Autor Societat
20 Desembre 2017 a 15:00

Tret de sortida a la commemoració de l’Any Fabra 2018

El Consorci per a la Normalització Lingüística en liderarà les activitats territorialitzades

Any Fabra 2018

Representants d’institucions i entitats del País es van reunir dijous passat amb la directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, Ester Franquesa, per preparar l’Any Fabra. En el transcurs de la reunió, Franquesa va destacar la voluntat que la celebració tingui un marcat caràcter social i participatiu, amb implicació tant del Govern i les institucions com també del món local i la societat civil. “La celebració serà essencialment popular“, va afirmar Franquesa. Alhora, va destacar que anirà més enllà del Principat amb la coordinació amb els altres governs com el valencià, el balear o la sindicatura de l’Alguer i que tindrà visibilitat especial als llocs on Fabra va viure, entre els quals va destacar Barcelona, Badalona, Bilbao i Prada.
Pompeu Fabra és un referent de país. Per a Franquesa, “Fabra mereix la commemoració de Govern, amb el país i les institucions“. Una implicació que mostrava ja la representació institucional a la reunió.  “Volem que tot el país honori Fabra. Al Mestre devem la base sòlida de la llengua, i també la voluntat de continuïtat de renovació. Des del govern i amb la societat, ens proposem amb l’Any Fabra reconèixer les arrels fondes de la llengua i afrontar el futur de la llengua“. La directora general de Política Lingüística també va fer èmfasi en la necessària implicació del món de l’ensenyament, i en què l’Any Fabra travessi les fronteres del català per internacionalitzar-ne la figura.
A la reunió, celebrada a la sala Pompeu Fabra de la seu del Departament de Cultura, Ester Franquesa va anunciar que l’acte central de l’Any Fabra tindrà lloc el dia 21 de febrer de 2018 al teatre Zorrilla de Badalona. Va donar a conèixer les iniciatives principals que marcaran la commemoració, com una exposició a Barcelona,  divulgativa, visual, interactiva, participativa i multimèdia i que tindrà una modalitat itinerant. L’Any també s’obrirà a la iniciativa local amb la invitació a tots els ajuntaments de Catalunya, als quals es convidarà a participar en l’elaboració del Mapa Fabra, un mapa col·lectiu que geolocalitzarà tots els carrers, places, espais públics i infraestructures que porten el nom de Pompeu Fabra. Així mateix, va anunciar que el Consorci per a la Normalització Lingüística amb 22 centres i 146 punts d’atenció arreu de Catalunya en liderarà les activitats territorialitzades. En el marc de la commemoració, se celebrarà la 6a edició dels Premis Pompeu Fabra, l’impuls a diverses publicacions tant de caràcter científic com popular i una àmplia oferta de conferències.
A la reunió, hi va intervenir també  Jordi Ginebra,  comissari de l’Any Fabra i cap del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili . Ginebra va desgranar diverses propostes al voltant de l’any i va afirmar que, més enllà de l’homenatjat, la commemoració “servirà per valoritzar la llengua catalana”.
A la reunió, hi van ser convidades les institucions següents: l’Institut d’Estudis Catalans, Ajuntament de Badalona, Ajuntament de Barcelona, Ateneu Barcelonès, Centre d’Excursionista de Catalunya, Cercle d’Agermanament Occitanocatalà, Col·legi d’Enginyers de Catalunya, Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya, Consorci per a la Normalització Lingüística, Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, Plataforma per la Llengua, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona , Diputació de Lleida , Diputació de Tarragona,  Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Ruta Pompeu Fabra, Universitat Abat Oliva, Universitat Autònoma de Barcelona , Universitat Catalana d’Estiu , Universitat de Barcelona , Universitat de Girona , Universitat de Lleida , Universitat de Vic, Universitat Internacional de Catalunya , Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Politècnica de Catalunya , Universitat Pompeu Fabra , Universitat Ramon Llull, Universitat Rovira i Virgili  i Xarxa Vives d’Universitats.
Switch to mobile version