Autor Sanitat
18 Febrer 2018 a 18:00

La grip es troba a nivell baix d’activitat

Amb una incidència de 156,54 casos per 100.000 habitants

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

La taxa d’incidència de síndromes gripals ha disminuït durant l’última setmana un 43,5% respecte a l’anterior, amb una incidència de 156,54 casos per 100.000 habitants que es correspon amb un nivell baix d’intensitat respecte del llindar epidèmic establert per aquesta temporada de 109,4 per 100.000 habitants. L’activitat gripal hauria arribat al seu pic la setmana del 15 al 21 de gener, continuant el descens d’activitat per aquesta temporada.
Durant la setmana del 5 a l’11 de febrer, els casos de grip han disminuït en tots els grups d’edat, especialment en els menors de 15 anys.
Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, del 5 a l’11 de febrer s’han registrat 23 ingressos en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada (a principis d’octubre) un total de 933. A més, el 63,7% no estaven vacunats.
Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2017-2018).
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 5 a l’11 de febrer, els professionals sanitaris dels hospitals han atès un total de 65.530 urgències, de les quals 7.931 han requerit ingrés hospitalari (12,1% del total). Respecte la setmana anterior, les urgències ateses als hospitals han disminuït un 1,11% i els ingressos hospitalaris han augmentat un 2,93%. En comparació amb la mateixa setmana de l’any 2017, l’activitat urgent ha disminuït un 3,4% i el nombre d’ingressos s’ha reduït un 0,15%.
Del total de les urgències ateses als hospitals, el 79,39% són pacients adults (52.024), mentre que el 20,61% restant correspon a població pediàtrica (13.506). En relació amb la setmana anterior s’ha reduït un 0,84% la proporció de pacients pediàtrics.
Durant aquesta setmana els hospitals han atès un total de 25.295 visites de nivell de prioritat I, II i III, és a dir, de major gravetat, que representen un 38,6% del total de les urgències, un 0,35% més que la setmana anterior.
Pel que fa als equips d’atenció primària, durant la setmana del 5 a l’11 de febrer s’han atès un total de 717.493 visites, un 3,8% menys que la setmana anterior. Del total de visites realitzades aquesta setmana, 692.143 s’han fet als centres d’atenció primària i 25.350 al domicili del pacient.
Per grups d’edat, el 15% de les visites han estat d’infants de fins a 15 anys; el 47% d’adults d’entre 15 i 65 anys i el 38% restant de persones majors de 65 anys. En comparació amb la mateixa setmana de l’any anterior, els equips d’atenció primària han fet un 2% menys de visites.
Pel que fa als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) durant la setmana del 5 a l’11 de febrer han atès un total de 20.324 visites, un 1,21% menys que la setmana anterior.
 
Finalment, el 061 Catsalut Respon ha atès 35.442 casos aquesta setmana dels quals 2.406 han requerit l’atenció d’un metge a domicili. En relació a la setmana anterior suposa un lleuger augment tant dels casos (d’un 1,83%) com de les visites domiciliàries (d’un 1,65%).
Principals actuacions
Les millores previstes per aquest hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017. Per respondre a aquest increment d’activitat estacional, els centres sanitaris ja han començat a activar els seus plans de contingència, previstos per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment.
L’objectiu final d’aquests plans de contingència és que l’atenció continuada i urgent s’ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible. Els plans es concreten en la posada en marxa de llits de reforç per donar resposta a l’increment d’ingressos hospitalaris, en la millora de fluxos de pacients entre dispositius, en la flexibilització de les agendes amb major temps per atendre consultes urgents i en el reforç dels centres d’urgències de l’atenció primària entre d’altres.
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Per a més informació es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al web de Canal Salut.

És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.

Switch to mobile version