Millores realitzades els darrers mesos

Funerària manté la seva política d’inversions en manteniment i millores per oferir un servei òptim i de qualitat. Entre les millores que s’han implementat al complex funerari durant els últims mesos, destaquen: 

– Nou paviment de les principals vies del cementiri, com el passadís central que comunica l’entrada amb el temple multiconfessional. 

– Funerària continua el pla de rehabilitació dels blocs. La previsió és que l’actuació afecti a més de 650 nínxols. Durant el 2016 s’ha fet un estudi per prioritzar les actuacions segons l’estat dels blocs, i d’acord amb les conclusions de l’estudi, ja s’ha procedit a la rehabilitació de les façanes i voreres dels blocs 103 i 130. 

– Aquest any, també s’ha dut a terme la millora del sistema de climatització de tots els edificis del complex. Amb aquesta actuació, es millora la confortabilitat de les famílies i també dels treballadors.

Millora de l’accessibilitat

D’altra banda, Funerària de Terrassa manté la seva aposta per fer del complex funerari un lloc més accessible per a tothom. Des d’aquest mes d’octubre, l’empresa municipal ofereix la possibilitat de complementar les cerimònies de comiat de difunts amb un servei d’interpretació en la llengua de signes. Seguint aquesta línia, que treballa per a la integració de col·lectius amb diversitats sensorials i dóna continuïtat a les actuacions d’optimització de l’accessibilitat iniciades amb les millores per a persones amb mobilitat reduïda, Funerària estrena un nou sistema de so per millorar l’audició de les persones usuàries d’audiòfons durant les cerimònies al temple multiconfessional (bucle magnètic). L’objectiu d’aquestes iniciatives és potenciar l’accessibilitat, eliminant barreres de comunicació i millorant la integració dels diferents col·lectius.

Dispositiu especial de Tots Sants

Com és tradició, els dies previs a Tots Sants i, especialment, l’1 de novembre, el Cementiri Municipal de Terrassa rep una gran afluència de visitants. Com cada any, l’Ajuntament amplia i reforça els seus serveis amb un dispositiu especial per fer front a l’elevat nombre de visitants que en aquestes dates rep el complex funerari. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, junt amb el tinent d’alcalde de Servei Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, i membres de la junta general de la Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa, ha visitat aquest matí el complex funerari, on ha conegut de primera mà les actuacions de millora desenvolupades en els últims mesos al Cementiri i ha pogut comprovar sobre el terreny el funcionament del dispositiu especial per facilitar l’accés dels visitants i oferir-los la millor atenció durant la seva estada al recinte.

Facilitats de desplaçament i accés

S’ha previst reforçar el reforç dels serveis els dies previs a Tots Sants i l’1 de novembre per facilitar els desplaçaments i l’accés al recinte i proporcionar la millor atenció als visitants. 

– Bus especial gratuït al Cementiri des de l’Estació del Nord (recorregut L1). Dimarts, 1 de novembre, de 9 a 18 h. 

– Servei gratuït de recollida domiciliària per a persones amb mobilitat reduïda que vulguin visitar el cementiri el dia 1. El servei funciona de 9 a 18 h, i cal reservar-lo prèviament. Les persones interessades han de trucar al telèfon gratuït 900 268 268. 

– Durant els dies de més visites es condiciona un vehicle adaptat per al transport intern de persones amb dificultat de mobilitat que ho necessitin per acompanyar-les a la sepultura i portar-les després novament a l’entrada del recinte. 

– Ampliació de l’aparcament i els accessos: per facilitar l’entrada a les persones que visiten el complex funerari amb transport privat, s’obre un accés per a vianants a la Zona Est, on també amplia la superfície de l’aparcament, i obertura de l’accés per a vianants del Camí dels Monjos.

Venda de flors

El Centre d’Atenció al Visitant ofereix una àmplia gamma de productes per a la decoració de les sepultures. Entre els dies 21 d’octubre i 1 de novembre, s’instal·laran diverses parades de flors i complements a la zona d’accés al cementiri. Enguany s’han autoritzat 10 parades de venda de flors.

Servei de neteja amb reserva prèvia

Un altre dels serveis més sol·licitats és el de neteja i ornamentació de sepultures, pel qual s’ha de fer reserva prèvia. Funerària ha ofert un descompte del 10% als encàrrecs fets abans del 25 d’octubre. Record dels difunts

Dimarts, 1 de novembre, s’habilitaran dos punts d’actuació musical al cementiri. Amb aquests concerts de petit format es vol acompanyar als visitants al Cementiri. El record als difunts també estarà present, com cada any, en un acte d’oració pel procés espiritual de les ànimes, organitzat per la Comunitat Bahá’í, a les 12 h, i la celebració eucarística en sufragi de tots els fidels difunts, a les 16.30 h.

Exposició Escultures per a l’eternitat Fins a l’1 de novembre, es pot visitar l’exposició Escultures per a l’eternitat, ubicada a l’entrada del cementiri, de 9 a 17.30 h. Funerària de Terrassa i el Museu de Terrassa, en la seva línia de difusió del patrimoni funerari terrassenc, conviden a conèixer els grups escultòrics del cementiri municipal amb una mostra que aplega informació sobre les obres, els artistes i la tècnica, amb una proposta d’itinerari. De la mà de l’exposició, el passat diumenge, 23 d’octubre, es fer una visita guiada pel cementiri, que va comptar amb la participació d’unes 40 persones -el total de places disponibles- que van gaudir del guiatge de personal didàctic del Museu de Terrassa.

Switch to mobile version