Autor Societat
25 Febrer 2017 a 10:00

Recomanacions per gaudir del Carnestoltes amb seguretat

En prealerta el Pla PROCICAT

carnestoltes cecat

Protecció Civil ha posat en prealerta des d’ahir a la tarda el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT amb motiu de les diferents festes de Carnestoltes que s’organitzen aquests dies arreu de Catalunya, amb rues, cercaviles i festes de massiva concurrència.
Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’ha enviat als municipis un seguit de consells de seguretat per a l’organització de les rues, com pot ser la senyalització del recorregut i les vies d’evacuació; la retirada d’obstacles a la zona de pas de les carrosses; evitar les rutes per carrers estrets o pendents pronunciats; o llançar els caramels el més allunyat possible de la carrossa, entre altres.
Diverses associacions de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) d’arreu de Catalunya estaran activades aquests dies en els dispositius preventius de les rues de Carnestoltes per donar suport als organitzadors i cossos de seguretat en cas d’emergència.
D’altra banda, els ajuntaments de Sallent i Mataró han informat al CECAT de l’activació en Alerta dels seus plans de Protecció Civil Municipal específics per al Carnestoltes 2017, i els ajuntaments de Terrassa, Barberà del Vallès i Reus posen el pla en prealerta.
Els principals consells per gaudir de la festa amb seguretat són:
– Consells generals:
Abans i durant la celebració de l’esdeveniment
 • Informeu-vos bé dels llocs per a on ha de passar la rua i seguiu les recomanacions dels organitzadors i dels serveis d’ordre
 • Porteu aigua en ampolles de plàstic
 • Si podeu, aneu a peu o en transport públic a les desfilades i a les festes, amb l’objectiu de garantir la mobilitat i evitar el col·lapse del trànsit
 • Travesseu carrers, vies ferroviàries i carrils pels passos habilitats per fer-ho. Tingueu molta cura, en les andanes de les estacions, quan hi hagi molta aglomeració de persones.
 • Tingueu localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació dels recorreguts i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat
 • Informeu-vos de la localització dels serveis preventius sanitaris
 • Si aneu acompanyats o en grup, acordeu prèviament un punt de referència per a  trobar-vos, en cas que us separeu o us perdeu
 • Si aneu amb menors d’edat porteu-los a collibè o de la mà. Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb discapacitats
 • Porteu la documentació al damunt. En el cas dels menors d’edat, la gent gran i els discapacitats psíquics, anoteu-los les dades (nom i telèfon de contacte) al braç, en una targeta o en una polsera per si es perden
 • En concentracions massives a l’exterior, si teniu la sensació d’estar atrapats o sense sortida possible, cerqueu una ubicació alternativa, en la qual pugueu trobar una via d’evacuació
 • No pugeu a les baranes, reixes o d’altres elements inestables que puguin ser perillosos
 • Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat. No oblideu els vostres objectes personals
En cas d’emergència
 • Si necessiteu atenció sanitària, sol·liciteu-la en els punts d’assistència corresponents
 • Davant de qualsevol situació d’emergència, mantingueu la calma, truqueu al 112 i aviseu els serveis d’emergència
 • Espereu-vos a arribar a casa per enviar fotos i vídeos de la desfilada per evitar que es col·lapsin les línies telefòniques i impedir la comunicació amb els serveis d’emergència en cas que els necessiteu
 • Eviteu cridar, córrer o empènyer les altres persones, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses, a causa de la gran quantitat de gent que s’hi pot haver concentrat
 • No us atureu davant les sortides o vies d’evacuació
 • Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu el familiar, amic o persona coneguda, informeu als serveis d’emergència
Distribució de polseres de Protecció Civil
En tot l’any passat i el que portem del 2017, la DGPC ha distribuït més de 130.000 polseres als ajuntaments, associacions de voluntaris de Protecció Civil (AVPC) i altres entitats perquè les facin arribar als nens que ho desitgin. Des que va començar aquesta iniciativa, el 2015, ja s’han repartit més de 200.000 polseres. Les polseres s’han repartit sobretot per a rues de carnestoltes, cavalcades de reis, festes majors, festivals i proves esportives infantils.
Les polseres es lliuren als ajuntaments, Consells Comarcals, Associacions de Voluntaris de Protecció Civil, escoles, fundacions i altres entitats socials que ho demanen, les quals han de justificar que les polseres es distribuiran en actes o esdeveniments amb gran afluència de gent.
És molt important posar als nens les polseres identificatives quan es vagi a llocs o esdeveniments on hi hagi una gran concentració de persones, com festivals, parcs temàtics, piscines, cavalcades de reis, actes de festes majors, desfilades o altres espectacles massius. Gràcies a aquestes polseres, si el menor es perd i no sap o no recorda el telèfon dels seus pares, els agents de seguretat o qualsevol persona que el trobi pot trucar al telèfon que hi ha anotat a la polsera i així facilitar/agilitzar el retrobament entre els pares i el nen.
Les polseres són reutilitzables i permeten anotar el nom del nen/nena i un telèfon de contacte de la persona responsable en cas que el nen es perdi. Un cop acabat l’esdeveniment, el nen es pot treure la polsera i guardar-la per un altre dia quan assisteixi a altres activitats amb molta concurrència de gent.
Switch to mobile version