Autor Sanitat
19 Març 2018 a 15:00

“+actius cada dia”

Per promoure l’activitat física com a eina de salut i benestar

+actius cada dia

Foto: Ajuntament d’Igualada

El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras; el secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix, i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, han presentat a la capital de l’Anoia les novetats i els actes previstos per la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) 2018, que es commemorarà arreu de Catalunya al voltant del 6 d’abril i que celebrarà l’acte central a Igualada en aquesta data.

Amb el lema “+actius cada dia”, l’objectiu de la jornada és promoure l’activitat física com a element fonamental de salut i benestar, així com remarcar els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica sobre l’esfera emocional, tot acumulant 30 minuts d’activitat física cada dia en adults i gent gran, i 60 minuts en infants i adolescents. Joan Guix ha lamentat que aproximadament un 50% de les persones d’entre 18 i 70 anys tenen excés de pes, així com un terç dels infants i adolescents, una “tendència preocupant”.
Com ha explicat Gerard Figueras, el lema d’enguany va acompanyat d’una imatge que il·lustra “la distància que hi ha entre estar asseguts al sofà enganxats al mòbil i estar actius”. “Aquest recorregut entre el sedentarisme i tenir una actitud activa és molt curt”, ha afegit el secretari general de l’Esport, un objectiu pel qual la Generalitat té en marxa diversos programes de foment de l’activitat física a totes les edats.
Per la seva banda, Marc Castells ha emmarcat el suport d’Igualada a la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física en l’objectiu de “ser una de les ciutats mitjanes de Catalunya on es visqui més bé”, fita que es pot aconseguir apostant per diversos àmbits com l’esport, que “hem de cuidar perquè és una eina de cohesió, de desenvolupament personal i de promoció de valors que ens ajuda a ser feliços”.
Durant la presentació, que ha comptat amb el suport del triatleta local Albert Moreno i de Lluis Marimon, un atleta de 90 anys, s’ha descobert el cartell d’aquest any i s’ha explicat la importància d’organitzar i participar en esdeveniments que facin difusió dels missatges del DMAF, que Catalunya celebra per novè any consecutiu. El repte és superar les xifres de participació – més de 150.000 persones, un miler d’entitats involucrades i mig miler d’esdeveniments registrats- del 2017, majoritàriament mitjançant caminades i activitats dirigides.
Enguany, l’acte central a Catalunya tindrà lloc a Igualada al costat de múltiples activitats programades arreu del territori català entre l’1 i el 30 d’abril. A la capital de l’Anoia, l’Ajuntament ha programat activitats pel 6 d’abril i pel cap de setmana del 7 i 8 d’abril, que esperen reunir més de 5.000 persones. Pel dia 6, està previst realitzar durant el matí una trobada esportiva prebenjamina, una caminada oberta a tothom per l’Anella Verda (tram de Les Guixeres), sessions d’activitat física per a alumnat de primària i secundària, i una activitat final, actes que tindran lloc al Parc Central. A banda, durant tot el dia, s’oferiran diverses activitats aquàtiques i de fitness a la Piscina Municipal Les Comes i al Centre Municipal Infinit.
El Centre de Dia Montserrat i la Fundació Sanitària Sant Josep, per la seva banda, organitzaran activitats de psicomotricitat i gimnàstica per als seus usuaris. Durant els dies 7 i 8 d’abril, es celebraran jornades poliesportives per als més petits, competicions dels Jocs Escolars i el Campionat de Catalunya de bàsquet-ACELL, entre altres esdeveniments.
Es pot trobar tota la informació i materials de la campanya del DMAF a la pàgina web específica, i es pot seguir la participació arreu de Catalunya a través del twitter @GentActiva i el facebook GentActiva. També s’anima la població a participar-hi enviant fotos a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #gentactiva.
A la presentació també hi eren presents Oriol Marcé, subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures del Consell Català de l’Esport; Santi Siquier, representant territorial de l’Esport a Barcelona; la Dra. Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut; Rosa Plassa, regidora d’Esports d’Igualada, i 20 persones del cicle formatiu de Grau Superior d’Activitats Físiques i Esportives de l’Institut Milà i Fontanals d’Igualada.
El sedentarisme, un dels principals factors de risc
El sedentarisme és un dels principals factors de risc de mort a nivell mundial. (més de 3.000 morts a l’any estimades a Catalunya). Les persones sedentàries a tenen d’un 20% a un 30% més de risc de mort en comparació amb persones actives. És un factor de risc molt important per a les malalties cròniques com les cardiovascular, el càncer o la diabetis. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és de 150-300 euros superior a la d’una persona activa.
 
Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya de 2017, el nivell d’activitat física saludable és inferior en dones (78,5%) que en homes (82,8%) i és major entre les persones de la classe social més benestant i els que tenen estudis universitaris.
El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món, i Catalunya hi participa des del 2010 gràcies a l’impuls del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) –desenvolupat pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport (SGE) en els darrers anys- a través de diverses iniciatives de promoció arreu del territori.
El PAFES, que forma part del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública i del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física de la SGE, pretén millorar la salut i la qualitat de vida de les persones mitjançant l’activitat física. Aquest pla actua capacitant professionals de la salut i de l’esport de tots els centres sobre com aconsellar en diferents situacions de salut, on el moviment pot ser una eina més de caire terapèutic. Des del PAFES, es col·labora amb els municipis per al disseny d’entorns comunitaris saludables (rutes, parcs, etc.) per tal que les persones que reben un consell de realitzar activitat física –ja ho han fet més de 800.000- trobin un entorn on poder realitzar-la.  El Pla s’ha estès a les 370 ABS (Àrea Bàsica de Salut) de Catalunya (100% del territori) i s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres de rutes saludables.
Switch to mobile version