Autor Sanitat
9 Març 2018 a 15:00

L’intensitat de la grip torna a baixar

La taxa d’incidència cau fins als 114,68 casos per 100.000 habitants 

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

La grip a Catalunya continua anant de baixada i mantenint-se en un nivell baix d’intensitat. Així, durant l’última setmana ha tornat a reduir-se considerablement la taxa d’incidència, situant-se ara als 114,68 casos per 100.000 habitants.

Aquesta taxa és inferior a la de la setmana anterior (amb 153 casos) i  s’apropa ja al llindar epidèmic establert per aquesta temporada, que és de 109,4 casos; no obstant això, la circulació mixta de virus de la grip A i B que es preveu que continuï en les properes setmanes no faria pensar encara en una finalització immediata de l’epidèmia.

Durant la setmana del 26 de febrer al 4 de març, la taxa d’incidència de síndrome gripal ha presentat un descens en tots els grups d’edat. Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, del 26 de febrer al 4 de març es van registrar 14 ingressos en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada (a principis d’octubre) un total de 1.143 casos. El 63,5% d’aquests casos no estaven vacunats. Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2017-2018).
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 26 de febrer al 4 de març, els professionals sanitaris dels hospitals han atès un total de 67.644 urgències, de les quals 8.118 han requerit ingrés hospitalari (12% del total). Respecte la setmana anterior, les urgències ateses als hospitals han disminuït un 5,03% i els ingressos hospitalaris han augmentat un 0,46%. En comparació amb la mateixa setmana de l’any 2017, l’activitat urgent ha disminuït un 1,87% i el nombre d’ingressos ha augmentat un 0,5%.
Del total de les urgències ateses als hospitals, el 78,67% són pacients adults (53.218), mentre que la resta correspon a població pediàtrica (14.410). En relació amb la setmana anterior s’ha reduït un 0,87% la proporció de pacients pediàtrics.
Durant aquesta setmana els hospitals han atès un total de 25.908 visites de nivell de prioritat I, II i III, és a dir, de major gravetat, que representen un 38,3% del total de les urgències, un 0,79% més que la setmana anterior.
Pel que fa als equips d’atenció primària, durant la setmana del 26 de febrer al 4 de març, s’han atès un total de 700.704 visites, un 6,2% menys que la setmana anterior. Del total de visites realitzades aquesta setmana, 676.175 s’han fet als centres d’atenció primària i 24.529 al domicili del pacient.
Per grups d’edat, el 16% de les visites han estat d’infants de fins a 15 anys; el 47% d’adults d’entre 15 i 65 anys i el 37% restant de persones majors de 65 anys. En comparació amb la mateixa setmana de l’any anterior, els equips d’atenció primària han fet un 2% menys de visites.
Pel que fa als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) durant la setmana del 26 de febrer al 4 de març han atès un total de 20.312 visites, un 9,85% menys que la setmana anterior.
 
Finalment, el 061 Catsalut Respon ha atès 35.645 casos aquesta setmana dels quals 2.391 han requerit l’atenció d’un metge a domicili. En relació a la setmana anterior suposa un augment dels casos d’un 3,35% i un augment de les visites domiciliàries del 3,42%.
 
Principals actuacions
Les millores previstes per aquest hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017. Per respondre a aquest increment d’activitat estacional, els centres sanitaris ja han començat a activar els seus plans de contingència, previstos per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment.
L’objectiu final d’aquests plans de contingència és que l’atenció continuada i urgent s’ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible. Els plans es concreten en la posada en marxa de llits de reforç per donar resposta a l’increment d’ingressos hospitalaris, en la millora de fluxos de pacients entre dispositius, en la flexibilització de les agendes amb major temps per atendre consultes urgents i en el reforç dels centres d’urgències de l’atenció primària entre d’altres.
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Per a més informació es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al web de Canal Salut.
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.
Switch to mobile version