Autor Societat
4 Març 2017 a 18:00

El febrer ha estat càlid a Catalunya

Especialment a la plana de Vic i plana interior gironina

Temperatura Febrer 17

Durant la primera meitat del mes la situació meteorològica va estar marcada pel pas de pertorbacions d’origen atlàntic que van provocar diversos episodis de precipitació que van afectar fonamentalment el Pirineu. A més, el flux del sud i del sud-est va comportar que les quantitats de precipitació fossin abundants al vessant sud i part oriental de la serralada, i als cims de la serralada del Montseny. La segona meitat del mes va estar dominada per una dorsal anticiclònica que va estabilitzar l’atmosfera, va provocar un augment tèrmic significatiu i boira a la depressió Central. Fruit d’aquesta configuració atmosfèrica general, la temperatura del febrer ha estat per damunt dels valors normals, mentre que la precipitació, en relació amb les baixes atlàntiques, va afectar la meitat nord del país, arribant les masses humides molt desgastades al litoral, on els valors han estat per sota de la mitjana climàtica del mes.
 
Pluja, neu i vent del 2 al 6 de febrer
Una situació sinòptica dominada per una configuració molt zonal (vent de l’oest) va provocar un episodi de pluja, neu i vent entre els dies 2 i 6 de febrer. La precipitació va ser abundant entre els dies 5 i 6, quan un solc va creuar Catalunya. El vent va passar de ponent a migjorn, per acabar bufant mestral al final de l’episodi.
·         La precipitació més destacada registrada a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) del dia 2 al 6 va ser: 121,5 mm a Espot (2.519 m), al Pallars Sobirà; 95,0 mm a Viu de Llevata (l’Alta Ribagorça); 82,8 mm al Pont de Suert (l’Alta Ribagorça); i els 78,7 mm a Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà.
·         Entre els dies 5 i 6 la nevada va ser abundant al Pirineu occidental, saltant al vessant sud i arribant fins i tot a molts sectors del Prepirineu, amb una cota que en molts casos es va situar fins a fons de vall, agafant en general a partir d’uns 700 o 800 m. Cal remarcar els 64 cm de Certascan (2.400 m) o els 53 cm de Bonaigua (2.266 m), al Pallars Sobirà, però també els 34 cm a Viu de Llevata (1.250 m) – XOM (l’Alta Ribagorça) o els 29 cm a Arties (1.150 m) – XOM (la Val d’Aran). Fins i tot, per sota dels 1.000 metres cal esmentar els 14 cm de Peramea (867 m) – XOM (el Pallars Sobirà) o els 10 cm del Pont de Suert (840 m) – XOM (l’Alta Ribagorça).
·         No va ser una ventada excepcional, però puntualment feia anys que no s’enregistraven ratxes tan fortes. Durant el dia 4 cal remarcar:
o   A l’Espluga de Francolí (la Conca de Barberà) es van assolir 97,2 km/h, la ratxa més forta dels últims 8 anys (d’ençà dels 121,0 km/h de l’històric 24 de gener de 2009).
o   Al Vendrell (el Baix Penedès) es van mesurar 92,2 km/h, la ratxa més forta dels últims 7 anys (també 92,2 km/h el 8 de novembre de 2009).
o   Als Hostalets de Pierola (Anoia) es van assolir els 94,7 km/h, la ratxa més forta dels últims 7 anys (95,0 km/h l’1 de gener de 2010).
Per últim, cal destacar la ratxa del dia 6 a Boí (2.535 m, l’Alta Ribagorça) de 167,8 km/h, la ratxa més forta dels últims 5 anys (168,5 km/h el 7 de febrer de 2012)
 
Precipitació al quadrant nord-est els dies 7 i 8 de febrer
Una baixa retrògrada (procedent de l’interior del continent europeu) va provocar un episodi de precipitació els dies 7 i 8 de febrer que va afectar el quadrant nord-est del país. Es van superar els 25 mm a punts de l’Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès.
Les quantitats de precipitació més importants registrades van ser els 48,0 mm de Sant Pau de Segúries (XOM, el Ripollès), els 42,5 mm a la Vall de Bianya (XOM, La Garrotxa), els 36,7 mm a Olot – el Parc Nou (XOM, la Garrotxa), o els 36,6 mm a la Vall d’en Bas – Mas Can Gronxa (XOM, la Garrotxa).
Episodi de precipitació del dia 11 al 15 de febrer
Entre els dies 11 i 15 de febrer es va produir un episodi de precipitació en relació amb una baixa ubicada a l’oest de la península Ibèrica i que va provocar un flux del sud-est a Catalunya.
Els màxims de precipitació es van localitzar entre la vall de Camprodon i les Salines, tal com estava previst, amb acumulacions pròximes als 100 mm en 24 hores. Són registres destacables en un mes de febrer, que climàticament és el més sec de l’any a diversos sectors del nord del país. De fet, a àmplies zones del Pirineu i Prepirineu oriental, així com a zones del prelitoral, la precipitació registrada entre el dia 13 i la matinada del 14 va superar la mitjana climàtica del mes.
·         Les quantitats de precipitació més importants van ser els 131,8 mm a Albanyà – Lliurona (XOM, l’Alt Empordà), els 117,4 mm a Setcases – Hostal Pastuira (1.999 m) – XOM (el Ripollès), i els 110,4 mm a Molló – Fabert (el Ripollès).
·         Els gruixos de neu més importants acumulats a l’alta muntanya van ser els 58 cm a Ulldeter (2.410 m), al Ripollès, els 44 mm a Setcases – Hostal Pastuira (1.999 m) i els 39 cm a Certascan (2.400 m).
 
Dorsal anticiclònica del dia 16 al 28 de febrer
 
A partir del dia 16 l’estabilitat atmosfèrica va caracteritzar la meteorologia com a conseqüència d’una falca anticiclònica que afectava gran part de l’Europa occidental. Tan sols cal destacar la boira que va cobrir la part meridional de la depressió Central i una baixa que es va despenjar del corrent general el dia 24. Aquesta pertorbació va tenir una direcció nord-sud i va creuar el país ràpidament al llarg del matí deixant quantitats per sobre dels 15 mm al massís del Garraf i per sobre dels 10 mm a gran part del litoral i prelitoral Central.
 
 
Febrer càlid a Catalunya
El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid, especialment a la plana de Vic i plana interior gironina, on el febrer ha estat molt càlid (figura 1).
Aquestes anomalies tèrmiques són fruit d’una banda, de la circulació zonal que va dominar la primera quinzena del febrer, inhibint les masses d’aire fred procedent d’altes latituds, i d’altra banda, de la dorsal anticiclònica que va dominar la segona part del mes.
La taula següent mostra els valors d’anomalia negativa (diferències de la temperatura mitjana mensual de febrer respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de febrer pel període de referència 1961-1990) que han estat superiors a +3 °C a les estacions de la XEMA.
Switch to mobile version