Autor Societat
28 Maig 2017 a 12:00

El Parc de Recerca UAB fa 10 anys

Ha donat suport a més de 300 projectes emprenedors i a la creació de 92 empreses

10anys Parc Recerca UAB

D’esquerra a dreta:  Josep Maria Monfort, director general de l’IRTA; Emilio Lora-Tamayo, president del CSIC, Javier Lafuente, director del Parc de Recerca UAB, i Margarita Arboix, rectora de la UAB.

El Parc de Recerca UAB ha reunit gairebé 250 persones en l’acte de commemoració dels 10 anys de la seva creació. L’esdeveniment ha aplegat investigadors, emprenedors, responsables dels departaments i dels centres i instituts de recerca del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, així com representants d’institucions del territori i d’empreses vinculades al Parc.

L’acte inaugural ha anat a càrrec dels màxims representants de les tres institucions que formen el Parc: la presidenta del Patronat i rectora de la UAB, Margarita Arboix; el president del CSIC, Emilio Lora-Tamayo, i del director general de l’IRTA, Josep Maria Monfort. Tots ells han posat en valor la tasca desenvolupada pel Parc de Recerca UAB durant aquests deu anys per enfortir les relacions entre la recerca i el teixit empresarial. També han reconegut la tasca realitzada per les persones que el van crear i hi han treballat durant aquest temps.

“En aquesta dècada hem creat un veritable ecosistema innovador i emprenedor al nostre territori. Ara, el repte és incrementar l’impacte social i econòmic de les activitats de transferència de coneixement que es desenvolupen al campus”, ha manifestat Margarita Arboix, “Cal treballar per obrir nous camins cap als desafiaments de la ciència i de la tecnologia i col·laborar amb investigadors i empreses per donar resposta a la societat en qüestions de gran importància, com poden ser l’envelliment, la pobresa o el mediambient”, ha apuntat.

Emilio Lora-Tamayo ha descrit el PRUAB com una “estratègia de primer ordre” per fer front als canvis que s’estan produint en la generació de coneixement. “En un procés de transformació política i social a escala global, amb un model de ciència cada cop més competitiu, cal buscar estratègies i aliances, establir sinèrgies i aprofitar recursos per a projectes internacionals”, ha manifestat, congratulant-se d’anar de la mà de la UAB i de l’IRTA per estar “més present en aquest nou món”.

Josep Maria Monfort ha recordat les persones que van fer possible la creació del Parc, indicant que el temps ha demostrat que va ser “una idea d’èxit” i s’ha mostrat convençut del futur prometedor que té per endavant.

La jornada també ha inclòs una taula rodona sobre el futur dels parcs científics i el seu paper en l’economia del coneixement, moderada pel director del PRUAB i vicerector d’Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB, Javier Lafuente, i que ha comptat amb el president de l’IASP, Josep Miquel Piqué; la directora d’Innovació Empresarial d’ACCIÓ, Mariona Sanz; la fundadora de l’empresa Fuelium, Neus Sabaté, i el director de Scytl, Pere Vallès.

Impulsant empreses innovadores

Com a instrument al servei de la transferència de coneixements i tecnologia entre el món acadèmic i de recerca i l’empresa, el PRUAB ha contribuït a impulsar nombrosos projectes emprenedors sorgits de l’activitat investigadora del campus de la UAB. Des de la seva creació, el 2007, ha donat suport a més de 300 projectes emprenedors i ha  impulsat la creació de 92 empreses, amb un índex d’èxit de més del 80%. Aquestes empreses han generat 850 nous llocs de treball, dels quals un 25% corresponen a perfils altament qualificats, i facturen al voltant de 50 milions d’euros anuals.

Només el 2016, es van crear sis noves empreses, entre les que destaquen Bioeclosion, impulsada per investigadors del Departament de Química i de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB per comercialitzar un biosensor capaç de detectar la celiaquia en pocs minuts a partir d’una gota de sang, o FutureSiSens, creada per investigadors de la UAB i l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB CNM – CSIC) per portar al mercat un sensor termoelèctric basat en nanotecnologia de silici, que s’autoabasteix d’energia i és capaç de detectar problemes respiratoris com l’apnea del son o pneumònies.

Entre les empreses del Parc de Recerca UAB amb més trajectòria, també hi ha diferents casos d’èxit, com Scytl, especialitzada en el desenvolupament de tecnologia puntera de vot electrònic, que actualment opera en 47 països i que aquest any ha tancat una ronda d’inversió de 12 M d’euros que se sumen als 94 M que van obtenir el 2014. O Oxolutia, nascuda el 2010 de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB – CSIC), que posa al mercat processos i materials desenvolupats en el camp de la superconductivitat aplicada amb un enfoc nano-tecnològic.

Més de 120 projectes de recerca col·laborativa

Un dels objectius del Parc de Recerca UAB és detectar les necessitats tecnològiques i socials del teixit empresarial del territori i donar-hi resposta a través de projectes conjunts amb investigadors de diferents disciplines. En aquest sentit, gràcies a l’activitat del Parc s’han generat més de 120 projectes d’R+D+I entre investigadors del campus i empreses, per valor de 6 milions d’euros.

Un cas d’èxit recent d’aquesta recerca col·laborativa és el projecte que el Parc ha desenvolupat amb l’empresa Dormity.com per crear un sistema de recomanació personalitzat de matalassos. Durant dos anys, investigadors del Servei Universitari de Recerca en Fisioteràpia de l’Escola Universitària Gimbernat, el Centre de Visió per Computador i el Centre de Prototips i Solucions Hardware-Software de la UAB van treballar amb l’empresa per desenvolupar aquest sistema i a dia d’avui, Dormity.com ja l’ha integrat en deu botigues.

Acollint l’R+D de grans empreses

La seu del Parc de Recerca UAB és l’edifici Eureka, on durant aquests anys s’han ubicat 48 empreses, entre spin-offs sorgides de la Universitat, empreses petites i mitjanes que basen la seva activitat en la recerca i empreses consolidades interessades en impulsar la seva innovació tecnològica en col·laboració amb els centres i instituts de recerca del campus universitari.

L’Eureka acull, per exemple, el Laboratori d’R+D+I  Tecnologies Avançades de l’empresa multinacional Henkel,  la Unitat d’Innovació d’Ingredients i Tecnologia de Lucta, el departament d’R+D+I en software de Zetes o el laboratori d’olfatometria d’Odournet.

Switch to mobile version