Autor Economia
14 Febrer 2017 a 15:00

CaixaBank assoleix el 84,51% del capital de BPI

Lidera el mercat ibèric

Fernando Ulrich, Artur Santos Silva, Gonzalo Gortázar i Pablo Forero. caixabank bpi

CaixaBank s’ha convertit en el líder financer del mercat ibèric en assolir el 84,51% del capital de BPI després de finalitzar l’oferta registrada el passat 16 de gener, el que li permetrà prendre el control de l’entitat portuguesa. Totes dues entitats sumaran 564.262 milions d’euros en volum de negoci (crèdits i recursos de clients) i comptaran amb una quota de mercat conjunta a la Península Ibèrica superior al 20% en productes d’estalvi a llarg termini (assegurances i pensions), del 18% en fons d’inversió, del 14% en crèdits i del 13% en dipòsits.

L’operació ha suposat un desemborsament de 644,52 milions d’euros i permetrà a CaixaBank desenvolupar el seu pla de sinèrgies d’ingressos i costos per valor del voltant de 120 milions d’euros per elevar l’eficiència de BPI.

“Agraïm als accionistes que han acceptat la nostra oferta i donem la benvinguda a aquells que han decidit acompanyar-nos en aquesta apassionant etapa que iniciem a BPI, una entitat sòlida i ben gestionada, i que ens permetrà unir el millor de totes dues cultures per enriquir-nos mútuament”, va comentar Jordi Gual, president de CaixaBank.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va assenyalar que, “amb aquesta operació, CaixaBank confirma la seva aposta pel mercat portuguès, la recuperació del qual té bases sòlides, com la millora de la competitivitat i la confiança dels inversors internacionals”. “Tenim la convicció que Portugal és un país amb un gran futur i volem participar-hi activament. Amb l’ajuda de CaixaBank, BPI continuarà el seu exitós projecte accelerant el seu creixement i millorant la seva capacitat de prestar servei i finançament a famílies i empreses i es reafirma com un actor clau del sistema financer portuguès”.

L’impacte proforma de l’operació en capital CET1 fully loaded, segons les estimacions preliminars internes prèvies al procés comptable d’assignació del preu pagat, serà de 116 punts bàsics, el que permetrà a CaixaBank que aquesta ràtio se situï per sobre de l’11% (11,2%) després que el 2016 CaixaBank dugués a terme una col• locació d’accions en autocartera per absorbir l’impacte d’aquesta operació al seu capital.

Proposta de canvi de directius

El primer consell d’administració de BPI després de la conclusió de l’OPA ha rebut les comunicacions d’Artur Santos Silva, president del consell d’administració; Fernando Ulrich, president de la comissió executiva (conseller delegat); i de Maria Celeste Hagatong i Manuel Ferreira da Silva, vocals del consell, en les que manifesten que no pretenen mantenir-se en els seus actuals càrrecs en la propera renovació dels òrgans socials, prevista a la Junta d’Accionistes de BPI del proper 26 d’abril.

Després de conèixer aquestes decisions, CaixaBank, com a accionista majoritari de Banco BPI, ha comunicat al consell la intenció de presentar a la Junta General d’Accionistes les següents propostes, subjectes a l’obtenció de les necessàries autoritzacions de les autoritats de supervisió:

  • Nomenament d’Artur Santos Silva com a president honorari de Banco BPI i president d’una nova comissió del consell d’administració dedicada a la Responsabilitat Social.
  • Elecció d’un nou consell d’administració composat per: Fernando Ulrich, president; Pablo Forero, vicepresident; António Lobo Xavier, vicepresident; Alexandre Lucena e Vale, António Farinha de Morais, Carla Bambulo, Francisco Manuel Barbeira, Gonzalo Gortázar, Ignacio Álvarez-Rendueles, João Oliveira Costa, José Pena do Amaral, Javier Pano, Juan Antonio Alcaraz, Joan Ramon Fuertes, Lluís Vendrell, Pedro Barreto, Tomás Jervell i Vicente Tardio. La composició del consell es completarà en una proposta definitiva que es presentarà oportunament a la Junta General d’Accionistes.

CaixaBank també ha manifestat que té la intenció de proposar al nou consell d’administració, un cop escollit, la següent composició de la comissió executiva, que estarà subjecta a les necessàries autoritzacions de les autoritats de supervisió:

  • Pablo Forero (president de la Comissió Executiva, conseller delegat), José Pena do Amaral, Pedro Barreto, João Oliveira Costa, Alexandre Lucena e Vale, António Farinha de Morais, Francisco Manuel Barbeira, Ignacio Álvarez-Rendueles i Joan Ramon Fuertes.

Pablo Forero, que serà proposat com a nou president de la comissió executiva (conseller delegat), és actualment director general a CaixaBank. Forero es va incorporar a CaixaBank el juliol de 2009 com a director de Gestió d’Actius. Dos anys després va ser nomenat director general adjunt de Tresoreria i Mercats de Capitals i va ser nomenat membre del comitè de direcció de CaixaBank. El 2013 va ser nomenat director general de Riscos, càrrec que ha ocupat fins desembre de 2016.

Switch to mobile version