Autor Sanitat
29 Maig 2017 a 15:00

Pla per la millora de l’atenció de les síndromes de sensibilització central

Es creen 18 unitats d’expertesa

Antoni Comin unitats expertessa

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha explicat el pla amb què el Departament de Salut posarà fil a l’agulla per abordar i millorar l’atenció de les síndromes de sensibilització central (SSC), un conjunt de malalties cròniques que limiten molt la vida de les persones que les pateixen i entre les quals destaquen la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple.
Serà gràcies a un Pla que, de forma rellevant, impulsarà fins a 18 unitats d’expertesa (UE), acreditades, repartides arreu de Catalunya i integrades per equips multidisciplinaris especialitzats enfocats a millorar l’autonomia, el benestar i la qualitat de vida de les persones afectades per les SSC. En concret, aquestes unitats comptaran amb professionals de l’atenció primària i hospitalària, específicament formats en especialitats de referència –reumatologia, al·lergologia, toxicologia, etc.- i en d’altres que actuen com a suport integral en tot el procés d’aquestes malalties.
Durant l’acte de presentació, el conseller de Salut va afirmar que “avui ensenyem els fruits de molt temps de treball entre el Departament i les entitats” i va explicar que aquest nou pla “que hem fet entre tots, hauria de respondre les expectatives d’aquests ciutadans”. “Aquests pacients mereixen ser atesos amb tota la intensitat igual que la resta de la ciutadania” va subratllar el conseller, que va destacar que el nou pla s’ha elaborat “des de la consciència que hi ha molt de patiment al qual no se li estava donant resposta”. A més, va assenyalar que amb aquest pla “resolem un problema d’equitat territorial” i ha afegit que “no trobarem a Europa un model amb tantes garanties pels pacients de les SSC com el que presentem”.
Aquest nou model assistencial, que reordena els serveis existents per millorar l’atenció als pacients, també destaca per fer que els objectius, el disseny d’actuacions, la seva implementació i l’assoliment dels resultats, siguin compartits per l’atenció primària i comunitària i l’atenció hospitalària. En aquest sentit, cada una de les UE comptarà amb un referent que coordinarà les activitats realitzades i que treballarà per la cooperació territorial.
Les 18 UE territorials que s’impulsen estan ubicades a: Hospital Josep Trueta de Girona, Hospital Santa Maria de Lleida, CAP Baix Ebre-Terres de l’Ebre ICS, Hospital Moisés Broggi, Parc de Salut Mar, Hospital de Mollet, Hospital Mútua de Terrassa, Hospital de Viladecans, Hospital de Manresa-ALTHAIA, Hospital d’Igualada-EAP Igualada ICS, Hospital Vall d’Hebron, Hospital de Sant Pau, Hospital Parc Taulí de Sabadell, Hospital de Vic, Hospital Clínic, Hospital de Mataró, Hospital Joan XXIII de Tarragona i Hospital Municipal de Badalona.
El pla operatiu, a banda de vetllar per un abordatge multidisciplinari, per l’equitat territorial i per la integració de serveis, preveu prestar una atenció de qualitat. En aquest sentit, les UE seran auditades per tal que garanteixin més d’una vintena d’estàndards de qualitat i avaluades anualment tant pel que fa a la seva estructura, el procés amb què desenvolupa la seva activitat i els resultats que n’obté.
Participació i conscienciació social
L’any 2010, Salut va iniciar la implantació de 16 Unitats Hospitalàries Especialitzades (UHE) per al tractament de persones malaltes de SSC. Amb tot, durant els anys posteriors es va constatar que el funcionament d’aquelles UHE havia estat molt variable i desigual, i que era necessària una revisió de l’atenció a la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple arreu del territori català. Per això, al 2014 es va treballar en la redacció d’un document de consens que revisava el model anterior per corregir les mancances identificades i millorar l’atenció als afectats per SSC.
El Pla operatiu presentat avui és el desplegament a tot el territori del resultat d’aquest treball i ha recollit aportacions d’experts, de proveïdors i d’entitats que agrupen persones afectades de SSC i els seus familiars, com l’ACAF, l’ACSFCEM o la Plataforma de Familiars FM-SFC-SQM i altres SSC, entre d’altres. L’objectiu ha estat concretar un pla operatiu flexible i funcional que s’adapti a les peculiaritats territorials, fet pel qual s’han tingut en compte les opinions i experiències dels professionals que ja hi treballen en diferents regions sanitàries, així com les mancances detectades i les expectatives adreçades pel col·lectiu de persones afectades.
Aquest consens en la formulació del Pla també ha presidit el contingut de la nova  campanya de comunicació que s’ha dissenyat per a conscienciar la ciutadania sobre l’abast d’aquestes malalties i per desestigmatitzar-les. Aquesta campanya, produïda pel Departament de Salut, compta amb un vídeo, un fulletó i un cartell que es repartirà per centres d’atenció primària i hospitals de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP).
Les SSC són malalties cròniques que tenen períodes d’intensificació dels símptomes, fan emmalaltir homes i dones de totes les edats i alteren la vida de la persona en tots els àmbits. Actualment, a Catalunya podria haver-hi prop de 140.000 persones afectades de fibromiàlgia, unes 45.000 amb la síndrome de fatiga crònica i unes 5.000 amb sensibilitat química múltiple.
Switch to mobile version