Autor Societat
4 Desembre 2017 a 10:00

Protecció Civil activa l’alerta PROCICAT

Per Onada de fred

ireneu pingüins

Protecció Civil de la Generalitat, en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se’n poden derivar, ha activat en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de fred ja que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que a partir d’aquesta matinada i per tercer dia consecutiu s’assoleixin temperatures inferiors al percentil 2 de la temperatura mínima diària (temperatures més baixes del 2% més baix en aquesta època de l’any en cada lloc) arreu de Catalunya, amb especial incidència a les comarques de l’interior i especialment al Bages, Noguera, Solsonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Les zones del litoral, especialment a les Terres de l’Ebre i Barcelona, no patiran temperatures mínimes molt més baixes de les habituals.

A les comarques de Ponent hi haurà boira gebradora. La distribució geogràfica del fenomen dins la zona serà de caràcter general.
Cal tenir especial precaució si s’ha de romandre a l’exterior de nit i tenir molta cura en la conducció de matinada i primera hora del matí en zones obagues  on les temperatures seran més baixes i serà molt probable la presència de gel a la calçada.
 
A les zones aïllades, cal prevenir la possibilitat de congelació de les canonades d’aigua.
 
També cal tenir cura de gent gran i nens, vigilant que s’abriguin convenientment, millor si és amb diferents capes i evitar que estiguin estàtics a l’exterior en les hores no diürnes.
 
Eviteu sortir si no és necessari de matinada o a primera hora del matí (per exemple, per treure la mascota) i posposar-ho per hores amb una temperatura ambient més alta.
Tots els municipis ja han estat avisats d’aquesta situació per part de Protecció Civil de la Generalitat per tal que prenguin les mesures corresponents com:
  • Habilitar espais amb calefacció per a l’acollida de població que calgui atendre.
  • Identificar les persones més vulnerables i els grups de risc com nadons, gent gran i persones amb malalties cardiorespiratòries; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat;  persones sense llar i gent gran sense xarxa social i/o amb pocs recursos.
  • Assegurar la disposició de sals i fundents i els efectius municipals per repartir-la davant la possibilitat de glaçades arreu, també a zones no habituals i fins al litoral.
  • Anul·lar els regs automàtics i no regar o mullar els carrers per evitar el gel en cas de temperatures que ho puguin produir.
Protecció Civil també està en especial contacte amb Creu Roja i les empreses de teleassistència per reforçar la prevenció i el seguiment de les possibles incidències en els col·lectius més vulnerables com són la gent gran, entre d’altres.
L’episodi de fred segueix viu i cal protegir-se del rigor de les temperatures, que ahir van arribar a ser molt baixes, amb mínimes a:
  • Boí -16,1ºC
  • Tosa d’Alp -16,1ºC
  • Espot -15,9ºC
  • Salòria -15,9ºC
  • Bonaigua -14,8ºC
Switch to mobile version