Autor Societat
1 Setembre 2017 a 15:00

Rècord de donacions de sang a l’estiu

Per la resposta ciutadana als atemptats

donacio sang

29.500 persones han donat sang des del 17 de juliol en el marc de la campanya d’estiu #amicspersempre del Banc de Sang. Aquesta xifra representa un 14% més que el mateix període de l’any passat. L’increment s’explica per la gran resposta ciutadana als atemptats que van patir Barcelona i Cambrils el 17 d’agost, i que van multiplicar les donacions de sang en els dies posteriors a l’atac. Més de 8.500 persones van donar sang del 17 al 24 d’agost, el doble del que seria habitual en aquesta època. D’aquestes, prop de 5.300 van rebre’s a hospitals de Catalunya – de fet, les donacions en aquests centres es van triplicar en relació al mateix període de  l’any anterior-, i la resta, en les campanyes de les unitats mòbils.
Pel director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, un atemptat “posa el pitjor de l’esser humà, però també hem vist a Barcelona i a Catalunya el millor de la nostra ciutadania: una onada de solidaritat en la donació, especialment aquella setmana dels atemptats”.
L’increment de donacions es va notar sobretot als hospitals que tenen espai diari de donació de sang, especialment als de Barcelona (Sant Pau, Clínic i Vall d’Hebron). Hi va haver cues de donants, i es van allargar els horaris per poder acollir totes les persones que volien donar sang. Així, el mateix dia de l’atemptat l’hospital de Sant Pau va tancar a les 4 de la matinada per atendre els donants i l’Hospital Clínic va obrir fins i tot en diumenge.
Donacions de sang als hospitals
 
2017
2016
 
Dijous, 17 d’agost
661
308
Dijous, 18 d’agost
Divendres, 18 d’agost
1.402
201
Divendres, 19 d’agost
Dissabte, 19 d’agost
451
96
Dissabte, 20 d’agost
Diumenge, 20 d’agost
58
0
Diumenge, 21 d’agost
Dilluns, 21 d’agost
744
283
Dilluns, 22 d’agost
Dimarts, 22 d’agost
586
249
Dimarts, 23 d’agost
Dimecres, 23 d’agost
763
249
Dimecres, 24 d’agost
Dijous, 24 d’agost
617
260
Dijous, 25 d’agost
 
5.282
1.646
 
Repartiment de les donacions del 17 al 24 d’agost
Hospitals
Donacions
BST-Clínic
1.240
BST-Sant Pau
1.026
BST-Vall d’Hebron
842
BST-Bellvitge
659
BST-Terrassa
433
BST-Badalona
310
BST-Lleida
204
BST-Girona
179
H. Granollers
106
BST-Tarragona
160
BST-St Pere de Ribes
65
BST-Reus
36
BST-Tortosa
22
Total general
5.282
Més enllà dels hospitals, també hi va haver més afluència de donants en les campanyes de les unitats mòbils durant els dies posteriors als atemptats, que van superar en un 15% de mitjana les previsions que s’havien formulat. Així, del 17 al 24 es van sumar 3.338 donacions en les més de 40 campanyes que va organitzar el Banc de Sang i Teixits a Catalunya.
Donacions en campanyes
Barcelona
2.028
Tarragona
553
Girona
436
Lleida
321
Total
3.338
Solidaritat internacional
Van donar sang persones nascudes en 71 països diferents. D’aquests, els donants de fora d’Espanya van ser 577, tres vegades més del que és habitual. La nacionalitat majoritària va ser la marroquina (14%), seguida de l’argentina (9%) i la italiana (8%).
Bancs de sang de la resta de l’Estat, com els de Madrid, Galícia i les Illes Balears entre d’altres, van posar a la disposició del Banc de Sang de Catalunya les seves reserves. Tot i això, no van ser necessàries aquestes unitats de sang, ja que el dia 17 d’agost hi havia suficients reserves per atendre qualsevol contingència. De fet, el mateix dia 17 hi havia prou sang per atendre les necessitats habituals dels hospitals durant 7 dies, una situació de reserves normals.
La donació, un hàbit cívic
Avui hi ha sang per atendre les necessitats de 10 dies, un nivell que es considera òptim. La sang és un element biològic que caduca i per això és clau mantenir les donacions per assegurar que les reserves es continuen estables i es pot fer front a les necessitats del dia a dia dels hospitals i també a possibles situacions d’emergència.
En aquest sentit, David Elvira ha afegit que aquesta onada de solidaritat s’ha de seguir mantenint al llarg del temps”. “Fer un acte altruista de 20 minuts de donació de sang salva vides. La nostra ciutadania ho sap i ho sap tant que quan tenim un moment excepcional fa cua durant hores als hospitals per donar sang o busca les unitats mòbils de donació on pot fer-ho”ha remarcat.
Durant aquest mes de setembre s’han programat més de 300 col·lectes per tot Catalunya. A més, també es pot donar sang als 16 hospitals que compten amb espai estable de donació.
Switch to mobile version