Autor Societat
2 Desembre 2017 a 15:00

El novembre ha estat molt sec a gran part de Catalunya

Termomètricament normal o fred

Embassament de Llosa del Cavall situat a la Vall de Lord que pertany al riu Cardener, a la conca del riu Llobregat // Imatge cedida per l'Agència Catalana de l'Aigua

Embassament de Llosa del Cavall situat a la Vall de Lord que pertany al riu Cardener, a la conca del riu Llobregat // Imatge cedida per l’Agència Catalana de l’Aigua

La meteorologia del mes de novembre ha estat marcada per un desplaçament de l’anticicló Atlàntic al nord de la seva posició habitual,  que ha provoca flux del primer i quart quadrant sobre Catalunya afavorint que la temperatura resulti pròxima als valors normals. La presència i l’afectació de les altes pressions en aquesta configuració no ha estat prou consolidada ni persistent durant el mes i no s’han format bancs de boira persistent a les planes de l’interior.
D’altra banda, els fronts que van visitar el país amb una direcció nord-oest a sud-est han provocat que la precipitació més destacada s’enregistrés a les parts més elevades del Pirineu occidental i central.
Precipitació i neu del dia 4 al 6 de novembre
Entre els dies 4 i 6 es va registrar l’episodi de precipitació més important durant el mes de novembre d’enguany. La configuració atmosfèrica general va estar marcada pel pas d’un front que va provocar precipitació general amb més de 80 mm a punts de l’Alt Empordà i del Baix Camp. En alguns casos, es van enregistrar acumulacions de més de 20 mm en 30 minuts a punts de la serralada Prelitoral i Empordà.
·         Les quantitats de precipitació que van superar els 80 mm entre els dies 4 i 6 de novembre a les estacions de Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i a la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van ser: 126,2 mm a l’Estartit (XOM) al Baix Empordà; 92,3 mm a Palafrugell (XOM) al Baix Empordà; 83,7 mm a Calonge (XOM) al Baix Empordà; i 81,5 mm a Riudecols (XOM) al Baix Camp.
·         En alguns casos la precipitació va ser intensa, especialment al llarg del dia 4, amb superacions del llindar de Situació Meteorològica de Perill (20 mm en 30 minuts) a 4 de les 181 estacions disponibles de la XEMA, destacant els 32,4 mm en 30 minuts a Batea (la Terra Alta).
·         D’altra banda, durant el dia 4 es va superar el llindar de 2 mm en 1 minut, especialment al pla de Lleida, litoral i prelitoral. Els valors més elevats, en general mesurats durant xàfecs molt breus, van ser 4,1 mm en 1 minut a Tornabous (l’Urgell) o els 3,8 mm en 1 minut a l’Ametlla de Mar (el Baix Ebre).
·         Al llarg del dia 5 i 6, amb l’entrada del vent del nord, es van registrar ventades fortes a Catalunya que van superar els 100 km/h als dos extrems del país i parts més elevades de la serralada Prelitoral, Prepirineu i Pirineu. Cal remarcar els 171,7 km/h mesurats a Portbou (l’Alt Empordà), els 141,5 km/h al Santuari de Queralt (el Berguedà), o els 136,4 mm al Pantà de Darnius (l’Alt Empordà).
·         Al llarg de l’episodi, la cota de neu va baixar fins als 1.000 metres destacant els 7 cm a Sant Joan de Toran (1.013 m) – XOM a la Vall d’Aran. De les estacions d’alta muntanya de la XEMA, situades entre els 2.000 i 2.500 m, es van superar els 20 cm a les estacions ubicades al Pirineu Central i Occidental.
Fred i neu entre els dies 6 i 9 de novembre
Després del pas del front, l’entrada de vent del nord va provocar que Catalunya quedés afectada per una massa d’aire fred. Durant la matinada del dia 7 la temperatura mínima va ser baixa amb glaçades a gran part de l’interior de Catalunya i les zones més elevades de la serralada Prelitoral.
Als indrets més elevats del Pirineu la temperatura va baixar per sota del -10 °C, destacant els -12,3 °C de Bonaigua (2.266 m) al Pallars Sobirà. A molts punts de les valls més elevades del Pirineu la temperatura va estar per sota del -5 °C. Fora de l’àmbit del Pirineu i de les parts més elevades de la serralada Prelitoral cal remarcar les glaçades que es van enregistrar a la plana de Lleida com els -4,4 °C a Vilanova del Segrià (el Segrià), els -3,8 °C a Alfarràs (el Segrià), o els -3,7 °C a Raimat (el Segrià).
Com a conseqüència del vent del nord i de la baixada de la temperatura la cota de neu va situar-se als 1.000 metres a la Vall d’Aran destacant els 15 cm a Sant Joan de Toran (1.013 m) – XOM i els 8 cm a Vielha (1.002 m).
Ventades fortes els dies 12 i 13 de novembre
 
