Autor Ensenyament
18 Febrer 2017 a 15:00

Gairebé un miler d’escoles s’inscriuen en el 3er concurs Apilo XII

De recollida de piles

apilo XII

Prop d’un miler d’escoles d’arreu de Catalunya participaran enguany en la tercera edició del concurs Apilo XII, que premia els centres que més piles usades i acumuladors portàtils recullen de manera selectiva. La iniciativa, organitzada des del 2015 per l’Agència de Residus de Catalunya i les entitats gestores Ecopilas, ERP, UNIBAT i ECOLEc, pretén sensibilitzar i promoure la recollida selectiva de bateries entre els escolars.
El període d’inscripció en el concurs es va tancar el passat 10 de febrer, amb 951 escoles adherides, amb 5.355 alumnes. Concretament per demarcacions:
·                    Barcelona: 501escoles
·                    Catalunya central: 63 escoles
·                    Girona: 118 escoles
·                    Lleida: 101 escoles
·                    Alt Pirineu i Aran: 19 escoles
·                    Tarragona: 110 escoles
·                    Terres de l’Ebre: 39 escoles
Les escoles tindran temps de recollir piles i acumuladors domèstics fins al 18 d’abril, quan es tancarà el concurs.  Es premiarà amb 2.500 euros el centre que més reculli de Catalunya, i el que més piles reculli per alumne. A més, es reconeixerà amb 1.500 euros i 1.000 euros el segon i tercer centre, respectivament, que reculli més piles i carregadors per alumne.
904 tones de piles recollides el 2015
La normativa europea estableix que a partir de l’any 2015 s’ha de recollir un 45% de les piles i acumuladors portàtils que surten al mercat. L’objectiu del concurs és contribuir a incrementar l’índex de recollida d’aquesta secció. A l’any 2015 l’índex de recollida de piles es va situar en el 49,50%, sobrepassant així més de quatre punts l’objectiu europeu.
Concretament, les últimes dades de recollida mostren que l’any 2015 es van recollir a Catalunya 904 tones de residus de piles i acumuladors portàtils, un 14% més que el 2014. L’objectiu per a l’any 2020 que es proposa en la nova planificació de residus a Catalunya – PRECAT- , és arribar a un índex de recollida selectiva d’aquesta secció del 55%.
El reaprofitament de piles i acumuladors  permet recuperar material i  posar-ho novament en circulació com a matèria primera per a la producció de nous productes. Cal recordar que les bateries poden contenir substàncies perilloses que, sense passar per una planta de reciclatge, poden malmetre el medi ambient.

Switch to mobile version