Autor Societat
20 Abril 2017 a 10:00

Durant aquesta setmana, campanya preventiva de control de velocitat

A Catalunya la coordina el Servei Català de Trànsit

Mossos d’Esquadra // Imatge del web Flickr

Mossos d’Esquadra // Imatge del web Flickr

El Servei Català de Trànsit (SCT) coordina aquesta setmana, des de dimarts 18 d’abril a el dilluns 24, una campanya policial de controls intensius de velocitat. Aquesta actuació per controlar la velocitat excessiva a les carreteres i carrers és d’abast europeu i està impulsada per l’Organització Internacional de Policies de Trànsit (TISPOL). L’SCT s’hi ha adherit i la coordina amb les policies de trànsit de Catalunya.
Es tracta de la cinquena campanya preventiva i integral que es realitza aquest 2017, després de les ja realitzades de seguretat passiva, drogoalcoholèmia, camions així com distraccions i respecte pels semàfors. En total, enguany, se’n faran quinze campanyes incidint en els principals factors de sinistralitat.
L’excés de velocitat té conseqüències tràgiques a les carreteres.  Durant el 2016, la velocitat excessiva va estar present en el 15,73% dels accidents amb víctimes com a factor concurrent, tot i que es va reduir gairebé un punt en relació a l’any 2015,  fet en part atribuïble a les campanyes de conscienciació i a la tasca de control i vigilància de les policies de trànsit (veure quadre).
accidents amb víctimes per factors concurrents
 
2015
2016
% 2015
% 2016
Distracció
273
237
31,82
28,45
Infracció conductor/vianant/ciclista
234
240
27,27
28,81
Errada del conductor
150
166
17,48
19,93
Infracció de velocitat
143
131
16,67
15,73
Alcohol i estupefaents
16
14
1,86
1,68
Altres factors
42
45
4,90
5,40
 
 
La velocitat excessiva o inadequada a més de ser una causa directa de sinistres és un factor concurrent que agreuja les conseqüències de lesivitat de les víctimes. Davant d’això, és important realitzar campanyes intensives per continuar conscienciant els conductors dels riscos, a més dels controls continus que es fan al llarg de tot l’any i que al 2016 van suposar 651.800 expedients ferms per excés de velocitat.
Al llarg de la setmana s’informarà i alertarà d’aquesta campanya de controls intensius de velocitat a través dels Panells de Missatge Variable (PMV) ubicats a les vies catalanes amb el missatge CONTROLS PREVENTIUS DE VELOCITAT. A més, també es donaran els següents consells: RESPECTA ELS LÍMITS DE VELOCITAT i A MENYS VELOCITAT, MÉS SEGURETAT.
L’objectiu és traslladar als conductors la importància de respectar els límits de velocitat i adequar aquesta a les circumstàncies de cada moment, per a una conducció més segura.
 
 
La velocitat com a factor de risc:
-L’increment de la velocitat augmenta la violència dels impactes en els sinistres viaris. Per exemple, una col·lisió a 50 km/h equival a una caiguda des de 10 metres d’alçada, mentre que tenir un accident a 160 km/h multiplica per deu la força del xoc i per tant les seves conseqüències.
-La distància de seguretat que s’ha de mantenir amb el cotxe que va davant per parar a temps davant de qualsevol emergència depèn, fonamentalment, de la velocitat. En condicions normals, a 120 km/ h es recorre la distància equivalent a un camp de futbol abans d’aturar un cotxe.
-La distància necessària per a la detenció d’un vehicle s’obté sumant la distància de reacció més la distància de frenada. Per tant, la velocitat a la qual es circula influeix directament en aquestes variables, incrementant el risc d’accident.
-A les vies d’àmbit urbà, la velocitat excessiva pot tenir conseqüències de gravetat per a la seguretat dels col·lectius més vulnerables, sobretot dels vianants i dels ciclistes. A una velocitat de 30 km/h, el risc de mort d’un vianant en cas d’atropellament es redueix a un 10% i a partir de 80 km/h les conseqüències són pràcticament sempre mortals.
-La velocitat adequada permet controlar el moviment del vehicle, augmenta la possibilitat de superar un obstacle o qualsevol imprevist a la via, i permet reduir la velocitat de forma suau i progressiva.
-La velocitat inadequada i excessiva no només és negativa per a la seguretat viària, sinó també pel medi ambient i el consum energètic.
Switch to mobile version