Autor Societat
3 Octubre 2017 a 18:00

Dades del seguiment de l’aturada i de la vaga del 3-O

Fins a les 15 hores

Aturada 3-O

CECOT

Fruit del dispositiu de seguiment i suport a les empreses en aquesta jornada d’aturada general, la Cecot confirma que fins les 15.00 h d’avui la incidència de l’aturada entre les empreses que han respost al sondeig, ha estat del 88i està afectant a tots els sectors d’activitat.

En el sector de la construcció hi ha hagut un seguiment de l’aturada del 95%. En el  83.5% dels casos s’ha fet aturada per tancament patronal, 9.5% han acordat empresa i treballadors un permís pactat, i en un7% s’ha exercit el dret a vaga.

Del sector serveis, el seguiment ha estat fins les 15 h del 81%. En el  85% dels casos s’ha fet aturada per tancament patronal, 9% han acordat empresa i treballadors un permís pactat, i en un 6% s’ha exercit el dret a vaga.

Pel que fa al comerç dels centres de les ciutats l’aturada ha estat quasi total. Tanmateix, de tot el comerç associat que ha respost el sondeig el 93% s’ha sumat a l’aturada de país. En el 86% dels casos s’ha fet aturada per tancament patronal, 7% han acordat empresa i treballadors un permís pactat, i en un 7% s’ha exercit el dret a vaga.

El comportament de la hosteleria ha variat en funció de la ubicació. En general el 95% de les empreses del sector associades ha fet l’aturada, sent menor el percentatge d’empreses ubicades a les perifèries i en la seva quasi totalitat en les empreses ubicades als centres de les ciutats. També ha incrementat el percentatge de participació de les empreses ubicades a les comarques d’interior.

Pel que fa a la indústria, el seguiment de la proposta d’aturada de país ha estat seguida per un 96%. En el32% dels casos s’ha fet aturada per tancament patronal, 36% han acordat empresa i treballadors un permís pactat, i en un 32% s’ha exercit el dret a vaga.

(*) La mostra s’ha fet sobre una base de mil tres respostes recollides, amb una variança (Pq 50%), un marge d’error de + 3.1% i un nivell de confiança del 95%.

PIMEC

PIMEC constata que les pimes i els autònoms de Catalunya estan fent un ampli seguiment de l’aturada de país, sota el un clima de concòrdia i entesa entre l’empresa i els treballadors. La patronal vol ressaltar que estem davant d’una situació sense precedents, ja que en mai s’havia donat una situació tan unànime i de consens en l’àmbit laboral.

La patronal ha organitzat avui un dispositiu per conèixer quina és la incidència de les aturades i per donar resposta a aquelles empreses que tenen dubtes o necessiten assessorament en qüestions relatives a la jornada d’avui.

En aquest context, PIMEC assenyala que un 54% de les pimes del territori català han aturat la seva activitat durant tota la jornada d’avui, arribant a xifres del 85% en alguns sectors, com el turisme o el comerç. Un 31% de les empreses han fet aturades puntuals, facilitant als treballadors la possibilitat d’assistir a les diverses concentracions i mobilitzacions convocades durant el dia d’avui. La resta d’empreses, un 15%, han mantingut la seva activitat.

La patronal recorda que la ‘Taula per la democràcia’, formada per més de quaranta entitats i organitzacions del país – entre les quals, PIMEC – va convocar les aturades d’avui com a mostra de rebuig i condemna a la violència exercida per part de les forces de seguretat de l’Estat per impedir les votacions a Catalunya durant la jornada de l’1 d’octubre.

PIMEC també vol assenyalar que la jornada d’avui en cap cas es tracta d’una vaga general tenint en compte que és un problema polític amb afectació social, i no pas un problema entre empresa i treballador.

CGT 

La vaga general convocada pels sindicats CGT, IAC, Intersindical CSC, COS i amb el suport de la CNT-AIT, COBAS i altres, està sent massiva a tota Catalunya. L’impacte de la vaga ha sigut massiva a l’ensenyament, als transports, a la pagesia i a moltes àrees de l’administració pública. Igualment ha sigut molt estesa al petit comerç, a la neteja i a una bona part dels polígons de Catalunya. Al sector del metall, on el seguiment ha sigut menor, el percentatge de treballadors/es que l’han seguit a les diferents empreses ha sigut igualment considerable. A nivell global, xifrem un seguiment del voltant del 80% dels i les treballadores convocades.

La vaga general ha sigut també una vaga social. Els piquets de vaguistes s’han desplaçat ben aviat dels polígons a carrers i carreteres, amb la finalitat d’aturar el conjunt de Catalunya. Els talls de vies de circulació ha sigut generalitzat i ha anat augmentant al llarg del matí. De tal manera, que podem dir que en termes de circulació, la vaga també ha aturat Catalunya.

La dimensió social de la vaga s’ha fet palesa també amb les massives concentracions a moltes poblacions catalanes. Centenars de milers de persones han pres els carrers, a l’ampara de la vaga general, arreu en el que han estat les manifestacions d’un matí de vaga general més nombroses dels darrers 25 anys.

Podem concloure, doncs, que el rebuig a la repressió i la lluita per  les llibertats i els drets civils ara mateix és una reclamació general de la classe treballadora de Catalunya. Avui hem pogut veure com s’ha implicat directament i de forma activa en la seva defensa

La vaga continua aquesta tarda. Les mobilitzacions també continuen. Adjuntem les dades de les principals convocatòries, que podeu consultar també en aquest enllaç.

Switch to mobile version