El flux del nord que va afectar Catalunya els dies 12 i 13 de novembre va provocar ventades fortes al quadrant nord-est i parts més elevades del país, on es van superar els 90 km/h. La situació va ser provocada per la presència de l’anticicló Atlàntic desplaçat al nord a l’oest de la península Ibèrica, i una baixa ubicada al golf de Lleó.
Entre altres, cal remarcar els 162,4 km/h registrats a Portbou (l’Alt Empordà), els 135,4 km/h al Pantà de Darnius – Boadella (l’Alt Empordà), o els 126,4 km/h al Santuari de Queralt (el Berguedà).
Sense precipitació entre els dies 14 i 23
En aquest període va fer bonança. Les altes pressions van mantenir en general el cel serè. La bona visibilitat dels primers dies va deixar pas a l’aparició de boira a les planes i valls interiors els darrers dies del període, tot i que no van ser gens persistents enlloc. A partir del dia 22 van arribar algunes bandes de núvols alts i prims i també es van formar núvols baixos a punts del litoral.
Final del mes amb alguns ruixats i descens de la temperatura
 
Els últims dies de novembre ha augmentat la presència de núvols i en general la temperatura ha experimentat una davallada progressiva.
Entre els dies 24 i 26 va precipitar a punts del Pirineu, litoral i prelitoral. De fet, el dia 25 va creuar un front desgastat que va deixar precipitació dèbil al Pirineu occidental, sobretot al vessant nord, i amb cota de neu alta, entre els 1.800 – 2.000 m, que va acumular un gruix de menys de 5 cm de neu nova a les estacions d’alta muntanya de la XEMA del Pirineu occidental, situades entre els 2.000 i els 2.500 m, destacant els 4 cm de Sasseuva (2.228 m), Bonaigua (2.266 m) o Lac Redon (2.247 m). Més tard van caure xàfecs al litoral i prelitoral, amb 14,8 mm al Masnou (Maresme) i 13,7 mm a Badalona – Bufalà (Barcelonès).
Finalment, el dia 29, també ha plogut feblement a punts del Pirineu i Prepirineu, i han caigut alguns ruixats febles o moderats al litoral o prelitoral Central, localment amb tempesta i calamarsa, però la cota de neu s’ha situat ja força més avall, cap als 1000 metres en general.
Novembre normal o fred a gran part de Catalunya
El període s’ha de qualificar de termomètricament normal o fred a Catalunya, si bé ha estat càlid a punts de la serralada Prelitoral, delta de l’Ebre, altiplà Central, Prepirineu, les Alberes i conurbació de Barcelona (figura 1).
El flux del primer i quart quadrant a Catalunya va afavorir que la temperatura es mantingués a ratlla malgrat la persistència anticiclònica.
La taula següent mostra els valors d’anomalia negativa (diferències de la temperatura mitjana mensual de novembre respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de novembre pel període de referència 1961-1990) que han estat inferiors a -1 °C a les estacions de la XEMA.
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
Lac Redon (2.247 m)
Val d’Aran
-1,8
Sasseuva (2.228 m)
Val d’Aran
-1,7
Salòria (2.451 m)
Pallars Sobirà
-1,6
Baldomar
Noguera
-1,6
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
-1,4
Seròs
Segrià
-1,3
Olot
Garrotxa
-1,3
Guixers – Valls
Solsonès
-1,3
Vacarisses
Vallès Occidental
-1,3
Oliola
Noguera
-1,2
Vilobí d’Onyar
Selva
-1,2
Òdena
Anoia
-1,2
Vallfogona de Balaguer
Noguera
-1,1
Mollerussa
Pla d’Urgell
-1,1
El Poal
Pla d’Urgell
-1,1
Massoteres
Segarra
-1,1
D’altra banda, els valors d’anomalia positiva que han estat superiors a +1 °C a les estacions de la XEMA.
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
Barcelona – el Raval
Barcelonès
+1,3
Barcelona – Observatori Fabra
Barcelonès
+1,3
Barcelona – Zona Universitària
Barcelonès
+1,2
Mas de Barberans
Montsià
+1,2
Montsec d’Ares (1.572 m)
Pallars Jussà
+1,1
Switch to mobile version