Autor Societat
13 Febrer 2017 a 10:00

Neus Munté rebat a Jordi Évole

Ha defensat la tasca que l’Executiu duu a terme  “fa anys” per acollir refugiats

Neus Munté

Neus Munté

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha defensat la tasca que l’Executiu duu a terme  “fa anys” per acollir refugiats, “treballant de manera coordinada amb els ajuntaments, les diputacions i amb les entitats socials que tenen expertesa en l’acollida” i ha reclamat tenir més competències per poder donar asil a “moltes més persones”.
 “El Govern fa molt de temps que treballa colze a colze amb els ajuntaments de Catalunya, mitjans, grans i petits, per acollir persones refugiades”, ha afirmat Munté, qui també ha recordat els “oferiments rigorosos” del Govern a les institucions europees i a l’Estat per donar resposta a aquesta crisi humanitària. Uns oferiments, ha denunciat, que només han rebut la “resposta negativa” del Govern espanyol, la “inacció” i fins i tot  les paraules “desagradables” per part de la vicepresidenta de l’Estat quan el president Puigdemont va fer arribar al comissari europeu d’Immigració, Dimitris Avramopoulos, una carta en què proposava acollir 4.500 persones refugiades a Catalunya.
En aquest sentit, la consellera ha destacat la voluntat d’acollida de Catalunya i la coordinació entre les diferents administracions públiques catalanes (Govern, Ajuntament i Diputacions) i les entitats d’ajut als refugiats aplegades en el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, en contrast amb un Govern espanyol que “ni fa ni deixa fer”.
 
Malgrat les mancances competencials, cal destacar que el Govern no ha desistit de la seva voluntat de fer de Catalunya un país d’acollida. Entre altres mesures, ha engegat un programa innovador a nivell europeu, el Programa Català de Refugi, que comporta una assignació pressupostària rellevant per donar suport a les persones refugiades que finalitzen el programa estatal sense haver assolit una autonomia social i laboral, alhora que proposa la participació de la societat civil, les entitats i les administracions locals mitjançant la figura de la mentoria. Tot i les limitacions, s’ha passat de 28 places per a refugiats l’any 2015 a les prop de 500 actuals.
Per aquest motiu, ha considerat “molt injust” que “des d’un micròfon i enmig d’un acte que precisament busca aconseguir encara més sensibilització i fer sentir la veu de Catalunya de les persones refugiades es faci demagògia en aquest sentit”. “De Governs n’hi ha de tota mena, i el Govern de Catalunya està implicat en l’acollida de refugiats fa molt de temps”, ha assegurat Munté.
“Tot el que faci atenció a que es parli de la crisi humanitària i la inacció d’alguns governs i de les persones refugiades és bo.  El que no és bo és la desinformació, el que no és bo és instal·lar un missatge que no s’ajusta a la realitat”, ha afegit.
Tot i valorar la feina feta,  la consellera ha assegurat que el Govern no està “satisfet” i ha reclamat més competències per donar la “màxima resposta social i  econòmica i política a les persones que sol·liciten el règim d‘asil”: “Voldríem fer més, voldríem acollir moltes més persones a Catalunya i voldríem poder treballar de manera coordinada amb l’estat, i hem de dir les coses pel seu nom, l’Estat és el competent en matèria d’asil. Catalunya no te competències en matèria d’asil”, ha reiterat.
Cal recordar que el Govern ha reclamat a l’administració de l’Estat la gestió dels fons europeus i estatals d’ajuda a persones refugiades, fins i tot per la via judicial, però les sentències favorables a la Generalitat no han estat executades.
En tot cas, ha assegurat Munté, Catalunya té “la voluntat de ser país, de ser ciutats d’acollida. El Govern treballa per fer-ho  possible i rebutgem qualsevol missatge que no sigui fidel al que s’ha fet a Catalunya els darrers anys”.
Switch to mobile version