Autor Economia
8 Octubre 2017 a 18:00

Reempresa, guanyadora estatal dels Premis Europeus de Promoció Econòmica

I finalista europea

Reempresa Bizbarcelona-17

Reempresa és una de les iniciatives finalistes als Premis Europeus de Promoció Econòmica (EEPA) que organitza anualment la Comissió Europea. Concretament, el Centre de Reempresa de Catalunya forma part de la categoria que premia les iniciatives que pretenen millorar l’entorn empresarial. Enguany, a més de Reempresa, hi ha tres projectes que competeixen per un títol europeu en aquesta categoria.

Els Premis Europeus de Promoció Empresarial identifiquen i reconeixen les actuacions i mesures exitoses que han contribuït al foment de les empreses i la iniciativa empresarial.

Antoni Abad, president de la patronal Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, considera que aquest reconeixement “posa en valor l’aportació de Reempresa com a política innovadora en favor de la petita i mitjana empresa” i “la seva contribució a la salvaguarda del teixit empresarial del país i a la lluita contra l’atur”.

Albert Colomer, director del Centre de Reempresa de Catalunya, ha volgut destacar que “Reempresa és fruit d’una tasca coordinada de centenars d’institucions i persones disposats a treballar junts per donar una resposta activa al problema del relleu generacional al nostre país”.

El jurat EEPA, format per vuit representants de diferents sectors i professions, s’ha reunit durant aquesta setmana a Brussel·les per decidir quins guanyadors estatals passaven a la ronda final. Reempresa, doncs, ha superat aquesta fase i compartirà categoria amb tres projectes més d’un total de 8. El guanyador europeu de cada categoria es revelarà a la cerimònia de lliurament dels premis EEPA durant l’Assemblea de Pimes el 23 de novembre a Tallin, Estònia.

Aquest any s’han rebut 305 candidatures dels reconeixements provinents de 32 països diferents. D’aquests, 56 projectes van ser seleccionats pels Coordinadors de cada estat com els millors dels millors i es van presentar per a la final de la qual se n’han seleccionat quatre.

Informació corporativa

Reempresa, una iniciativa pionera a l’estat espanyol, es va posar en marxa el juny de l’any 2011 de la mà de la patronal catalana Cecot, de la Fundació Autoocupació amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement i està finançat per la Generalitat de Catalunya i el fons FEDER europeu.

La Reempresa és un model d’emprenedoria i de creixement empresarial, pel qual un nou emprenedor – reemprenedor – pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, comprant-la en la seva totalitat per continuar l’activitat, salvaguardant d’aquesta manera el patrimoni empresarial individual i col·lectiu, per a fer-la créixer, sense haver de passar per la fase de crear-la. El mecanisme possibilita la compra dels actius i passius d’una empresa existent al seu anterior propietari o propietaris- cedents-  mantenint l’activitat, els llocs de treball i el ritme de funcionament habitual sense entrebancs per l’entorn empresarial proper.

El reemprenedor aporta a l’empresa una renovadora línia d’actuació i els mitjans necessaris per la millora i reorientació del negoci, que parteix d’una situació millor objectivament que la de la possible creació de nou.

Aquest relleu evita la pèrdua de capital econòmic i de coneixement especialitzat, a més de tants actius intangibles, com els contactes o la posició de mercat, inclosos els hàbits de compra dels clients,  que porten a la devaluació dels actius tangibles. Evita també la desaparició de llocs de treball i la disminució dels creixement econòmic, factors que, avui encara més, convé protegir i fomentar.

Des de l’inici del projecte, la Reempresa ha assolit més de 1.300 reempreses d’èxit que han suposat una inversió induïda de més de 62.000.000€ i el que és molt important, s’han mantingut prop de 4.000 llocs de treball.  D’aquestes, el 35% pertanyen al sector comerç, el 30,2% al sector de l’hostaleria i el 27,82% al sector serveis.

 

Switch to mobile version