Autor Articles i estudis
18 Agost 2017 a 12:00

Una nova eina permetrà fer cerques de persones per Internet a partir de criteris justos

upf cerca internet

Desenvolupar una eina informàtica que permeti fer cerques per Internet de manera justa, tant a nivell general com pel que fa a persones, és l’objectiu de FA*IR, un projecte que ha obtingut un dels sis ajuts de recerca en el marc de la tercera convocatòria llançada per Data Transparency Lab (DTL).

Aquest projecte anirà a càrrec de quatre investigadors vinculats a universitats i centres de recerca europeus: Ricardo Baeza-Yates, professor del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) i fundador i cap del Grup de Recerca en Web (GRW)  de la UPF; Meike Zehlike i Odej Kao (Universitat Tècnica de Berlín), Francesco Bonchi (ISI Foundation i Eurecat) i Carlos Castillo(Eurecat).

Ricardo Baeza-Yates explica la utilitat de FA*IR: “Per exemple, si busques un candidat potencial a LinkedIn i vols 50 resultats, l’ideal seria que la meitat fossin dones (si això és possible), que les minories estiguessin justament representades, etc. Així, totes les persones tenen la mateixa oportunitat i l’ordre no es basa en altres factors que puguin esbiaixar el resultat a un cert tipus de persones”.

La convocatòria d’ajudes 2017 de DTL incloïa tres places de postdoctorat i sis beques de 50.000 euros (300.000 euros en total) per finançar sis projectes, amb l’objectiu general de crear eines de transparència i privacitat en línia que permetin empoderar els usuaris i recuperar el control de les seves dades personals.

Els sis projectes seleccionats, d’entre un total de 45 de presentats pertanyents a 18 països diferents, s’hauran de desenvolupar (tant pel que fa al software i com al codi) durant els dotze mesos posteriors a la recepció de la beca. Podran ser presentats a través d’una demostració en el marc de la conferència anual que DTL celebrarà el proper mes de novembre a París.

Un motor de cerca de codi obert per lluitar contra la discriminació

Els buscadors de persones són cada cop més habituals en la selecció de personal, tant per trobar treballadors freelance o inclús per trobar companys o amistats. L’algoritme de classificació “top-k” s’utilitza per trobar la manera més apropiada de seleccionar i ordenar ítems (persones, en aquest cas).

Tenint en compte que el nombre de candidats que encaixen en una cerca és elevat, molts usuaris no arriben a veure la llista sencera, que està ordenada en funció d’algun aspecte relatiu a la qualitat dels ítems (per exemple, anys d’experiència, formació acadèmica, etc.). Aquest fet determina l’experiència de la gent que apareix en la classificació.

Per evitar aquesta situació, FA*IR desenvoluparà la primera API (Application Programming Interfaces, un conjunt de comandaments, funcions i protocols informàtics que permeten crear programes específics) de cerca de codi obert. I crearà aquesta API a partir d’Apache Solr, un motor de cerca de codi obert testejat, estès i popular.

Els investigadors esperen que l’ús d’aquesta eina, a llarg termini, sigui un pas important per aconseguir la diversitat i reduir la injustícia i al discriminació en el món en línia i en conseqüència, en la societat en conjunt.

Millorar el control de les nostres dades personals a Internet

Data Transparency Lab (DTL) és una comunitat global de tecnòlegs, recercadors, responsables polítics i del món de la industria, representants d’universitats, empreses i institucions, que col·laboren en la recerca d’eines, dades i metodologies en l’àmbit de les dades personals en els serveis en línia, per permetre que els usuaris controlin les seves dades personals a Internet.

Algunes de les eines que han sorgit a través de les seves beques són el Facebook Datga Valuation Tool per calcular els guanys que obté Facebook mentre naveguem per la xarxa social, o ReCon, que permet consultar la informació que les aplicacions mòbils filtren a tercers i analitzar com som rastrejats.

Switch to mobile version