Autor Economia
26 Abril 2017 a 10:00

La Finestreta Única Empresarial està implantada al 96% dels municipis catalans

Cobreix el 76% de la població

Jordi Baiget. FUE

La Finestreta Única Empresarial (FUE) ja està implantada al 96% dels municipis del país. En concret, la FUE està ja en ple funcionament en 905 localitats i properament s’instaurarà a 15 municipis més. Amb tot, l’eina de simplificació administrativa impulsada pel Govern cobreix ja el 76% de la població del país. Entre els 27 ajuntaments pendents d’adhesió s’hi troba Barcelona, que està portant a terme un treball d’especial complexitat, ja que amb 1,6 milions d’habitants és el consistori més gran de Catalunya tant en població com en activitat econòmica. Sense comptar Barcelona, la població del país que encara no pot gaudir de la FUE és d’unes 150.000 persones.
D’altra banda, la FUE permet ja iniciar la formalització de 524 tràmits: un 40% dels quals a més es poden també completar íntegrament a través d’aquest canal. A més, també cal destacar que la implantació de la FUE ha contribuït a invertir les preferències de les empreses pel que fa a la formalització electrònica dels tràmits. Mentre el 2014 es gestionaven un 37% dels expedients per via electrònica i un 63% en presencial, el 2016 s’ha invertit la tendència i la gestió electrònica dels expedients representa el 72% del total.
Subratllant aquesta bona progressió, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha tancat  una jornada tècnica sobre la FUE dirigida a tècnics municipals. “Anem pel bon camí, però encara ens falten municipis i sobretot ens falta Barcelona”, ha recordat. El conseller ha remarcat que tant important és la incorporació de tots els municipis de Catalunya com que funcioni adequadament i sigui útil. “L’èxit de la FUE  és seguir oferint un servei cada vegada més complet a la societat”, ha reblat. I per això ha demanat el compromís dels ajuntaments, en tant que són l’administració més propera als ciutadans.
Reconeixement als 19 ajuntaments pioners
Durant la cloenda d’aquesta jornada, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, també ha entregat un reconeixement als 19 ajuntaments que van ser pioners en la implantació de la Finestreta Única, fins i tot abans que la llei 16/2015 establís l’obligació de l’adhesió: Viladecans, Esplugues de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Santa Perpètua de Mogoda, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Matadepera, i Sant Feliu de Codines (Barcelona); Manlleu i Carme (Catalunya Central); Camarasa, Montgai, Vilaller, Preixens, Ivars de Noguera, Alcarràs i Foradada (Lleida); i Sarrià de Ter i Riudarenes (Girona).
La Finestreta Única Empresarial i el portal electrònic únic per a les empreses (conegut com a Canal Empresa) són dos pilars clau de la simplificació administrativa impulsada pel Govern a través de la Llei 16/2015, en vigor des de l’estiu de 2015. Creada l’any 2011, la Finestreta Única s’està desenvolupant actualment a través del Pla per a la Implantació de la FUE 2015-2017, les prioritats i finalitats del qual són: aprofundir en el canvi de model de la relació entre les empreses i l’Administració; consolidar i incrementar el catàleg de tràmits, així com la incorporació d’ajuts i subvencions;  implantar l’eina al 100% del món local, i donar a conèixer el model de relació entre empreses i administració.
Switch to mobile version