Autor Cultura
13 Abril 2017 a 10:00

Dijous Sant

El día del silenci i la nit del Sant Sopar

La "Procesion de El Encuentro"

La “Procesion de El Encuentro” // Foto: Joan Murcia 

En el calendari cristià, Dijous Sant (que fins fa uns anys no era laborable o totalment laborable) commemora l’anomenat Sant Sopar, és a dir, l’últim sopar de Jesucrist amb els seus deixebles abans de ser traït per Judes Iscariot i, posteriorment, crucificat. En el calendari cristià, el dijous Sant és el dijous de la Setmana Santa, setmana que coincideix amb la primera lluna plena de primavera, pot oscil·lar entre el 19 de març i el 22 d’abril.

És el dia de la fraternitat, ja que Jesús en el darrer sopar va rentar els peus als deixebles, es va fer servidor dels altres. Abans el Dijous Sant era dia de silenci, la gent no sortia de casa, es practicava el dejuni i les campanes no marcaven les hores, com a mostra de respecte.

Està farcit de processons arreu del País com per exemple

la Nit de Silenci a Mataró amb els Armats o a Martorelles. 

Processó dels Misteris o del Silenci a Badalona, Tortosa, Sant Martí Sapresa, Rupit, Beget, Les Planes d’Hostoles, Sant Esteve d’en Bas, Gavà, Vilagrassa, Ripoll, Guàrdia de Tremp, L’Escala i a Reus. A partir de mitjanit la dansa de la mort a Vergés i Manresa, la Dansa Macabra a Girona i el Via Crucis a Barruera  i Tarragona on durant tota la nit hi ha un seguit d’actes que acaben amb la Processó del Sant Enterrament el  Divendres Sant.

 

Switch to mobile version