Autor Societat
8 Març 2017 a 15:00

5,5 milions per accions socials i culturals a Catalunya

Segons el pla d’acció socio-cultural de BBVA

Premis BBVA teatre2017

La presentació coincideix amb la renovació de l’acord per mantenir i impulsar l’activitat de les fundacions de les antigues caixes. Segons el conveni, BBVA destina 2,2 milions d’euros a les accions que realitza de forma conjunta amb la FACC, la Fundació Antiga Caixa Manlleu, la Fundació Antiga Caixa Sabadell i la Fundació Antiga Caixa Terrassa. Les 4 fundacions especials es van crear el 2013 per donar continuïtat a les obres socials que realitzaven les antigues caixes d’estalvis a Catalunya. Des d’un any abans, el 2012, BBVA ha donat suport a les accions més emblemàtiques de les antigues caixes, i a la vegada, han desenvolupat nous projectes culturals, pedagògics i socials de forma conjunta. Projectar joves talents, incentivar la creació, i estendre la cultura a tot el territori a través de projectes de diverses disciplines culturals, claus en l’acord de col·laboració de BBVA amb les fundacions. Les activitats que BBVA ha desenvolupat en col·laboració amb la FACC en l’àmbit cultural, comprenen un ampli ventall de disciplines artístiques, entre les més destacades: literatura, música, teatre, dansa, pintura i cinema.

En literatura catalana, és àmpliament reconegut el Premi BBVA Sant Joan, que el 2017 celebra la seva 37ª edició.

En matèria de música, el Premi BBVA de Talent Individual és un reconeixement al talent musical de joves estudiants de conservatori. Es premien 3 joves promeses amb l’objectiu de potenciar la seva formació musical i d’ajudar-los en la seva projecció professional. També  en la disciplina musical s’emmarca el Festival BBVA de Música Religiosa de Vic, que aquest any arriba a la seva 13ª edició.

Amb 16 anys de trajectòria, el Premi BBVA de Teatre reconeix l’obra de companyies teatrals professionals. . El premi consisteix en una gira per teatres catalans, incloent actuacions al festival Temporada Alta, a Girona i Salt.

En l’àmbit de la dansa, el Centre Cultural de la Fundació Antiga Caixa Terrassa programa anualment la Temporada BBVA de Dansa. Actualment està en marxa la 34ª edició.

Fomentar la creació pictòrica i despertar nous talents és un altre dels objectius del banc i la FACC. Amb aquesta finalitat es dóna el Premi BBVA de Pintura Ricard Camí que celebra enguany la 15ª edició.

Aquest any arriba a la 35ª edició el Festival BBVA de Cinema de Muntanya, un dels més prestigiosos a nivell mundial en el seu gènere. En la darrera edició es van presentar més de 130 pel·lícules de 28 països i hi van assistir més de 6.000 espectadors.

En l’àmbit de les persones amb discapacitats a Catalunya destaquen dos projectes. D’una banda, les Beques UniversiMÉS, un programa d’accés a la universitat per a persones amb discapacitat en col·laboració amb AMPANS i la Fundació Universitària del Bages. L’objectiu és que puguin participar de la vida universitària en un pas més cap a la normalització i la plena inclusió. D’altra banda, els Premis Integra, que atorguen ajut econòmic a entitats que treballen en la integració laboral d’aquest col·lectiu, sent a Catalunya 7 les entitats beneficiàries i més de 825.000 € destinats a aquests projectes al llarg de totes les seves edicions. L’objectiu és la creació d’ocupació de qualitat entre persones amb discapacitat, fomentant la igualtat d’oportunitats mitjançant projectes innovadors

En l’àmbit de cultura popular i de proximitat, tres iniciatives reben suport de BBVA a Catalunya. La primera d’elles, Temps de Flors (Girona) amb un espai propi, on en la producció hi estan implicats múltiples empleats voluntaris del banc. La segona és el Concurs de Castells de Tarragona, acció de gran calat popular. Finalment, el Simfònic, amb col·laboració del banc des de la primera edició, que celebra 100 concerts de música clàssica simultanis interpretats per més de 7.000 estudiants d’escoles de música de Catalunya.

En l’àmbit cultural destaca el mecenatge del Gran Teatre del Liceu, sent la Fundación BBVA membre del seu òrgan de govern, el Consell de Mecenatge. D’altra banda, també és destacable l’exposició anual que la Fundación BBVA realitza a la Fundació Miró, fruit de la col·laboració que ambdues entitats mantenen des de 1989. Entre les mostres exposades fins ara figuren les dedicades a Warhol, Rothko, Pollock o el mateix Miró. L’exposició més recent, la 28ª en col·laboració, ha estat “Fin de partida: Duchamp, el ajedrez y las vanguardias” que ha comptat amb gairebé 61.000 visitants. La Fundación BBVA també concedeix les Beques Leonardo, ajuts individuals a investigadors i creadors culturals. El 2016, van ser 10 els beneficiaris d’aquests ajuts a Catalunya.

La Fundación BBVA manté altres projectes de recerca, a través del seu programa d’Ajuts a Equips d’Investigació Científica, amb institucions i universitats catalanes referents en àmbits com Cardiologia, Ecologia i Biologia de la Conservació, Economia i Societat Digital, Big Data i Humanitats Digitals . En concret amb la UB, la UAB, la UPF, Institut Hospital del Mar d’Investigacions, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i l’Institut d’Anàlisi Econòmica (CSIC) Finalment, concedeix els Premis Real Sociedad Española de Física-Fundación BBVA que el 2016 van ser atorgats a 5 físics experts o novells amb projectes de recerca a Catalunya: Javier Tejada, Javier Moya, Leticia Tarruell, Carlos García Lázaro i Laura Lechuga. Destaca també el reconeixement a Pedro Alonso, recentment guardonat amb el Premi BBVA Fronteras del Conocimiento per la seva lluita contra les malalties infeccioses, en concret, la malària. Alonso és catedràtic de la UB i ha desenvolupat gran part del seu treball a l’Hospital Clínic.

Switch to mobile version