Autor Sanitat
11 Febrer 2017 a 10:00

L’activitat gripal se situa als 150,6 casos per 100.000 habitants

Ha passat a intensitat baixa

Finalitza l'epidèmia de grip a Catalunya // Imatge del web de l'Intitut Català de la Salut

Finalitza l’epidèmia de grip a Catalunya // Imatge del web de l’Intitut Català de la Salut

L’activitat gripal epidèmica a Catalunya continua baixant una setmana més i, tal i com s’esperava, ja ha passat d’intensitat moderada a intensitat baixa. En concret, durant la setmana del 30 de gener al 5 de febrer, els casos de grip han tornat a descendir per quarta setmana consecutiva, passant dels 186,78 casos per 100.000 habitants fins als 150,6. Durant els propers dies es mantindrà la tendència a la disminució d’aquesta taxa que ara està, per setena setmana consecutiva, per sobre del llindar epidèmic establert enguany, en 110,7 casos. Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2016-2017).
Els casos de grip han disminuït en tots els grups d’edat. Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, durant aquesta setmana se n’han produït 11 en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada un total de 514, tots ells per virus gripal A i amb múltiples factors de risc. A més, el 51,5% no estaven vacunats.
Es recorda que és important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 2 al 8 de febrer, els professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) han atès un total de 14.613 urgències hospitalàries, un 0,2% més que la setmana anterior (14.582 atencions). D’aquestes, 12.197 corresponen a població adulta, mentre que la resta –2.416, un 19,8%- correspon a població pediàtrica.
Pel que fa a l’activitat dels Equips d’Atenció Primària de l’ICS, en aquesta setmana s’han registrat 730.782 visites, el que suposa un 0,2% menys que la setmana anterior. Pel que fa als centres d’atenció continuada (CUAP i Punts d’Atenció Continuada), s’han atès 42.066 visites, el que suposa un 2,1% menys que la setmana anterior.
Per últim, el 061 CatSalut Respon ha atès 31.137 consultes; això representa un 2,6% més que la setmana anterior, però un 13,5% més respecte l’any anterior per aquestes dates.
Seguint el compromís del Departament de Salut de millorar l’anàlisi de les dades d’activitat sanitària, s’està treballant per disposar de dades globals automatitzades de tots els dispositius sanitaris de Catalunya, incloent-hi també els que no estan gestionats per l’ICS. Es preveu que aquesta informació del global de la xarxa estigui disponible properament.
En tot cas, sí es disposa de dades d’hospitals no gestionats per l’ICS que entre el 2 i el 8 de febrer han atès un total de 12.551 persones als serveis d’urgències. En aquest sentit, al Parc Taulí es van atendre 2.579 urgències (un 5,7% més respecte la setmana anterior), al Consorci Sanitari de Terrassa 2.170 (+2,6%), a l’Hospital Clínic 2.558 (+2,4%), a l’Hospital de Granollers 2.390 (+7,3%) i a l’Hospital de Sant Pau 2.854 (+3,2%).
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Switch to mobile version