Autor Societat
1 Maig 2017 a 15:00

13.000 escoltes i guies de Catalunya han participat a la Jamborinada

Aquest cap de setmana a Tàrrega

jamborinada 2017 tarrega

Foto: Jamborinada.cat
La Jamborinada, la trobada més gran que ha registrat mai el món de l’escoltisme a Catalunya, ha estat organitzada per Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i ha comptat amb la participació d’Escoltes Catalans i d’Acció Escolta de Catalunya i el suport de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres institucions.
El manifest elaborat a partir de les aportacions de diferents escoltes i guies d’arreu del territori ha agafat el relleu a l’escena. Els mateixos infants i joves han estat els encarregats de llegir-lo per parts i fer sentir així la seva veu per demostrar que volem deixar el món millor de com l’hem trobat. En el text s’ha fet referència als trets que fan únics els escoltes i guies, com l’autenticitat, l’alegria, l’emoció, la màgia i el compromís.

De Castors i Llúdrigues a Truc, les reclamacions que s’hi han recollit van des de no fer servir tants cotxes i reciclar fins a rebutjar que el sistema capitalista condicioni la forma de viure dels ciutadans. També s’ha apel·lat a la necessitat de poder estudiar i treballar sense discriminació al món laboral. En aquesta línia, s’ha remarcat que no agraden les diferències entre persones dins una societat jerarquitzada, s’ha dit ben fort “No a la violència de gènere” i s’ha apostat per l’equitat en tots els sentits.

El manifest també ha inclòs una part centrada en els conflictes i les desigualtats que existeixen actualment al món i s’ha demanat, amb el lema “Open the borders!”, l’obertura de les fronteres. Tot plegat amb el fi d’entendre la diversitat com una font de riquesa per fer una societat millor i a favor de la igualtat.

Un moviment de 20.000 joves i present arreu del país
Tal com indica el lema de la Jamborinada, “la força per moure el món”, i en consonància amb el manifest final que s’ha llegit a la cloenda de l’esdeveniment, la consellera Bassa ha volgut destacar la capacitat de l’escoltisme i el guiatge per esdevenir una escola de vida, de formació de ciutadans crítics, organitzats i amb capacitat transformadora.
Per tot plegat, la consellera Bassa ha refermat el suport del Govern a tot el moviment, i n’ha destacat la seva força i vigor, no només històric, sinó també actual. Segons les dades de la Direcció General de Joventut (DGJ), l’escoltisme i el guiatge compta amb un volum de 20.000 infants i joves, dels quals 4.300 són caps.
Així mateix, al llarg de 2016 la DGJ va rebre les notificacions d’un total de 1.161 activitats protagonitzades pels agrupaments escoltes a Catalunya, a les quals van participar-hi un total de 34.091 persones: 27.873 joves i 6.218 dirigents.
En el conjunt de l’educació en el lleure, més enllà del mètode que representa l’escoltisme, Catalunya va registrar el 2016 un total de 6.077 activitats a les quals van participar 306.404 joves en total.
Per la seva part, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha manifestat “l’orgull” que representen els escoltes i guies per la seva tasca i contribució a la societat. Forcadell també ha fet una crida per fer arribar els caus a tots els racons del país i estendre així encara més la força del moviment escolta.

La cançó de la Jamborinada, “La força per moure el món”, de Mandràgora Reggae,  convertida en un himne, l’ha cantat a una sola veu amb fulards a l’aire de tots els escoltes i guies. Tot seguit,  “L’hora dels adéus” ha posat el punt final a un acte que ha fet història en l’escoltisme i el guiatge català.

Video Ajuntament de Tàrrega: https://www.facebook.com/ajtarrega/videos/1711603665522979/

Switch to mobile version