Autor Societat
25 Desembre 2016 a 15:00

El CCE impulsa el programa Consell Saludable

Per incrementar l’activitat física i combatre el sedentarisme a la feina

Programa Consell Saludable

Foto: Marc Didac
La iniciativa ja està en marxa des de fa uns mesos i s’intensificarà l’any vinent amb diverses línies d’actuació. Amb l’objectiu de facilitar les oportunitats d’incrementar l’activitat física i combatre el sedentarisme laboral, es posarà a disposició del personal “senzilles opcions saludables”, com han recalcat la coordinadora del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física (PNPAF), Mariona Violán, i la tècnica del programa, Maica Rubinat. Aquesta tasca es realitzarà en base a tres eixos principals: uns tallers de sensibilització per als treballadors, l’habilitació d’un espai de treball actiu i diverses oportunitats de ser actiu en l’entorn laboral. Tot aquest procés ha comptat amb la col·laboració dels mateixos treballadors, que han integrat un equip de dinamitzadors amb un representant de cada departament.
Pel que fa als tallers, n’hi haurà sobre menjar bé, bo i barat i àpats de carmanyola, sobre estiraments per feines sedentàries i al voltant d’estiraments per feines actives, a banda d’un centrat en l’ús de les fitballs (una pilota de plàstic de grans dimensions per fer exercicis), que es repartiran a cada planta de l’edifici del CCE per treballar la zona abdominal i la musculatura curta lumbar durant les pauses actives.
En segon lloc, s’ha habilitat dins el CCE l’espai Activa’t, una zona de treball actiu per dur a terme activitats diverses fruit de l’adequació de l’antiga pista de tennis en desús. En aquesta nova àrea, hi haurà espais de treball destinats a disminuir el risc cardiovascular, un punt de recàrrega energètica –per fer estiraments que redueixin els dolors articulars i les contractures- i una taula de reunió activa –per fer reunions a l’aire lliure, drets o caminant per estimular la creativitat i la productivitat-, aprofitant l’entorn verd, poc sorollós i amb llum natural de què disposa el CCE. El nom d’aquest equipament ha sorgit del concurs fet entre els propis treballadors, que van participar-hi fent propostes.
Finalment, quant a les oportunitats de ser actiu en entorn laboral, s’anima el personal a caminar pel recinte de feina i els voltants pròxims a través de tres rutes de 1.200, 1.500 i 4.000 passos, un hàbit diari que, juntament amb una bona alimentació, ajuda a tractar millor la diabetis tipus 2 i a reduir el risc de patir una malaltia del cor. També s’ofereix l’opció de mantenir reunions a l’aire lliure i a fer pauses actives en l’espai Activa’t.
Com ha recordat el secretari general de l’Esport, aquesta línia de treball de promoció de l’activitat física va començar fa 4 anys quan el Consell Català de l’Esport va liderar programes d’aquest tipus a l’Institut Català de la Salut, diverses unitats del Departament de Salut, l’edifici de la Generalitat a Girona –que ha merescut un premi PAAS del Departament de Salut com iniciativa en entorn laboral- i, recentment, al Parlament de Catalunya. “Hem de donar exemple i ho fem a través d’aquest programa tan ambiciós. És cabdal comptar amb un perfil d’empresa actiu per millorar la nostra qualitat de vida, i estic convençut que el programa Consell Saludable ajudarà els nostres treballadors a fer la feina de millor manera”, ha afegit.
El projecte Consell Saludable s’emmarca en els documents sobre entorns laborals saludables publicats per l’OMS (Organització Mundial de la Salut) i, especialment, en l’eix d’intervenció sobre els recursos personals per a la salut (Activitat Física, Alimentació i hàbits tòxics), a banda de tenir en compte també l’entorn físic i psicosocial de treball i la participació de l’empresa en la comunitat. Des del Consell Català de l’Esport es considera fonamental vetllar per la salut, la seguretat i el benestar dels treballadors i les seves famílies, un fet que alhora afavoreix la productivitat, la competitivitat i la sostenibilitat de la institució.
Switch to mobile version