Autor Sanitat
19 Gener 2018 a 10:00

Aquesta setmana, l’activitat gripal segueix a nivell epidèmic

S’han atès 67.979 urgències, 8.362 de les quals han requerit ingrés

Finalitza l'epidèmia de grip a Catalunya // Imatge del web de l'Intitut Català de la Salut

Finalitza l’epidèmia de grip a Catalunya // Imatge del web de l’Intitut Català de la Salut

En l’última setmana la taxa d’incidència de síndromes gripals a Catalunya s’ha situat en els 258,4 casos per 100.000 habitants, mantenint un nivell epidèmic moderat, però sent lleugerament inferior respecte la setmana anterior (quan la taxa va fregar els 300 casos per 100.000 habitants). D’aquesta manera, se supera per tercer setmana el llindar epidèmic establert per aquesta temporada, que és de 109,4 casos per 100.000 habitants. Aquest llindar està basat en les dades d’incidència provinents dels períodes epidèmics d’onze temporades anteriors.

La taxa d’incidència de síndrome gripal presenta un descens en tots els grups d’edat, mentre que s’incrementa la incidència en els adults de 15-64 anys (202,7 casos per 100.000 habitants). Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, del 8 al 14 de gener s’han registrat  64 ingressos en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada (a principis d’octubre) un total de 494; a més, més de la meitat (el 64,4%) no estaven vacunats.
 
Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2017-2018).
 
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 8 al 14 de gener, els professionals sanitaris dels hospitals han atès un total de 67.979 urgències, 8.362 de les quals han requerit ingrés hospitalari (12,3% del total). Respecte la setmana anterior, les urgències ateses als hospitals han disminuït un 9,9% mentre que els ingressos hospitalaris s’han reduït en un 10,2%. En comparació amb la mateixa setmana de l’any 2017, l’activitat urgent ha augmentat un 0,2% i el nombre d’ingressos ha disminuït un 6%.
Del total de les urgències ateses als hospitals, el 83,3% són pacients adults (56.601), mentre que el 16,7% restant correspon a població pediàtrica (11.361). En relació amb la setmana anterior, ha disminuït un 2,4% el pes dels pacients pediàtrics i ha augmentat el de la població adulta amb el mateix percentatge, un 2,4%.
Durant aquesta setmana els hospitals han atès un total de 26.194 visites de nivell de prioritat I, II i III, és a dir, de major gravetat, que representen un 38,5% del total de les urgències, un 1,1% més que la setmana anterior.
Pel que fa als equips d’atenció primària, durant la setmana del 8 al 14 de gener s’han atès un total de 736.783 visites, un 73% més que la setmana anterior. Del total de visites realitzades durant aquesta setmana, 709.326 s’han realitzat als centres d’atenció primària i 27.457 al domicili del pacient. Per grups d’edat, el 15% de les visites han estat d’infants de fins a 15 anys; el 47% d’adults d’entre 15 i 65 anys i el 38% restant de persones majors de 65 anys. En comparació amb la mateixa setmana de l’any anterior, els equips d’atenció primària han fet un 2% més de visites.
Pel que fa als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) durant la setmana del 8 al 14 de gener han atès un total de 24.300 visites, un 14% menys que la setmana anterior.
 
Finalment, el 061 Catsalut Respon ha atès 38.539 casos aquesta setmana, dels quals 2.828 han requerit l’atenció d’un metge a domicili. En relació amb la setmana anterior suposa una disminució dels casos d’un 14,4% i una reducció de les visites domiciliàries d’un 27%.
 
Principals actuacions
Les millores previstes per aquest hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017. Per respondre a aquest increment d’activitat estacional, els centres sanitaris ja han començat a activar els seus plans de contingència, previstos per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment.
L’objectiu final d’aquests plans de contingència és que l’atenció continuada i urgent s’ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible. Els plans es concreten en la posada en marxa de llits de reforç per donar resposta a l’increment d’ingressos hospitalaris, en la millora de fluxos de pacients entre dispositius, en la flexibilització de les agendes amb major temps per atendre consultes urgents i en el reforç dels centres d’urgències de l’atenció primària entre d’altres.
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Per a més informació es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al web de Canal Salut.
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.
Switch to mobile version