Autor Esports
29 Novembre 2016 a 10:00

Gerard Figueras aposta per impulsar un pacte nacional per l’activitat física i l’esport

A la 2a Jornada de Diplomàcia Esportiva Internacional i Models Esportius

Seleccions_catalanes. Gerard Figueras

Foto: Carlos Giménez
El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha participat en una activitat organitzada per la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, en col·laboració amb la Secretaria General de l’Esport i el Diplocat, que han inaugurat Xavier Vinyals, president de la Plataforma ProSeleccions, i Albert Royo, secretari general de Diplocat. Més de 80 persones, entre dirigents i personalitats de federacions catalanes, clubs i institucions esportives del país, han estat presents en l’acte.
Gerard Figueras ha expressat en la cloenda el convenciment que “esportivament Catalunya pot fer una bona aportació a l’esport internacional i a l’olimpisme, perquè som respectats”, i ha mostrat el desig que el país pugui “competir en la màxima plenitud, si pot ser als Jocs de Tokio, amb una delegació pròpia catalana”.
El secretari general de l’Esport ha explicat que el Govern continua treballant en deixar a punt les estructures d’estat en l’àmbit esportiu per dibuixar “com voldríem que fos el país en cas d’obtenir la independència”, des de l’àmbit privat i el públic. En el primer cas, Gerard Figueras ha anunciat un acord entre la Secretaria General de l’Esport, la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) per treballar “de manera consensuada i unitària” per “treure el Comitè Olímpic Català del calaix” i convertir-lo en “un agent actiu per mostrar al món les oportunitats de tenir un estat propi”. En el vessant públic, el Govern veu necessari “dibuixar durant el primer semestre de l’any vinent, entre tots els sectors, un nou model de governança esportiva per Catalunya, més modern, que sigui un pacte nacional per l’activitat física i l’esport que permeti a Catalunya ser un país normalitzat en el context internacional”.
Per la seva banda, Albert Royo ha explicat que “la passió per l’esport uneix gent de diferents països i trenca barreres”, i que en el cas de Catalunya, “ens apropa al món i ens projecta com a país esportiu amb la marca Catalunya i els seus valors”. “L’esport serveix per presentar-nos com un actor internacional”, ha afegit, i ha recordat la recent creació del Consell Consultiu per part de Diplocat, que compta amb 6 esportistes de primer nivell que “ens poden ajudar a bastir ponts amb països de l’entorn”. Finalment, Xavier Vinyals ha subratllat que l’esport “és un sector fonamental pel que pot esdevenir al nostre país en el futur” donat l’actual context polític, i ha afirmat que la jornada ha servit per “aprendre i captar noves idees de com volem que sigui l’esport català” i per establir relacions internacionals en aquest àmbit.
En la primera de les dues taules rodones de la jornada, Laszlo Fábián, director del Comitè Olímpic d’Hongria i medalla d’or als Jocs Olímpics de Seül, i Edvard Kolar, secretari general del Comitè Olímpic d’Eslovènia, han explicat com s’organitza el món esportiu als respectius països en àrees com l’estructura governamental, els marcs legals i financers -la despesa anual en esports a Eslovènia implica un 2% del PIB- i la cooperació entre les institucions vinculades a la promoció esportiva.
Arturas Poviliunas, president del Comitè Olímpic de Lituània entre els anys 1988 i 2012, convidat a l’acte, ha hagut d’excusar l’assistència per problemes de salut, tot i que ha fet arribar la seva exposició per tal que els assistents poguessin conèixer l’evolució de l’esport en aquest país, que enguany celebra el 25è aniversari de la seva reintegració al Moviment Olímpic Internacional al mateix temps que Letònia i Estònia després de declarar la independència.
“Els Jocs Olímpics són essencials per l’esport”
En la segona part de la jornada, s’ha debatut sobre la importància que té la celebració d’uns Jocs Olímpics en les federacions esportives d’un país a partir de les intervencions dels ponents d’Hongria –que opta a organitzar els Jocs del 2024 a Budapest- i Eslovènia, als quals s’han afegit Jordi Alcover, vicepresident de la Federació Europea d’Hoquei (EHF), i Manuel Ibern, membre de la Federació Internacional de Natació (FINA), vicepresident de la Federació Catalana de Natació i exsecretari general de l’Esport.
Jordi Alcover ha demostrat amb alguns exemples que acollir uns Jocs no necessàriament implica una posterior millora del nivell esportiu per al país organitzador quant a medalles, i ha assegurat que la sostenibilitat i la presència televisiva són factors clau a l’hora de voler ser seu olímpica. Per la seva banda, Manuel Ibern ha dit que els Jocs són un fet “excepcional” i “essencial per l’esport”, i que és bàsic aconseguir “un treball conjunt entorn a una idea” per bastir un projecte olímpic d’èxit. “L’impacte dels Jocs és únic i molt més gran que qualsevol Mundial perquè et situa al teatre mundial”, ha dit Ibern, que ha destacat la irrupció de Youtube en la promoció d’aquest esdeveniment, amb una difusió que als Jocs de Londres’12 va ser superior a la televisiva.
Switch to mobile version