Autor Societat
2 Març 2018 a 15:00

El MWC tanca portes amb un descens dels fets delictius a congressistes

S’han coordinat Mossos i Guàrdia Urbana de Barcelona i l’Hospitalet

Imatge de la web del MWCongress

Imatge de la web del MWCongress

El Pla Director de Seguretat dissenyat amb motiu de la celebració del Mobile World Congress ha permès establir uns dispositius de seguretat òptims per tal de garantir el normal funcionament del congrés, mantenint l’ordre públic i la seguretat dels assistents, actuant davant possibles concentracions i identificant els possibles autors d’il·lícits penals. Aquesta edició, en què la xifra de congressistes ha arribat a més de 107.000 persones provinents de 200 països, s’ha tancat amb una reducció del 9,5% dels fets delictius comesos a congressistes respecte l’edició interior.
Des del dilluns passat, quan el MWC va obrir portes, s’han registrat 134 fets delictius, dels quals un 91% són furts. Del total de fets registrats, un 21% s’han produït al carrer, un 18% al transport públic i un 15% en establiments comercials o hotelers.
Un any més, el treball conjunt i coordinat realitzat per tots els cossos policials, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona, Guàrdia Urbana de l’Hospitalet, juntament amb els organitzadors del MWC, els responsables de Fira de Barcelona i Turisme de Barcelona ha contribuït a mantenir la seguretat dels congressistes i el bon desenvolupament d’aquell esdeveniment.
Dispositiu integral per garantir la seguretat i la mobilitat
El Pla Director ha assegurat el desenvolupament del Congrés des de l’àmbit de la mobilitat. Així, les accions coordinades en aquest àmbit per part de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet, Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra, a les vies d’accés fins als recintes del Congrés a la Plaça d’Espanya  de Barcelona i a la Farga i Fira Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat, han permès la fluïdesa del trànsit rodat dels vehicles privats i dels transports públics de superfície: taxi, autobús i autocars discrecionals.
A la xarxa del transport ferroviari, s’ha reforçat la percepció de la seguretat a l’interior de les estacions i a l’interior dels combois. S’ha incrementat la prevenció amb presència policial uniformada a les estacions i als punts més sensibles del subsòl. Simultàniament, s’ha realitzat patrullatge policial no uniformat a l’interior dels trens per neutralitzar l’acció de possibles carteristes. Així mateix, en cooperació amb l’organització del GSMA i els operadors del transport, s’han establert els diversos plans de contingència per preveure i afrontar les possibles incidències.
El dispositiu coordinat amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Transports Metropolitans de Barcelona (Metro i Bus), ha permès reforçar la seguretat i la mobilitat atenent als fluxos i a la dinàmica dels desplaçaments dels congressistes, especialment en determinades línies de transport i estacions, relacionades amb els allotjaments, entre recintes o per motius d’oci.
Durant el dies de congrés, tots els operadors ferroviaris han col·laborat en la difusió dels consells de seguretat a través dels canals de difusió de cada mitjà (des de cartells en plafons fins a mitjans d’àudio i xarxes socials), per tal que els usuaris i els assistents al congrés es coresponsabilitzin de la seguretat i adoptin actituds proactives per evitar ser víctimes de furts.
 
El Cos de Mossos d’Esquadra ha incorporat per primera vegada, durant aquest MWC, drons al dispositiu de seguretat del congrés, realitzant el seu primer vol en espai aeri controlat. Per poder realitzar aquesta operació ha estat necessari coordinar-se amb el gestor de l’espai aeri, ENAIRE.
Participació en diverses xerrades al MWC i al Youth Mobile Festival
El cos de Mossos d’Esquadra, concretament la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria (UTSA) de la Comissaria General de Mobilitat, ha participat a la sessió ’Present i futur dels smart drons a Catalunya’ on s’ha tractat l’impacte actual i les oportunitats de futur que la nova regulació de l’ús de drons pot generar en el sector i en els àmbits què s’aplica, com el de la seguretat.
Com a novetat aquest any, la segona edició del Youth Mobile Festival (YoMo) s’ha desenvolupat al recinte Firal de la Farga de l’Hospitalet de Llobregat per a continuar motivant les futures generacions en la ciència, tecnologia, disseny i matemàtiques. Segons l’organització, més de 17.000 estudiants i 3.000 educadors han visitat aquest certamen on els Mossos d’Esquadra han participat en una de les conferències programades, concretament en una taula rodona sobre la ciberseguretat i el ciberbullying.
Switch to mobile version