Autor Societat
9 Febrer 2018 a 10:00

El SCT posa en marxa una campanya de control d’alcohol i altres drogues

Coincidint amb el Carnestoltes

Mossos d’Esquadra // Imatge del web Flickr

Mossos d’Esquadra // Imatge del web Flickr

Des d’ahir dijous, el Servei Català de Trànsit coordina amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals la segona de les disset campanyes de control i vigilància previstes pel 2018. Aquesta està centrada en el control de drogues i alcohol i durarà fins el proper dimecres 14 de febrer.
Durant el 2017 es van fer tres campanyes preventives de control de drogoalcoholèmia, coincidint amb Carnestoltes, Sant Joan i Nadal. En aquestes campanyes, un 4,8% de les persones a qui es van fer proves van donar positiu per alcoholèmia; d’aquests positius, un 79,68% va ser per via administrativa, i un 20,32%, per via penal. Pel que fa als controls de drogues, els positius van ser un 47,72% del total de proves realitzades.
TAXA 0,0%, LA MÉS SEGURA
 
Els principals efectes del consum d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. Tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals, el risc de sinistre s’incrementa. Cal tenir en compte que l’alcohol no afecta de la mateixa manera cada persona, ni existeix una quantitat comuna a partir de la qual comença el deteriorament de les capacitats de conducció. Per tant, l’única taxa segura si s’ha de conduir és el 0,0%.
 
Per apostar per una conducció segura sense alcohol durant aquests dies de Carnestoltes, hi ha diverses opcions, entre elles:
-La figura del conductor alternatiu: Entre un grup d’amics que surt de festa, s’escull un que no begui i pugui conduir de manera segura.
-També hi ha l’opció d’agafar transport públic per no córrer riscos a la carretera si s’ha consumit alcohol.
D’altra banda, en relació amb el consum de drogues, depenent del tipus, els efectes són alteracions de la memòria i de la percepció del moviment, alteracions de l’estat d’ànim i l’atenció, alteracions del control de moviments, de la velocitat psicomotora, de la percepció i de l’equilibri, i impulsivitat.
CONSEQÜÈNCIES ADMINISTRATIVES I PENALS
 
El consum d’alcohol o altres drogues té unes conseqüències tràgiques quan es combina amb la conducció, i es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i d’agreujant de la lesivitatSegons les darreres dades de l’Institut de Medicina Legal, el 46,2% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum d’alcohol, drogues o psicofàrmacs.
 
Sancions administratives
Així mateix, cal insistir que circular amb una taxa d’alcohol superior a la permesa comporta unes sancions administratives i penals. A més, no es pot circular amb un vehicle amb presència de drogues a l’organisme, fet que també comporta una sanció de 1000 euros i la sostracció de 6 punts, a banda del risc evident que suposa.
En aquest sentit convé recordar que, per a conductors en general, la taxa màxima d’alcohol permesa per conduir és de 0,25 mg/l en aire espirat(0,5 gr/l en sang). D’altra banda, no poden conduir amb una taxa d’alcohol en aire espirat per litre superior a 0,15 mil·ligrams, o a la sang superior a 0,3 grams per litre, els següents conductors de vehicles: - els destinats al transport de mercaderies amb massa màxima autoritzada superior a 3.500 kg - de transport de viatgers de més de nou places - de servei públic - de transport escolar o de menors - de transport de mercaderies perilloses - de servei d’urgència - de transports especials – i amb un permís o llicència de conducció d’antiguitat inferior als dos anys.
Les sancions administratives que corresponen per superar la taxa d’alcoholèmia en aire espirat són les següents:
  • Si el resultat està comprès entre 0,26 i 0,50 mg/l  →  500 € i pèrdua de 4 punts
  • Si el resultat és superior a 0,50 mg/l  →  1.000 € i pèrdua de 6 punts
  • Si ha estat sancionat l’any immediatament anterior per superar la taxa d’alcoholèmia  1.000 € i pèrdua de 4 punts.
  • La negativa a sotmetre’s a les proves d’alcoholèmia i drogues suposa una sanció administrativa molt greu de 1000 euros i 6 punts menys.
Sancions penal
D’altra banda, el Codi penal recull entre els delictes contra la seguretat del trànsit la conducció per excés d’alcohol o sota la influència de les drogues. En aquest cas les penes són les següents:
Delicte
Penes
Conduir amb una taxa superior a 0,60 mg/l en aire espirat (1,20 gr/l en sang)
Conduir sota la influència de les drogues
Presó de 3 a 6 mesos o multa de 6 a 12 mesos o treballs en benefici de la comunitat de 30 a 90 dies i privació del dret a conduir  per un temps superior a 1 any i fins  a 4 anys
Negativa a sotmetre’s a les proves
Presó de 6 mesos a 1 any i privació del dret de conduir per un temps superior a 1 any i fins a 4 anys
CONTROLS DE DROGOALCOHOLÈMIA
 
Des del dijous 8 de febrer i fins el dimecres dia 14, les Àrees Regionals de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, tenen previst realitzar 618 controls de drogues i alcohol a la xarxa viària catalana per tal de reduir el nombre de morts i de ferits greus en accident de trànsit, conscienciar als conductors sobre les conseqüències negatives dels accidents, augmentar la percepció de control sobre aquesta obligació normativa i interceptar el major nombre de conductors amb alcoholèmia/drogues positius. D’altra banda, les policies locals del territori també reforçaran durant els dies de celebració del Carnestoltes els seus controls de drogoalcoholèmia.
MESURES ESPECIALS
El Servei Català de Trànsit, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, adoptarà un seguit de mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit:
GI-662
Pel que fa al Carnaval de Platja d’Aro s’habilitaran dues mesures especials, a la GI-662 (tram S’Agaró-Castell-Platja d’Aro) i a la C-31 (tram de la rotonda de la Nàutica). El dissabte 10 de febrer, a partir de les 15.00 h, es tallarà el carril dret de la rotonda del punt quilomètric 3,800 (rotonda de les Ovelles) per facilitar la incorporació dels vehicles que provenen de la carretera C-31. D’altra banda, s’invertirà la prioritat de la rotonda de la GI-662 amb la GI-666 (rotonda de la Nàutica) per facilitar l’entrada i la distribució del trànsit a la població de Platja d’Aro.
C-31
A partir de les 18.00 h del mateix dissabte 10 de febrer, s’adoptaran altres mesures per facilitar la sortida dels vehicles que provenen de la població de Platja d’Aro, per la carretera GI-662 (sortida pel carril dret de la rotonda), com també per la carretera GI-666 (sortida pel carril esquerre de la rotonda) per poder continuar per la carretera GI-662 fins a la rotonda de les Ovelles. D’altra banda, també es tallarà el carril dret de la rotonda del punt quilomètric 3,800 de la GI-662 (rotonda de les Ovelles) per facilitar la incorporació dels vehicles que provenen de la carretera GI-662 (rotonda de la Nàutica).
C-32
Amb motiu del Carnaval de Sitges, dissabte, 10 de febrer, diumenge, dia 11, i també dimarts 13 de febrer (des de les 19.00 fins a les 24.00 h aproximadament), es tallarà al trànsit la sortida 30 (Sitges Centre) de la C-32/Autopista del Garraf. Els vehicles provinents de Vilafranca i el Garraf podran accedir al municipi de Sitges per la sortida anterior de l’autopista, la número 31, senyalitzada com a Sitges Nord, o bé la sortida número 26, indicada com a Vilanova i la Geltrú.

 

Switch to mobile version