Autor Ensenyament
12 Desembre 2016 a 10:00

46 milions d’euros més per a finançament universitari

Si s’aprova el pressupost per al 2017

Arcadi Navarro

El secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ha assegurat que “en el proper pressupost volem afrontar l’infrafinançament de les universitats perquè és el problema bàsic que té el nostre sistema universitari”. Navarro s’ha compromès a abordar aquesta qüestió en els propers pressupostos de 2017, ara en procés de tràmit parlamentari i ha explicat que les instal·lacions no estan rebent les inversions que necessiten i l’estabilitat del professorat està dificultada per taxes de reposició absurdes imposades per l’Estat.
Navarro ha assegurat que amb la previsió d’increment dels pressupostos presentats per al 2017, que significaran com a mínim 46 milions d’euros extres per a finançament universitari, es podran consolidar les aportacions que les universitats necessiten. A més, ha lamentat que l’incompliment per part de l’Estat en el traspàs del fons de beques a estudiants –reconegut pel Tribunal Constitucional en sentència de l’any 2001– també contribueix a aquest infrafinançament i impedeix avançar cap a un millor sistema de tarifació social.
El secretari d’Universitats i Recerca ha subratllat que la barrera més important perquè els estudiants de famílies més desfavorides accedeixin als estudis superiors no són els preus públics dels crèdits universitaris sinó la insuficient disponibilitat de beques salari. En aquest sentit, ha explicat que “Catalunya amb el 16% de la població estudiantil i un cost de vida un 10% més car que a la resta de l’Estat, només rep el 9% de les beques salari”.
Per a Navarro, el traspàs del fons de beques a Catalunya, que suposaria una aportació extra de 150 milions d’euros, permetria consolidar la política pròpia de preus i beques, ampliant el sistema de tarifació social i implementant noves modalitats d’ajuts que incrementin l’equitat, com les beques salari.
Navarro ha defensat el sistema de tarifació social de Catalunya gràcies al qual els estudiants paguen en funció de la renda i el patrimoni familiar. Concretament, ha recordat que més del 40% dels estudiants reben algun tipus d’ajut, que van especialment destinats a les famílies més desafavorides perquè ningú quedi fora de la universitat per motius econòmics. El secretari d’Universitats i Recerca també ha insistit que el sistema propi català ha rescatat més de 6.000 estudiants exclosos de les beques generals per l’enduriment dels criteris imposats per l’Estat.
Precisament, Navarro ha remarcat que durant els anys de crisi econòmica la política de preus i beques del Govern ha permès preservar el paper d’ascensor social de la universitat. Concretament, el 56% estudiants tenen progenitors sense estudis superiors.
Pel que fa al personal docent i investigador (PDI), Navarro ha explicat que el problema d’estabilització sorgit de la imposició per part de l’Estat de la impossibilitat de cobrir les jubilacions; s’ha pal·liat des de Catalunya amb l’impuls del programa Serra Húnter que ha permès ofertar 225 places de PDI.
En aquest punt, Navarro ha tornar a vincular l’augment de la partida pressupostària a una millora de les condicions dels treballadors i l’estabilització de les plantilles, així com a un major suport de la recerca universitària i el desplegament de noves accions en matèria de política de preus i beques.
Switch to mobile version